Kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen pronssiin valettu veistoksen Genius ohjaa nuoruutta Yliopistonmäen keskusaukiolla tunnistavat jokainen Turun yliopistossa opiskelleet. Yhtä moni on myös kuullut irvileukojen tarinan, mihin veistos nuorta opiskelijaa oikeasti ohjaa.
Ei tehdä nytkään poikkeusta.
Geniuksen käsi osoittaa kohti Hämeenkadun baareja. Yleisimmän tulkinnan mukaan kohti edesmennyttä Hämeenporttia, 1970-luvun partaradikaalien kokoontumispaikkaa.
Arkkitehti Aarne Ervi (1910-1977) työskenteli nuorena muun muassa Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa, kunnes perusti oman. Tuotteliaasta Ervistä tuli eräs sotien jälkeisen ajan tunnetuimpia arkkitehtejämme Suomessa. Ehkä tunnetuin hänen suunnittelema kohde on Helsingin Tapiolan asemakaava monine rakennuksineen. Turussa Ervi muistetaan Yliopistomäen kampuksen 1950-luvun lopulla rakennetuista rakennuksista.
Ervin suunnittelema vaalea pääkirjasto on vanhin Vesilinnanmäen yliopistorakennuksista. Se avattiin yleisölle vuonna 1954. Veistos ja sen yhteydessä oleva sinisistä lasitiilistä tehty suihkuallas oli jo Ervin alkuperäisissä suunnitelmissa. Veistos tilattiin Wäinö Aaltoselta.
Kerrotaan, että yliopiston silloinen rehtori Tauno Nurmela kävi Helsingissä neuvottelemassa Aaltosen kanssa veistoksen hinnasta. Maineeseen nousseen Aaltosen hintapyyntö oli korkea, mutta Nurmela sai neuvoteltua hinnan puolta pienemmäksi. Viisi miljoonaa markkaa oli kuitenkin tuhti summa rahaa siihen aikaan. Sovittu taksa sopi myös Rakennustoimisto Arvonen Oy:n toimitusjohtajalle, vuorineuvos Veli Arvoselle (1908-94), joka oli lupautunut maksamaan kustannukset.
Rakennustoimisto Arvonen Oy kuului Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin. Yritys rakensi Turussa muun muassa arkkitehti Risto-Veikko Luukkosen suunnitteleman Turun konserttitalon ja laajensi yliopistoa. Pääkaupunkiin valmistui Arvosen rakentama Helsingin kaupunginteatteri, Kelan ja Yleisradion talot. Yrityksen loppu oli kuitenkin dramaattinen. Suomen markka devalvoitiin vuonna 1968 ja Arvosen ulkomaiset lainat nousivat kerralla kymmeniä prosentteja. Edessä oli konkurssi vuonna 1969.
Aaltosen tekemä veistos oli alun perin nimeltään Muusan kuiskaus, mutta kun se paljastettiin Snellmanin päivänä vuonna 1961, nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa. Kulttiasemaan noussut veistos kuvaa jumalaista naista ja nuorukaista. Genius ohjaa nuorukaista kohti tulevia elämän haasteita.
GENIUS OHJAA NUORUUTTA
Osoite: Yliopistonmäki, Turku.