Hautakarttapalvelun avulla hautabongari löytää – Turun hautausmaalla lepää merkkihenkilöitä tunnetuista arkkitehdeistä olympiavoittajiin

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Arkkitehti Charles Bassi, kuvanveistäjä Jussi Mäntynen, maaherra Sylvi Siltanen, kirjailija Jarkko Laine, olympiavoittaja Paavo Nurmi, tähtitieteilijä Yrjö Väisälä, näyttelijä Juha Muje, vuorineuvos Irja Ketonen, Keihäsmatkat Oy:n perustaja Kalevi Keihänen

Pelkästään Turun hautausmaalla on noin 45 000 hautaa. Kun mukaan otetaan Katariinan, Kärsämäen, Kakskerran, Kuusiston, Paattisten, Piikkiön ja Maarian hautausmaat, lukema nousee yli sadantuhannen.

Hautausmailla lepää monta mielenkiintoista merkkihenkilöä tunnetuista arkkitehdeistä olympiavoittajiin. Historiallisesti merkittävien vainajien hautojen lisäksi nähtävänä on myös nimekkäiden kuvanveistäjien suunnittelemia muistomerkkejä ja veistoksia.

Turun hautausmaa perustettiin kaupungin ulkopuolelle arkkitehti Charles Bassin laatimien suunnitelmien mukaan vuonna 1807. Niistä ajoista puolentoista hehtaarin alue on laajentunut liki 60 hehtaariin. Hautausmaalla on myös omat alueet eri uskontokuntien vainajille. Vuosittain haudataan noin 1350 vainajaa.

Kun Turun hautausmaalla on kymmeniä kilometrejä käytäviä ja hautoja on kymmeniä tuhansia, on yksittäisen haudan löytäminen ollut lähes mahdotonta.

Näin ei ole kuitenkaan enää.

Sähköinen hautakarttapalvelun on kehittänyt Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä yhdessä paikkatiedon osaaja Geometrix Oy:n kanssa. Lopputulos on ällistyttävä. Aikaa ja vaivaa on nähty paljon. Haku kattaa 1900-luvulla ja 2000-luvulla kuolleet vainajat. Haettavana on yli 100 000 vainajan haudan sijainti. Palvelu kertoo myös, jos vainajan tuhkat on haudattu muistolehtoon tai siroteltu hautausmaan sirottelualueelle.

Palvelu ei löydä hautaa, mikäli haudan hallinta-aika on päättynyt, vainaja on kuollut ennen vuotta 1900 tai vainaja ei ole vielä mukana tietokannassa, jos hänet on haudattu aivan hiljattain. Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kartat ovat suomenkielisiä. Palvelussa toimii myös reitin haku.

Samanlainen hakupalvelu on otettu käyttöön myös muualla, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Seinäjoella ja Vaasassa.

Hautapaikan haku on yksinkertaista.

Hauta löytyy kirjoittamalla hakuun vainajan koko nimi tai pelkkä sukunimikin. Hakua voi rajata hautausmaan mukaan. Hakutulos ehdottaa kaikkia hakua vastaavia vainajia ja kertoo vainajien syntymä- sekä kuolinvuodet. Hakutulosta klikkaamalla kartta näyttää haudan paikan hautausmaan pohjakartalla. Hautausmaalla mobiililaite kertoo, missä hautaa etsivä itse sijaitsee ja opastaa perille. Erittäin kätevää.

Hautakarttaan pääsee myös hautausmaiden ilmoitustauluilla esillä olevilla QR-koodeilla.

Hakupalveluun on tehty valmiiksi monipuoliset teemakierrokset. Valittavana on yksitoista erilaista kierrosta: Arkkitehdit, Taiteilijat, Politiikka, Kirkolliset henkilöt, Kirjailijat ja runoilijat, Urheilijat, Koulutus ja sivistys, Puolustusvoimat, Näyttelijät, muusikot, säveltäjät, Liike-elämä ja talous, Persoonia ja tarinoita. Tarjolla ei ole pelkästään vainajan hautapaikka hautakivineen, vaan myös kattavasti tarinoita haudatuista henkilöistä.

Vinkki: Lataa puhelin täyteen ennen vierailua, sillä karttasovellus vie paljon virtaa.

HAUTAKARTTAPALVELU

Lue lisää

Peter Klimscheffskij on isänsä haudalla. Turkulainen kunnallisneuvos Simo Klimscheffskij oli tunnettu kunnallispoliitikko ja urheiluvaikuttaja.
Olympiavoittaja Paavo Nurmen hauta on eräs Turun hautausmaan kuvatuimmista kohteista.
Turun hautausmaalla on nähtävänä myös nimekkäiden kuvanveistäjien suunnittelemia muistomerkkejä ja veistoksia.
Turun hautausmaalla eri uskontokunnilla on omat alueensa.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO