Harmonia (Achim Kühn)

Aurajoessa lähellä Vierasvenesatamaa sijaitsee eräs pidetyimmistä Turun kaupungin ympäristötaideteoksista. Saksalaisen taiteilijan Achim Kühnin (s. 1942) Harmonia on ulkonäöltään näyttävä. Teos tunnetaan myös osuvasti nimellä Valaan pyrstö.

Harmonia on korkeudeltaan yli kuusi metriä ja se on valmistettu haponkestävästä teräksestä. Valaan pyrstön suomut on käsitelty sähkövirran avulla elektrolyyttisesti. Näin on saatu aikaan hohtavan kimmeltävä väritys, joka etenkin auringonpaisteessa näyttää hienolta.

Pyrstön kimaltelevaa värimaailmaa pääsee nauttimaan myös Itäisen Rantakadun puolelta. Pimeällä veistos valaistaan. Näkymä on täydellinen kesäkuukausien aikana, kun taideteos toimii myös suihkulähteenä. Vesi pumpataan Aurajoesta ja johdetaan putkia pitkin teoksen yläosaan. Täältä se valuu alas valaan pyrstössä olevien pienten reikien kautta takaisin Aurajokeen.

Varttuneempi turkulainen muistaa hyvin, miten Aurajoen alajuoksulla oli aikoinaan vilkasta telakkatoimintaa. Näistä ajoista muistuttaa muun muassa itärannan nosturit ja telakka-altaat. Harmonian jalustana toimivat entisen satamanosturin perustusrakenteet. Näin Kühnin teos liittyy Turun merellisen historiaan sekä aiheeltaan että myös sijainniltaan.

Vuonna 1996 paljastettu teos hankittiin Turun kaupungille Pro Cultura -säätiön ympäristötaidehankkeen yhteydessä.

HARMONIA (Valaan pyrstö)

Osoite: Läntinen Rantakatu, Aurajoki, Vierasvenesatama, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.