Helmet (Merja Pitkänen)

Kaiken takana on Ari Elo, teollisuusneuvos, diplomi-insinööri, Turun kauppakorkeakoulun kunniatohtori ja Elomaticin perustaja. Elo käynnisti yrityksensä vuonna 1970. Vuosikymmenien aikana Elomaticista on tullut menestyvä kansainvälinen teknologian alan yritys.

Elomatic Oy:n perustajan täyttäessä 70 vuotta Elo sai yritykseltään henkilökohtaisen lahjan, turkulaisen kuvanveistäjä Merja Pitkäsen (s. 1958) Helmet -veistoskokonaisuuden. Teos sijaitsee yhtiön pääkonttorin Valkoisen talon pääoven edustalla Aurajoen rannalla. Elomatic on lahjoittanut taideteoksen Turun kaupungille.

Valkoinen talo on jo itsessään tarinan arvoinen. Aurajokisuulla toiminut telakkayritys Crichton-Vulcan tarvitsi lisätiloja. Yrityksen uusien toimisto- ja piirustuskonttoritilojen suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Gunnar Wahlroos. Tuloksena oli vuonna 1937 valmistunut valkoiseksi rapattu kolmikerroksinen rakennus. Myöhemmin sitä korotettiin ja laajennettiin.

Valkoinen talo oli telakan käytössä aina vuoteen 1988, kunnes laivanrakennus siirtyi Pernon alueelle. Useamman omistajavaihdoksen jälkeen Valkoinen talo siirtyi lopulta Elomaticille vuonna 1999. Yrityksen pääkonttori on ollut siitä lähtien tässä rakennuksessa.

Valkoinen talo on helppo erottaa jokirannasta, koska se poikkeaa arkkitehtonisesti alueen muista rakennuksista. Kuvanveistäjä Pitkäsen neljä erikokoista ja -muotoista teräspisaraa ovat tietysti myös hyvä maamerkki.

”Kuvanveistäjä Merja Pitkäsen Helmet -veistoskokonaisuuden materiaalina käytetty teräs viittaa teknologian mahdollisuuksiin samalla kun teoksen pisaraa tai rantakiveä muistuttavat muodot kertovat luonnosta ja ympäristöarvoista. Teollisuuden tarjoamilla materiaalintyöstömahdollisuuksilla taiteilija on kumonnut luonnon fysiikan lakien määrittelemät muodot ja volyymit vedenpisaroille: valtavan kokoisiin, raskaan teräksisiin mutta herkkiin pisaroihin tai rantakiviin viittaavien veistosten voi tulkita symboloivan Aurajoen ja meren merkitystä Turulle. Helmien teräspinta heijastaa ympäristöään muuttuen sää- ja valaistusolosuhteiden mukaan.” (Turun museokeskus)

HELMET

Osoite: Itäinen Rantakatu 72, Valkoisen talon edusta, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.