Europe (Jits Bakker)

Nimi Jits Bakker (1937-2014), ei ehkä kerro mitään monellekaan turkulaiselle, vaikka tämä hollantilainen taiteilija oli etenkin omassa maassaan hyvin arvostettu. Bakkerin nimellä on patsaspuistoja Hollannin lisäksi Portugalissa ja Espanjassa. Lisäksi hollantilaistaiteilijan töitä on useissa taidemuseoissa eri puolilla maailmaa.

Yksi erityisesti kivi- ja pronssiveistoksistaan tunnetun Jits Bakkerin teos löytyy Turusta Yliopistokadun alkupäästä. Veistos on hieman syrjässä, joten se on jäänyt monelta ehkä huomaamatta. Ulkonäöltään se kuitenkin poikkeaa sen verran paljon muista julkisista Turun veistoksista, että moni on varmasti jäänyt ihmettelemään, mistä oikeastaan on kyse.

”Bakkerin veistos ammentaa aiheensa antiikin mytologian Europe-tarusta. Lemmenseikkailuistaan tunnettu Zeus rakastui kauniiseen kuninkaan tyttäreen, ryösti tämän valkoisen härän hahmossa ja kantoi selässään Kreetan saarelle.” (Turun museokeskus)

Bakkerin taideteos on saatu Turkuun lahjoituksena vuonna 2004. Pronssiveistos sijoitettiin aluksi Turun kaupungintalon ala-aulaan, kunnes vuonna 2008 se siirrettiin nykyiselle paikalleen (Yliopistonkatu 2).

EUROPE

Osoite: Yliopistonkatu 2, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.