Golfia Floridan lämmössä – Jenkeissä golfari tarvitsee auton

Aurinkoa kesät talvet. Greenit vihreinä läpi vuoden. Florida on vaativankin golfarin paratiisi. Valittavana on yli tuhat kenttää.

Onkohan tämä oikea paikka? Tein tärskyt Eikan kanssa Floridan Lake Worthin golfkentälle. Tunnin ajomatkan säteellä on 130 kenttää, lähin on kolmen minuutin päässä Lake Worthin keskustasta. Koko Floridassa kenttiä on yli tuhat, joten valinnanvaraa löytyy. Lisäksi monissa golfkeskuksissa on kaksikin erillistä täysmittaista kenttää.

Läheisellä South Palm Beachin viheriöllä harjoittelee drivejaan tutunnäköinen tangolaulaja: Eino Grön on elementissään Floridan ikuisen auringon alla. Kun Suomessa kurakelit ovat pahimmillaan, kelpaa Floridan lämmössä rentoutua.

– Tulin ensimmäisen kerran jo vuonna 1975 helmikuussa. Ihastuin heti. Vuodesta 1979 lähtien olen käynyt täällä säännöllisesti, kertoo Eino Grön.

Eikä Eikka ole ainoa, joka on ihastunut Floridan lämpöön. Perässä tulivat muun muassa ralliautoilija Hannu Mikkola ja Miss Suomi Anne Pohtamo, jotka asuvat kaikki kolme samassa kerrostalossa South Palm Beachin rannan tuntumassa.

Lake Worthin suomalaiskylässä ovat viihtyneet myös Kalle Anttila, Anita Hirvonen, Riki Sorsa, Rauno Puolimatka, Erkon suku ynnä monet muut. Lake Worthin 30 000 asukkaasta on suomalaisia ehkä noin kolmasosa. Suurin osa on toki pysyvästi Yhdysvalloissa siirtolaisena asuvia.

– Olen vuorotellen Suomessa ja Floridassa. Kesät kotimaassa ja talvet täällä, kuusi kuukautta kerrallaan. Siinä ajassa ehtii hyvin rentoutua.

Suositulla tangolaulajalla on esiintymiskeikkoja vähän Amerikan puolella, sillä siellä on tarkoitus lähinnä levätä. Ja parhaiten se onnistuu tietysti golfia pelaamalla. Lake Worthissä kaikki suomalaiset tuntevat Eikan, joten pelikavereista ei ole pulaa. Porukalla pelataan golfia kaksi kolme kertaa viikossa.

– Täällä on niin paljon kenttiä, että niitä voi vaihdella. Koska kilpailu on kovaa, ovat kaikki kentät priimakunnossa, myös kunnalliset.

Lake Worthin suomalaisgolfareiden innokkuudesta kertoo lauantain yhteinen pelikierros. Se aloitetaan aikaisin aamulla kello 6.30. Ensimmäinen väylä vedetään auringon noustessa. Hämärässä pitää olla tarkkana, sillä kenttien vesiesteissä viihtyvät golfpallojen ohella Floridan alligaattorit.

Golf-virta lämmittää läpi vuoden

Florida on vaativankin golfaajan paratiisi. Pelata voi vaikka vuoden jokaisena päivänä, mutta tärkein sesonki on lokakuusta huhtikuuhun. Rannikon suuntaan kulkeva Golf-virta pitää huolen siitä, että golfareilla on lämpimät kelit myös talvella.

Eniten kenttiä on siellä missä on turistejakin, eli Miamin alueella ja itärannikon lomakaupungeissa. Hintahaitari on edullisista ökyhintaisiin. Halvimmillaan kunnallisilla kentillä pääsee pelaamaan 15-20 dollarilla. Kalleimmilla kentillä green fee voi olla yli 200 euroa. Mikäli tietyllä kentällä joskus on pelattu arvoturnaus, näkyy tämä myös hinnoissa. Säästöä tulee, jos aloittaa pelaamisen vasta iltapäivällä. Silloin green fee -maksut ovat usein edullisimpia. Talvella pimeys tulee Floridassa jo kello 17 jälkeen.

Suurin osa Floridan golfkentistä on avoimia kaikille. Mutta löytyy myös kenttiä, jonne ei pääse isollakaan rahalla. Hinnat eivät kerro kenttien tasoeroista. Kenttiä on niin paljon, että jokaiselle lomapäivälle voi valita uuden kentän. Lähtöajat kannattaa varata internetin kautta etukäteen.

Osa pelaajista käyttää paikallisia tai kotimaisia golftoimistoja, joiden avulla kenttien varaukset voi hoitaa vaivattomasti. Omien toivomusten mukaan rakennetaan valmis paketti, joka vastaa pelaajan taitotasoa tai lompakon paksuutta. Mukaan kannattaa pyytää myös tarkat ajo-ohjeet golfkentille.

Useilla kentillä golfauton käyttö on pakollista, koska se nopeuttaa peliä ruuhkaisilla väylillä. Monissa autoissa on myös navigaattori, joka kertoo väylän pituuden ja muodon sekä esteet. Näyttääpä se jopa mitan pallolta greenin keskelle.

Älä niuhota, vaan nautiskele

Seuraava kasku kannattaa muistaa Floridan golfkentillä:

Arvokkaan näköinen herrasmies löi pallonsa karheikkoon.

– James, onko se pelattavissa, kysyi herra.

– Ei vielä, Sir, vastasi caddy.

Pelaamiseen suhtaudutaan siis nautiskellen, niuhottaa ei pidä. Pelin tulee olla hauskaa ja lyöntipaikankin voi valita tilanteen mukaan. Aina ei kannata laskea kaikkia lyöntejäkään.

Ilman autoa ei Floridassa pärjää

Floridaan lähtevä lomailija, golfarista puhumattakaan ei voi liikkua ilman autoa. Auto kannattaa vuokrata jo Suomessa, vaikka paikan päällä voi löytää edullisempia hintoja tarjoavia vuokraamoja. On näet tärkeää, että vuokra-auto on varmasti odottamassa jo lentokentällä.

Amerikkalaisten käsitys keskikokoisesta autosta on erilainen kuin eurooppalaisilla. Jenkeissä keskikokoinen on suuri. Isoon autoon tottuu nopeasti, jopa automaattivaihteiseen, vaikka ei olisi sitä aikaisemmin kokeillut.

Maksa omavastuunpoisto

Autonvuokraus on Yhdysvalloissa edullista. Lähtöhinta nousee kuitenkin huomattavasti, kun loppusummaan lasketaan verot ja vakuutukset. Omavastuunpoisto kannattaa maksaa, sillä se tuo mielenrauhan. Ajoluvan saaminen alle 25-vuotiaalle kuljettajalle voi tulla kalliiksi. Suomalainen ajokortti kelpaa ja Yhdysvalloissakin luottokortti on vuokrauksessa välttämättömyys.

Polttoaine on halpaa, noin puolta halvempaa kuin Suomessa. Amerikkalaisten mielestä se on nykyisin törkeän kallista. Polttoainetta myydään huoltoasemilla gallonittain. Yksi gallona on 3,78 litraa). Luottokortit hyväksytään yleisesti. Joillakin asemilla maksetaan ennen tankkausta. Täyden palvelun asemilla todella palvellaan. Tankki täytetään ja ikkunat pestään, tippiä vastaan tietysti.

Aja muun liikenteen mukaan

Floridassa liikenne sujuu yleensä vaivattomasti. Tiet ovat loistokuntoisia ja kaistoja riittää. Periaatteessa ohittaminen tapahtuu ulkokaistaa käyttäen, mutta jenkit porhaltavat ohi milloin mistäkin. Tietyillä nopeilla kaistoilla saa ajaa vain, jos autossa on useampia ihmisiä.

Ajonopeudet ovat yllättävän alhaiset. Vilkasliikenteisillä moottoriteillä on tärkeää ajaa muu liikenne huomioon ottaen, käytännössä hieman ylinopeutta ajaen. Poliisi valvoo tehokkaasti, usein myös ilmasta käsin. Poliisilla on oikeus sakottaa, mutta ei kuitenkaan rahastaa paikan päällä. Sakko kannattaa kuitenkin käydä maksamassa, jottei henkilötietoihin jää merkintää, joka jälkeenpäin aiheuttaa ongelmia.

Hanki kunnon kartta

Floridassa välimatkat ovat pitkiä eli aikaa täytyy varata riittävästi. Kunnon tiekartta on välttämättömyys. Tiet ja liittymät on numeroitu. Niiden seuraaminen on erityisen tärkeää, sillä risteykset ja liittymät ovat suuria. Monet nähtävyydet ja golfkentät ilmoittavat sijaintinsa kertomalla oikean liittymänumeron.

Eurooppalaisilla liikennesäännöillä pärjää, kunhan muistaa tärkeimmän eron: oikealle saa kääntyä punaisen valon palaessa, ellei sitä ole erikseen kielletty. Vastuu on sillä, joka kääntyy punaisia päin.

FAKTAT

Taajamissa nopeusrajoitus on 25-30 mailia tunnissa (40-48 km/h). Taajamien ulkopuolella 55-65 mailia tunnissa (72-105 km/h). Enimmäisnopeudet ovat yleensä 65 mailia tunnissa (104 km/h).

Alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta rangaistaan ankarasti. Monissa osavaltioissa avattujen alkoholijuomien pitäminen auton matkustamossa on kielletty.

Ajoneuvo pidetään lukittuna ajonkin aikana.

Peukalokyytiläisiä ei saa missään tapauksessa ottaa kyytiin.

Vältä ajoa pimeään aikaan tuntemattomilla alueilla.

Yhdysvalloissa yleinen hälytysnumero on 911.

Välimatkat mitataan maileissa. Yksi maili on 1,6 kilometriä.

Tiestön perusperiaate on, että parittomat tiet kulkevat etelä-pohjoissuunnassa ja parilliset lännestä itään.

Turnpike- tai tollway merkitsee maksullista tietä. Myös tietyt sillat ja tunnelit ovat maksullisia.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU