UUSIMAA / HELSINKI – Monelle kauppahallin kiehtova tunnelma tuo mieleen lapsuusajan muistoja. Samalla saa yhä nauttia hallin herkkuja notkuvista myyntipöydistä ja vanhanajan tunnelmasta. Ja mikä parasta: voi nauttia hallikauppiaan henkilökohtaisesta ja ystävällisestä palvelusta.
Kauppahallit elävät nyt nousukautta. Markettien kasvottomaan itsepalveluun kyllästyneet asiakkaat haluavat kokea yksilöllisempää elämäntapaa, valita herkkuja ruokapöytään ja syödä turvallista lähiruokaa. Arkkitehtonisesti arvokkaat historialliset kauppahallit ovat myös matkailijoiden suosiossa.
Suomen kauppahallien yli 100-vuotinen historia on värikäs. Ensimmäiset hallit perustettiin 1800-luvun loppupuolella. Maailmansodat ja 1930-luvun lama tyrehdyttivät toiminnan, mutta 1950-luvulta alkaen elettiin kauppahallien kulta-aikaa. Parhaimmillaan Suomessa oli liki 70 kauppahallia.
1960-luvulla alkanut muutto maalta kaupunkiin synnytti lähiöt ja supermarketit. Kauppahallit rapistuivat ja niiden toiminta näivettyi. 1970-luvulla hallit koettiin vanhanaikaisina. Niiden purkamista perusteltiin rakennusten huonokuntoisuuteen vedoten. Seurauksena oli useimpien kauppahallien kuolema.
Suomessa on toiminnassa enää muutamia kauppahalleja. Nyt nämä mullistuksista selvinneet hallit ovat tärkeä osa suomalaista kaupunkikulttuuria.
Kauppahallien rakentamisille oli aikoinaan järkisyyt. Elintarvikkeiden myynti haluttiin jo pelkästään hygieenisistä syistä siirtää avoimilta toreilta sisätiloihin. Torit olivat myös levottomia paikkoja.
Arkkitehti Gustaf Nyström oli tutustunut hallirakentamiseen Euroopan eri suurkaupungeissa. 1800-luvun lopun rakentamisen uusi teknologia mahdollisti metallin, tiilen ja lasin monipuolisen hyödyntämisen. Nyström suunnitteli pitkänomaisen 85 metriä pitkän tiilirakennuksen Helsingin Eteläsatamaan lähelle Kauppatoria. Uuden teknologian myötä sisätilojen teräksiset valurautarakenteet jätetiin näkyviin.
Vuonna 1889 valmistuneesta Helsingin Vanhasta kauppahallista tuli esikuva monelle Suomeen rakennetulle kauppahallille, muun muassa Nyströmin piirtämä Turun kauppahalli valmistui pian Helsingin kauppahallin jälkeen.
Alun perin Helsingin kauppahallissa oli peräti toista sataa myyjää. Myynnissä oli lihatuotteita, munia, voita, juustoa ja puutarhatuotteita. Myöhemmin osa kalakaupastakin siirtyi sisätiloihin. Elettiin aikaa, kun hevosmiehet kuljettivat varhain aamulla myytäväksi tarkoitettua tavaraa leipomoilta ja teurastomoilta.
Vaikka kauppahalliin oli mahdollista poiketa ostoksille kuka tahansa, oli se kuitenkin alkuaikoina varakkaamman väen ostospaikka. Kauppahalli oli myös paikka, josta parhaimmat hotellit ja ravintolat hakivat tarvitsemiaan elintarvikkeita.
Helsingin Vanha kauppahalli oli remontissa vuosina 2012-2014. Halli oli puolitoista vuotta suljettuna. Osa kauppiaista oli väliaikaisesti evakossa Hietalahden kauppahallissa. Remontin myötä nostalginen tunnelma on säilynyt. 15 miljoonaa euroa maksaneet talotekniset uudistukset ovat asiakkaiden katseilta piilossa.
Vanha kauppahalli tarjoaa nykyään entiseen malliin ruokaelämyksiä. Tuotevalikoima koostuu yhä enimmäkseen elintarvikkeista. Tarjolla on juustoja, kalaa, äyriäisiä, lihaa, kasviksia, hedelmiä jne. Osa tuotteista on suunnattu ulkomaisille matkoille. Heitä saapuukin runsaasti paikalle. Hallissa toimii myös Suomen pienin Alko.
Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan Vanhaan kauppahalliin moni saapuu kävellen. Perille pääsee myös ratikalla. Hallin vieressä on parkkitilaa omalla autolla saapuville.
HELSINGIN VANHA KAUPPAHALLI
Osoite: Eteläranta, Helsinki.
LUE MYÖS: Hietalahden kauppahalli on kokenut historiansa aikana monia muutoksia