Evakkomuseo (suljettu)

UUSIMAA / VIHTI – Venäläisten suurhyökkäys alkoi 9.6.1944. Rajapitäjien asukkaille tuli kiire lähteä evakkoon. Kesäkuun puolivälissä tuli käsky myös Heinjoen tyhjentämisestä. Heinjoki oli Suomen kunta keskellä Karjalan kannasta. Perheet ottivat niin paljon tavaroita mukaansa kuin jaksoivat kantaa. Kotieläimet yritettiin pelastaa, mutta pienkarja, possut ja lampaat, jäivät tyhjiksi jääneiden kotien pihoihin. Uuden rajan taakse jäi tuhansia kiloja viljaa, koneet, irtain omaisuus ja kauppojen varastot.

Alkutaival mentiin jalkaisin, loppumatka junalla. Määränpääksi tuli Kyrön ja Mellilän juna-asemat. Heinjokilaisia sijoitettiin eripuolille Länsi-Uudenmaan kuntia. Vihtiin saapui yhteensä noin 600 heinjokilaista ja kaikkiaan 2 500 karjalaista evakkoa.

Vihdin Evakkomuseo kertoo heinjokilaisten tarinan. Vuonna 1992 avattu näyttely valottaa Heinjoen elämää, luontoa, kulttuuria ja asukkaiden elinkeinoja. Esillä on runsaasti valokuvia, jotka havainnollistavat karjalaisten kahdesti tekemää evakkomatkaa.

Jatkosodan jälkeen takaisin Karjalaan palaneet joutuivat lähtemään uudestaan evakkotaipaleelle suurhyökkäyksen alkaessa. Heinjoki-säätiö omistaa Evakkomuseon, mutta Vihdin museo vastaa kokoelman esittelystä.

Evakkomuseo sijaitsee Niuhalan entisen kansakoulun tiloissa. Koulu oli aluksi tyttökoulu, mutta myöhemmin myös pojat saivat opetusta. Rakennuksessa oli opettajalle oma asunto. Koulurakennuksen toiseen päätyyn rakennettiin lisäosa 1900-luvun alussa. Täällä pidettiin kuntakokouksia ennen kunnantalon valmistumista.

Kansakouluna talo toimi vuoteen 1955. Vielä senkin jälkeen sitä käytettiin opetustilana, kuten kansalaiskoulun teknisten aineiden luokkana. Vihdin museo sai rakennuksen käyttöönsä 1987. Evakkomuseon lisäksi talossa järjestetään vuosittain vaihtuvia näyttelyitä.

Vihdin museo on sijainnut Pikkupappilassa ja Niuhalan vanhalla tyttökoululla (Evakkomuseo) vuodesta 1988. Museon tilat yhdistyvät nyt saman katon alle Kunnantalolle. Vihdin Museo avataan Kuntalassa vuoden 2 022 aikana.

EVAKKOMUSEO

Osoite: Kirkkoniementie 4, Vihti.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.