Hirvi (Jussi Mäntynen)

Kuvanveistäjä Jussi Mäntynen (1886-1978) ja Hirvi -veistos. Moni suomalainen osaa yhdistää nämä kaksi asiaa, vaikka ei olisi suuremmin kotimaisen veistostaiteen asiantuntija.

Hirvi ei ollut sattumalta Mäntysen lempieläin, olihan hänen eräs harrastuksista metsästäminen. Jo nuorena hän oli opetellut piirtämään ja täyttämään metsästämiään lintuja.

Luontoharrastajana hän oli kiinnostunut eläinten anatomiasta ja liikehdinnästä. Tätä kokemusta Mäntynen tarvitsi myös työssään, sillä hän toimi parinkymmenen vuoden ajan Helsingin yliopiston eläinmuseossa konservaattorina. Mäntynen asetteli täytetyt eläimet museon näyttelytiloihin nähtäväksi ryhmiin ja osaksi tiettyjä tapahtumia. Se oli siihen aikaan uutta ja erilaista.

”Kuvanveistäjä ja professori Jussi Mäntysen tunnetuimpiin teoksiin lukeutuva Hirvi perustuu taiteilijan mukaan Kalevalan mytologiseen Hiiden hirveen. Mäntynen on useissa yhteyksissä tuonut esille hirven merkityksen hänelle niin erityisen läheisenä luontokokemuksen lähteenä kuin taiteen aiheenakin. Eläintentäyttäjänäkin työskennelleen taiteilijan veistoksen muotoilu seuraa tarkasti oikean hirven anatomiaa, asentoa ja yleisolemusta, lajityypillistä tunneilmaisua.” (Turun maakuntamuseo)

Hiiden hirvi oli kalevalaisessa runoudessa nopea ja voimakas eläin, jota oli lähes mahdotonta saada kiinni.

Luonnollisenkokoinen pronssiin valettu lähes neljä metriä korkea sarvipäinen uroshirvi Hirvi lienee Mäntysen kuuluisin teos. Hän teki siitä ensimmäisen kipsiversion 1920-luvulla. Se oli aluksi kipsiversiona Eläinmuseon sisäaulassa aina 1960-luvun lopulle.

Hirvi -veistoksesta on olemassa neljä pronssivalosta. Nämä sijaitsevat Viipurissa (1928), Lahdessa (1955), (Turussa 1969) ja Helsingissä (1972). Viimeksi mainittu onkin tuttu niille, jotka vierailleet Helsingin Eläinmuseossa. Hirvi on sijoitettu ulos museon sisäänkäynnin viereen. Nykyisin museo on osa Helsingin yliopiston Luonnontieteellistä keskusmuseota.

Hirven kolmas pronssivalos sijaitsee Turun Kupittaanpuistossa. Vuosien ajan jykevä eläinpatsas oli korkeiden pensaiden takana hieman piilossa, kunnes koko alue ”siivottiin” ja arvokas taideteos saatiin paremmin esille.

Vuonna 1938 Mäntynen lopetti yliopistossa työskentelyn ja siirtyi kokonaan taiteilijaksi. Hän muutti kuitenkin 1943 Ruotsiin, sillä siellä markkinat olivat taiteilijalle taloudellisesti paremmat. Myös Ruotsissa asuessaan hän saavutti menestystä taitavana kuvanveistäjänä.  Mäntynen palasi takaisin Suomeen vasta vuonna 1967 81-vuotiaana asettuen asumaan Turkuun.

Mäntynen on lahjoittanut Turun taidemuseolle runsaasti omia veistoksiaan.  Niitä on pysyvästi esillä taidemuseon tiloissa. Kupittaanpuiston Hirvi -veistos on myös taiteilijan itsensä Turun kaupungille lahjoittama. Turun kaupunki kustansi varsinaisen valamisen pronssiin.

Mäntynen sai professorin arvonimen vuonna 1949.

HIRVI

Osoite: Kupittaanpuisto, Turku.

KARTTA

Helsinki.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.