Mikki Hiiren vieraana Floridassa – Walt Disney World on maailman suurin huvipuisto

Aurinko porottaa pilvettömältä Floridan taivaalta. Jono etenee edessäni tuskastuttavan hitaasti. Jotain ainutlaatuista pitää kokea, jos aikuinen mies suostuu jonottamaan peräti neljä tuntia! Ja tämä kaikki vain yhden vaivaisen neljän minuutin vuoksi.

Silti Epcot Centerin villitys, miljoonia dollareita maksanut Mission Space, simulaattorilento Marsiin, on uskomaton elämys. Vastaavaa en ole milloinkaan kokenut.

Orlandon kaupungin kupeeseen rakennettu megaluokan Walt Disney Worldin fantasiamaailma on ällistyttävä kokonaisuus. Se houkuttelee turisteja eri puolilta maailmaa kuin hunaja kärpäsiä. Vierailijoiden määrä lasketaan vuosittain useissa miljoonissa. Disney Worldissa kannattaakin varautua jonottomaan. Vastineeksi saa elämyksiä, joita ei voi kokea missään muualla.

Floridan Disney Worldia ei pidä sekoittaa vanhempaan Kalifornian Disneylandiin. Jälkimmäinen avasi ovensa jo 1950-luvulla. Molemmat perustuvat Walt Disneyn unelmaan luoda paikka, jossa koko perhe voi yhdessä pitää hauskaa. Disneyn fantasiamaailma ei ole kuitenkaan perinteinen huvipuisto vempaimineen, vaan lähinnä tunnelmallinen tuttujen animaatiohahmojen ympärille suunniteltu teemapuisto.

Yli sadan neliökilomerin alue

Floridan Walt Disney Worldin vanhin osa, Magic Kingdom, avattiin vuonna 1971. Samalla Orlandon alue sai uudesta matkailukohteesta huikean piristysruiskeen. Vuosien myötä huvipuiston alue on vain laajentunut entisestään. Nyt on jo käytössä 110 km² alue. Sen sisäpuolelle mahtuisi Salon kaupungin koko keskusta-alue vaivattomasti. 30 miljoonaa kävijää tekee Disney Worldista maailman suosituimman turistikohteen.

Kyseessä ei kuitenkaan ole vain laaja huvipuisto, vaan sen oheen on perustettu lukuisia hotelleja, ravintoloita, leirintäalueita, golf- ja tenniskenttiä, ostos- ja viihdekeskuksia sekä tasokkaita vesipuistoja. Monet saapuvat alueelle omilla tai vuokra-autoillaan, mutta suurin osa turisteista eri puolilta maailmaa lentää suoraan Orlandon kansainväliselle lentokentälle majoittuen loma-alueen hotelleihin.

Huvipuisto alueella on 22 virallista hotellia, jotka tarjoavat aitoa Disney-tunnelmaa sekä merkittäviä etuja asiakkailleen. Tärkein niistä on kätevä kuljetusjärjestelmä eri teemapuistojen välillä.

Vaikka Walt Disney Worldissa kaikki on suurta ja mahtavaa, ei huvipuistoa voi suositella niille, jotka kaipaavat kovaa vauhtia. Kysymyksessä on teemallinen kohde, joka muodostaa kokonaisvaltaisen elämyksen kaikkeen Disney-teemaan liittyen: elokuviin, satuhahmoihin, musiikkiin jne. Tavoitteena on, että alueella viihtyy koko perhe lapsesta vaariin.

Väitetään, että puisto on parhaimmillaan auringon laskiessa. Tuikkivat valot, rauhallisempi musiikki sekä komea ilotulitus synnyttävät lumoavan vaikutelman. Päätön juokseminen kohteelta toiselle tuntuu vähemmän tärkeältä.

Näin selviää maailman suurimmasta huvipuistosta

Varaudu ihmismassoihin

Miten välttää jonotuksen? Valitettavasti ei juuri mitenkään. Puolen tunnin odotus on minimi. Suosituimpiin kohteisiin saattaa joutua sesonkiaikana jonottamaan 3-4 tuntia! Kannattaa varata mukaan aina juotavaa, pikkupurtavaa ja auringonvoidetta.

Kohteen jonotusaika ilmoitetaan aina erikseen sisäänkäynnin luona olevalla taululla. Kaikissa Disneyworldin teemapuistoissa on käytössä Fast Pass -menetelmä, joka nopeuttaa jonotusta. Kohteen lähellä olevasta automaatista saa ”kellonaikalapun”, joka kertoo, milloin pääsee lähes jonottamatta sisälle näyttämällä Fast Pass -lappuaan. Voit kuitenkin saada vain yhden Fast Pass -ajan kerrallaan. Lisäksi yleensä iltapäivän ajat varataan jo aamupäivän aikana.

Järkevintä on käydä heti aamulla läpi suosituimmat laitteet, jolloin jonot ovat lyhimmillään. Jonotusta voi lyhentää myös aloittamalla sisäänkäynnistä kauempana sijaitsevista laitteista. Ne, jotka majoittautuvat huvipuiston omiin hotelleihin, pääsevät sisälle tuntia ennen porttien avautumista.

Kannattaa laittaa jalkaan mukavat kengät, sillä jo yhden päivän aikana tulee talsittua useita kilometrejä.

Varaudu rahanmenoon

Sisäänpääsymaksut ovat kalliita, joten dollareita kuluu. Lippupaketteja on useita erilaisia, alkaen yhden päivän ja yhden puiston paketista seitsemän päivän pakettiin. Näkemistä on niin paljon, että käytännössä yhden päivän aikana ehtii nähdä vain yhden teemapuiston. Neljästä päivästä ja neljästä puistosta joutuu pulittamaan noin 100 euroa henkilöltä. Yhdistelmälippua ei ole pakko käyttää peräkkäisinä päivinä. Lasten liput ovat vain hieman edullisimpia kuin aikuisten.

Kalliille pääsymaksulle saa kuitenkin vastinetta. Puiston kohteet ja laitteet ovat käytössä rajattomasti koko päivän ajan. Lisäksi puistojen tarjontaan kuuluu tasokkaita esityksiä, paraateja ja ilotulituksia. Rahaa säästyy huomattavasti, jos ostaa yksittäisen päivälipun asemasta useamman päivän yhdistelmälipun (ns. Park Hopper-ticket).

Lipun voi ostaa etukäteen internetistä tai paikan päällä hotellista. Huvipuiston portilta ostettaessa kannattaa heti varautua jonottamaan.

Walt Disney Worldin neljä erilaista teemapuistoa

Magic Kingdom

Magic Kingdomissa Disneyn satuhahmot ovat aidoimmillaan. Puisto jakautuu seitsemään teemaltaan erilaiseen alueeseen: Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Liberty Square, Fantasyland, Mickey’s Toontown Fair ja Tomorrowland. Kaiken keskellä on alueen tunnus, prinsessa Ruususen linna. Magic Kingdom sopii parhaiten perheen pienimmille.

Epcot Center

Vuonna 1982 avattu Epcot Centerin Future World on täynnä erikoistehosteita ja viimeisintä tietokonetekniikkaa. Eri osastoilla liikutaan valtameren syvyydestä aina ulkoavaruuteen asti. Alueen uusin houkutin on simulaattori, jolla voi tehdä hätkähdyttävän matkan Marsiin.

Puiston yhteydessä on myös World Showcase, jossa voi tutustua 11 eri maahan ja niiden kulttuuriin. Kaikki on tietysti viimeisen päälle rakennettuja.

Disney-MGM -studiot

Amerikkalaisten rakkaus elokuviin ja filmitähtiin näkyy MGM -studioilla, joissa pääsee kurkistamaan myös kulissien taakse. Monet suosikkielokuvat, kuten Star Wars, Indiana Jones, Casablanca ym. voi kokea uudestaan varsin viihteellisesti erilaisten vempaimien avulla.

Disney’s Animal Kingdom

Tässä uusimmassa teemapuistossa eläimet ovat pääosissa, mutta se ei tasoltaan täysin vastaa muiden Disney -puistojen korkeaa tasoa. Jos lomallaan on aikapulaa, monet eurooppalaiset turistit jättävät tämän puiston vähemmälle.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU