Jätte kiva Ruotsi – Hannuhanhien maassa on mukava matkustaa

Koko perheen lomakohteet odottavat meren toisella puolella. Tutussa naapurimaassa Ruotsissa tuntee olevansa kuin kotonaan, vaikka ollaan autolomalla ulkomailla.

Lähteepä Tukholman satamasta mihin ilmansuuntaan tahansa, jänniä kohteita riittää kaikilla mausteilla. Joka puolella on siistiä ja somaa. Hannuhanhet osaavat pitää huolta ympäristöstään, mökeistään ja puutarhoistaan. Parasta Ruotsissa on nähtävyyksien, majapaikkojen ja leirintäalueiden korkea laatuja palvelu on ensiluokkaista. Kallistako? Ei sen kalliimpaa kuin Suomessakaan.

Jos oma ruotsin kielen taito on ruostunut, ei hätää, sillä paikalliset puhuvat englantia kuin toista kotimaista. Eipä ole harvinaista saada palvelua suomeksikaan. Monissa museoissa esitteet voi saada suomeksi.

Småland – täynnä tasokkaita perhekohteita

Tuhannet suomalaiset porhaltavat autoillaan talla pohjassa läpi Ruotsin kohti auvoista Keski-Eurooppaa. Tylsää ruotsalaista maisemaa, väittävät monet, kun eivät tohdi poiketa päätieltä sivuun. Näkemättä ja kokematta jäävät muun muassa Kolmårdenin villieläimet, Astrid Lindgrenin satuhahmot, High Chapparallin villi länsi, elävät keskiaikaiset kylät ja Ruotsin parhaat golfkentät.

Ruotsia voi lämpimästi suositella matkailumaana koko perheelle. Kaikilla tärkeillä Ruotsin matkailunähtävyyksillä on omat internet-sivunsa. Niiden avulla löytää ajan tasalla olevaa tietoa aukioloajoista ja hinnoista. Koko matkan voi yksityiskohtineen suunnitella etukäteen.

Kolmården – nyt lähdetään safarille

Kolmården on Pohjoismaiden laajin ja tasokkain eläinpuisto. Omalla autolla voi ajella kuuluisassa Safaripuistossa ja samalla voi nähdä eri puolilta maailmaa olevia villieläimiä läheltä. Puiston strutsit ovat niin uteliaita, että tulevat vaikka autoon sisälle ihmettelemään. Siispä ikkunat ja ovet lukkoon!

Puiston eläimet ovat mäkisessä maastossa luonnollisessa ympäristössään. Päivä kannattaa suunnitella siten, että näkee myös mahdollisimman monta näytöstä. Tiikerit ovat parhaimmillaan ruokinnan yhteydessä. Apariumissa simpanssien ja gorilloiden seurassa vierähtää helposti pitkäkin tovi.

www.kolmarden.com

Vimmerby – tutut satuhahmot elävinä

Smålandin suosituin perhekohde lienee Astrid Lindgrenin synnyinkaupunki Vimmerby, jonka tunnelmallisessa miljöössä seikkailevat ruotsalaiskirjailijan kuuluisat satuhahmot. Peppi Pitkätossussa ja Vaahteramäen Eemelissä on taianomaista vetovoimaa, joka tehoaa parhaiten kaikkiin alle teini-ikäisiin ja heidän vanhempiinsa. Isolle alueelle on sijoitettu väljästi kaikki kirjoista ja televisiosta tutut satuhahmot.

www.vimmerby.com

www.alv.se (Astrid Lindgrens Värld)

Gotlanti – ruusut ja raukit pääosissa

Satujen saari on maisemiltaan kuin postikortti. Hehkuvina kukkivat ruusut ja merenrannalla nököttävät kiviset raukit ovat olennainen osa tätä viehkeää postikorttimaisemaa. Matkakohteena Gotlanti on monipuolinen koko perheen lomapaikka. Muurien ympäröimä Visby keskiaikatapahtumineen, Peppi Pitkätossun puuhamaa ja vesipuisto sekä Lummelundan tippukiviluolat ovat saaren suosituimmat nähtävyydet. Gotlannin golfkentät ovat ruotsalaiseen tapaan hoidettuja.

Gotlantiin pääsee vaivattomasti laivalla, joka lähtee mantereen puolelta Nynäshamnista tai Oskarshamnista. Oman auton voi tietysti ottaa mukaan.

www.destinationgotland.se (laivojen aikataulut ym.)

www.gotland.info

Öölanti – kuninkaallinen lomaparatiisi

Öölannin saarelle on ainakin helppo päästä. Ilmainen kuusi kilometriä pitkä siltä yhdistää saaren mantereeseen. Heti Öölannin puolella on tasokas huvipuisto eläintarhoineen. Ruotsin kuninkaallinen kesänviettopaikka Solliden on auki myös turisteille. Sen hyvin hoidetusta puutarhasta ei löydy ainuttakaan rikkaruohoa.

Öölanti on vain 16 km kapea ja 137 km pitkä. Tiet ovat hyväkuntoisia ja tasaisia. Saari on pyöräilijöiden toivekohde.

www.oland.se

www.sollidensslott.se

www.olandsdjurpark.com

Kalmar – merimiehiä ja keskiajan tunnelmaa

Tanska ja Ruotsi kiistelivät vuosisatojen ajan keskiaikaisesta Kalmarista, yhdestä Itämeren rikkaimmasta kaupungista. Se sijaitsi vahvan kehämuurin sisällä, linnan suojassa. Muuri on purettu aikoja sitten, mutta yleisölle avoinna oleva linnoitus on yhä jäljellä.

Linnan ohella Kalmarin päänähtävyys on Lääninmuseo ja kuninkaallinen sotalaiva Kronan. Museon suojissa on massiivisia kanuunoita sekä Ruotsin suurin kulta- ja hopearahojen kokoelma.

Kalmarin kupeessa on uusi matkailukohde koko perheelle, Salvestadenin keskiaikaiskylä. Puupaalujen suojassa on jännittävä vuosisatoja vanha miljöö, jonka värikkäistä esityksistä ja taidonnäytteistä vastaavat keskiaikaisiin asuihin pukeutuneet näyttelijät. Myös yleisö pääsee kokeilemaan taitojaan esimerkiksi miekkailussa ja jousiammunnassa.

www.kalmar.se

Eksjö – Ruotsin idyllisin kaupunki

Eksjön 17 000 asukkaan puutalokaupunki sijaitsee Smålandin sydämessä metsien ja järvien keskellä. Idyllinen pikkukaupunki tunnetaan parhaiten vanhankaupungin hyvin säilyneestä puutaloarkkitehtuurista, joka on säästynyt sotien ja tulipalojen tuhoilta. Kansainvälisestikin palkittu Eksjö on epäilemättä Ruotsin viehättävimpiä kaupunkeja.

Vanhankaupungin puutalojen omistajat ovat ylpeitä rakennuksistaan, ja siksi talot on peruskorjattu ja maalattu pieniä yksityiskohtia myöten. Vaikka alue on erikoissuojeluksessa, eletään vanhankaupungin asunnoissa normaalia elämää nykyajan mukavuuksin. Autoja vain ei näy lähelläkään. Eksjö sopii mainiosti lomamatkan yhdeksi yöpymispaikaksi.

www.eksjo.se

High Chaparral – aitoa villin lännen meininkiä

Villin lännen kylässä tapahtuu kaikkea mielenkiintoista koko perheelle. Yleisö voi nauttia mm. vauhdikkaista stuntman-esityksistä, jotka on tehty aitoon lännen malliin. Tarjolla on myös Lucky Luke -show, Intiaani-show, Meksikolainen elävän musiikin show jne. Wild West -tyyliin rakennetussa kylässä šeriffillä on päivittäin ongelmia pankkiryöstäjien kanssa.

www.highchaparral.se

Majoittuminen Ruotsissa

Ruotsi tarjoaa laajan valikoiman majoitusmahdollisuuksia suurkaupunkien hotelleista yksinkertaisiin mökkeihin keskellä korpea. Monet maaseudun kauniit linnat ja kartanot sekä maatalot on kunnostettu tasokkaiksi majoitustiloiksi. Yönsä voi viettää esimerkiksi entisessä navetassa tai aitassa. Kaikkialla on aina siistiä ja palvelu on ystävällistä.

Hotelleilla on usein edullisia tarjoushintoja perheille sekä alennettuja viikonloppuhintoja.

Edullinen vaihtoehto on Bed and Breakfast -majoitus. Esimerkiksi Gotlannissa ja Öölannissa on tien varsilla alinomaa kyseisistä majapaikoista kertovia kylttejä. Leirintäalueet mökkikylineen kuuluvat Euroopan parhaimmistoon. Leirintämatkailijoille suositellaan Ruotsin leirintäkorttia (Camping Card Scandinavia), jolla saa runsaasti lisäetuja. Eikä sovi unohtaa viihtyisiä retkeilymajojakaan, jotka tarjoavat yösijan vaikka koko perheelle.

Hyödyllisiä osoitteita

Lisätietoa Ruotsin matkailusta, leirintäalueista, mökeistä, retkeilymajoista, hotelleista, Bed and Breakfast -majoituksesta ym. löytyy seuraavista osoitteista:

www.turism.se

www.sverigeturism.se

www.camping.se

www.bopalantgard.org (maatilamatkailu)

Vimmerby.
Gotlanti.

Eksjö.

High Chaparral.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU