Iltapäiväksi Riikaan – Pikku-Pariisi on lähempänä kuin luuletkaan

Aina ei tarvitse lähteä lomalle kauas. Matka Latvian pääkaupunkiin Riikaan ei ole pitkä. Matkaa ei ole sen enempää kuin Helsingistä Jyväskylään (n. 300 km). Omalla autolla välimatka taittuu nopeasti. Kun menet aamulaivalla yli, juot jo iltapäiväkahvit Riikassa.

Miljoonakaupunki yllättää ensimmäistä kertaa Riikaan saapuvan. Riianlahden rannalla sijaitseva Baltian suurin kaupunki ei olekaan neuvostoajan betoniarkkitehtuurinen kauhistus. Riikan kaupunkikuvaan kuuluvat lukuisat vanhat kirkot, saksalaisten kauppiaiden killat, katukahvilat, Ruotsin vallan aikaiset muurit ja vehreät puistoalueet. Riika on ollut aina myös kansainvälinen kaupunki. Ulkomaalaisten turistien määrä on kadehdittavan suuri.

Latvian itsenäisyyden palauttamisen jälkeen Riika on ehostanut ilmettään. Vanhankaupungin perusteellinen kasvojen kohotus eteni niin vauhdikkaasti, että useammin Riikassa käynyttäkin kaupunki ihastuttaa yhä uudestaan. Riika näyttää vuosi vuodelta yhä kauniimmalta.

Restauroinnin ripeydestä on hyvänä esimerkkinä Mustapääveljesten kiltatalo, joka nousi vanhojen piirustusten mukaan parissa vuodessa entiselle paikalleen. Koristeellinen punatiilinen charmantti kaunokainen kerää ihailevia katseita.

Nauti kaupungista kävellen

Paras tapa nauttia kaupungin nähtävyyksistä on ehdottomasti kävellen. Kaikki mielenkiintoinen on keskittynyt suppealle alueelle. Riikalla on takanaan 800-vuotinen historia. Se on perustettu vuonna 1201. Aikakausien kerrokset ovat vielä hyvin löydettävissä eri puolilta vanhaakaupunkia.

Pietarin kirkon 123 metriä korkea torni kultakukkoineen on kaupungin symboli. Kirkko tuhoutui sodan pommituksissa, mutta se restaurointiin vaivoja säästämättä. Kirkon tornin ylimmältä tasolta avautuu hieno näkymä yli koko kaupungin.

Ritarikunnan linna, tuomikirkko, Ruutitorni, Ruotsalainen portti ja kiltatalot kertovat kaupungin vauraasta ja värikkäästä historiasta. Vanhaakaupunkia ympäröinyt muuri on suurimmaksi osaksi purettu, mutta sen tilalle on rakennettu hyvin hoidettu viheralue. Nyt sitä reunustavat leveät bulevardit.

Vanhankaupungin ulkopuolella on uudempaa arkkitehtuuria. Alberta ielan rakennukset ovat edustava kokonaisuus Riikan yli 800 jugendrakennuksesta. Rikkaan 1800-luvun porvariston jäljiltä kaupungista löytyy koko joukko elegantteja rakennuksia. Riika tarjoaa myös lukemattomia mahdollisuuksia taiteen ja musiikin ystäville. Riian ooppera on korkeatasoinen, gallerioita ja museoita on kymmeniä.

Riikaan pääsee vaivattomasti

Etenkin kesällä lehdet ovat täynnä eri matkanjärjestäjien organisoimia Riikan bussimatkoja. On mistä valita. Omatoimimatkailijan matka taittuu ensin laivalla yli Suomenlahden. Tallinnasta jatkoyhteys Riikaan onnistuu edullisesti vuorobussilla.

Nopeimmin Riikaan pääsee tietysti lentäen, mutta omalla autolla matka onnistuu mainiosti. Kun olet rantautunut Tallinnan satamaan aamulaivalla ja jatkat Via Balticaa pitkin Pärnun ohi kohti Riikaa, olet jo iltapäivällä Pikku-Pariisin sykkeessä.

Vinkkejä automatkan varrelle

Nopeimmillaan lahdenylitys kestää vain puolitoista tuntia. Aikaisemmin taloudellisesti ajatteleva autoilija tankkasi puolityhjän tankin täyteen vasta Viron puolella. Nykyisin polttoaineen hinnanero Suomen ja Viron välillä on oleellisesti kaventunut. Huoltoasemia on Via Baltican varrella riittävästi. Laskun voit maksaa kansainvälisillä luottokorteilla.

Tien kunto vaihtelee kohtuullisesta erinomaiseen. Sitä on viime vuosina kovasti parannettu osittain Euroopan unionin rahoituksen turvin. Paikoitellen tietyömaat ovat hidastaneet matkavauhtiasi. Ylinopeutta ei kannata ajaa, sillä nopeudenvalvonta on erittäin aktiivista. Ja jos pikavoitto rapsahtaa, se pitää maksaa heti paikan päällä paikallisella valuutalla.

Jos laivan ylihintainen aamupala jäi syömättä, voit pitää ensimmäisen kahvitauon Halingan ostoskeskuksessa noin 40 kilometriä Tallinnasta etelään. Suositulla pysähdyspaikalla on laaja valikoima ja nopea palvelu.

Nosta Pärnun jälkeen kaasujalkaa ja käänny Tahkurannan kyltin kohdalla oikealle pienelle sivutielle. Puukujan päässä on vuonna 1939 paljastettu Viron ensimmäisen presidentin Konstantin Pätsin muistopatsas. Tämän patsaan venäläiset hävittivät. 50 vuotta myöhemmin patsas pystytettiin uudestaan.

Häädemeesten kohdalla voit poiketa Via Balticalta lähemmäksi merenrantaan ja jatkaa rantatietä pitkin aina Viron ja Latvian Ainaži-nimiselle raja-asemalle.

Levähdä Baltian hienoimmalla hiekkarannalla

Ainažin raja-aseman jälkeen tie kulkee yhä lähempänä Riianlahden rantaa. Upeat hiekkakynnäät jäävät tien oikealle puolelle. On aika pitää toinen kahvipaussi. Jos mukaan on tullut omat eväät, voit nauttia niitä kaunista merimaisemaa ihaillen. Tien varrelta löytyy myös useita pienempiä kahvipaikkoja, esimerkiksi Salacgrivasta tai Saulkrastista.

Riikaa lähestyttäessä liikenne vilkastuu, mutta se on kuitenkin melko sujuvaa. Paikallinen autokanta ehkä ihmetyttää, sillä useimmat autot ovat komeampia kuin omasi. Mustien korskeiden Mersujen ja Bemareiden runsaus oudoksuttaa, kun ottaa huomioon Latvian alhaisemman tulontason Suomeen verrattuna.

Majapaikka kannattaa varata etukäteen

Jos liikut omalla autolla, kannattaa majapaikan vallinnassa ottaa huomioon auton säilytys yli yön. Itse käytän hotelli Vicktorijaa. Se on kohtuuhintainen, hyvällä paikalla sijaitseva keskustan hotelli. Hotellin sisäpihalta löytyy myös muutama parkkipaikka suljettujen porttien takaa. Varmista majoitusta varatessasi myös parkkipaikka autollesi. Kuten missä tahansa maailmassa pääset pienimillä murheilla, kun et jätä autoosi mitään ylimääräistä.

Poikkea Jurmalassa

Omalla autolla pääset vaivattomasti nauttimaan 25 km päässä sijaitsevan Jurmalan kesäidyllistä. Voit matkustaa sinne Riikasta myös junalla. Pois voit jäädä Majorin asemalla.

60 000 asukkaan Jurmala on tunnettu hiekkarannoistaan ja kylpylöistään sekä puutalohuviloistaan. Pienestä kalastajakylästä kehittyi aikoinaan menestyvä lomakaupunki. Neuvostovallan aikana matkailijoita saapui kaikista emämaan osista. Moskovan eliitti vietti leppoisia kesäpäiviä Jurmalan idyllissä. Vallan vaihtuessa runsas kymmenen vuotta sitten alkoi kesäkaupungin väliaikainen rappeutuminen. Sievät pitsihuvilat rapistuivat ja majapaikat tyhjentyivät. Nyt Jurmala elää uutta aikaa. Pikkukaupungin huvilat ja hotellit ovat saanet piristysruiskeen. Hienohiekkaisen rannan vesikin on puhdistunut. Uimahousut siis mukaan Riian matkalle!

FAKTAT

Pinta-ala: 64 600 km2.
Asukasluku: 2,4 milj.  (30 % venäläisiä).
Auton maatunnus: LV.
Pääkaupunki: Riika, 800 000 as.
Muut suuret kaupungit: Daugavpils 100 000 as, Liepaja 100 000 as.
Valtiomuoto: Tasavalta.
Rahayksikkö: Euro.
Rajanaapurit: Viro, Venäjä, Valkovenäjä, Liettua.
Viralliset kielet: Latvia (lätti).
Muita kieliä: Venäjä, valkovenäjä, puola.
Uskonnot: 79 % katolisia, 14 % evankelis-luterilaisia protestantteja, 7 % ortodokseja.

Turismi-info

Kaupungin turistitoimisto on Mustapäidentalossa Raatihuoneen aukiolla.

Rātslaukums 6, Rīga

www.rigatourism.com

Mielenkiintoisimmat museot

Latvian historiamuseo
Pils laukums 3.

Kristjans Baronsin museo

Barona 3. Museo on omistettu Latvian Lönnrotille, Kristjans Baronisille.

Latvian miehitysmuseo

Strelnieku laukums 1. Esittelee sekä neuvostomiehitystä että natsi-Saksan miehitysaikaa.

Riian Historia- ja Merenkulkumuseo

Palasta 4 iela.

Riian Moottorimuseo

Eizensteina 6. Mielenkiintoinen kokoelma neuvostoaikaisia autoja ja muita museoautoja. Esillä mm. Molotovin Rolls Royce ja Stalinin ZIL.

Rozentalsin ja Blaumanisin museo

Alberta 12-9. Taidemaalari ja graafikko Janis Rozentalsin vaimo oli suomalainen. Rudolfs Blaumanis oli kirjailija.

Taideteollisuusmuseo 

Skarnu 10/20.Valtion taidemuseo

10 Valdemara iela.

Kokeile näitä

Hotel Viktorija ++

Caka 55

LV 1011 Riga, Latvia.

Edullinen hotelli keskustassa. Huoneet ovat remontoituja, kaikissa mukavuudet, puhelin ja televisio. Erittäin ystävällinen ja avulias henkilökunta.

www.hotel-viktorija.lv

Staburags

Caka 55. Edullista latvialaista ruokaa mielenkiintoisessa atmosfäärissä. Sijaitsee hotelli Vicktorijan vieressä.

Lisäinfo

www.riga.lv

www.rigatourism.com

Kotiin tuliaisiksi

Riian musta balsami – Latvian kansallisjuoma.

Apteekkari Kunze kehitti juoman jo 1700-luvulla. Tarkka koostumus on salaisuus, mutta se sisältää ainakin erilaisia yrttejä, hunajaa, eteerisiä öljyjä, sitrusaromeja ym. Lähes mustanvärinen juoma on pakattu ruskeaan savipulloon, joita myydään erikokoisina. Riian balsamia juodaan useimmiten pieni pikarillinen kahvin tai teen ja vesilasin kanssa. Sitä voidaan käyttää myös juomasekoituksissa, esim. vodkan kanssa.

Jurmala.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU