Karhulahden kotiseutumuseo on sisustettu 1920-luvun tyyliin

POHJOIS-SAVO / JOROINEN – Olli ja Matti Tolonen, Karhulahden tilan omistajat 1500-luvulta, tuskin tunnistaisivat kotipaikkaansa. Pihapiirissä pelataan nykyisin kolopalloa. Golfin pelaajilla on pelikenttänään historiallinen ympäristö. Nimittäin osa tilan pelloista on otettu golfkerhon käyttöön. Onpa iso siivu pelloista pakkolunastettu lentokentän rakentamista vartenkin.

Tilusten omistajat ovat vuosisatojen ajan vaihtuneet useasti. Eräs merkittävimmistä Karhulahden tilan omistajista oli Oxmanin suku. Herrastuomari Johan Aleksander Oxman osti tilan 1831. Sukunimi vaihtui myöhemmin Osmalaksi, mutta Karhulahti pysyi suvun omistuksessa 1970-luvun lopulle asti. Siitä lähtien tilan on omistanut Joroisten kunta, joka on kunnostanut Karhulahden museokäyttöä varten. Tila sijaitsee nelisen kilometriä Joroisten keskustasta.

Kotiseutumuseo on sisustettu 1920-luvun tyyliin. Koska tilalla asuttiin vielä 1970-luvulla, jouduttiin poistamaan nykyaikaisia pintamateriaaleja. Alkuperäisiä maali- ja tapettikerroksia on otettu esiin. Myös huonekalut on maalattu alkuperäisvärein.

Monet esineistä ja huonekaluista ovat talon omia. Isännän huoneen kirjoituspöytä on Joroisten entisen kunnankirjurin pöytä. Huoneen peräseinän tapetti on alkuperäinen 1900-luvun alusta. Äidin kammarin tapetti jäljittelee alkuperäistä. Kaikesta näkee, miten tila on ollut vauras.

Tupa on säilynyt lähes muuttumattomana. Kivinen uuni on 1920-luvulta. Tuvassa on erilaisia työvälineitä, kuten kangaspuut ja höyläpenkki. Vanhin tuvan esineistä on 1600-luvun arkku.

Päärakennuksen ulkonäkö on muuttunut ajan myötä. Keskiosa korotettiin kaksiosaiseksi 1920-luvulla. Rakennuksen vanhimmat osat ovat 1800-luvulta. Silloin talo oli vielä niin sanottu läpiajettava. Avaralla pihamaalla on useita rakennuksia alkuperäisillä paikoillaan. Muun muassa kolmiosainen aittarivi, navetta, talli, savusauna, paja, riihi ja kolme latoa ovat säilyneet.

KARHULAHDEN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Golfintie 14, Joroinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Maanpuolustusmuseon värikkäintä antia ovat eri aikakausien asepuvut

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.