Katutaidetta maan alla – upeat teokset saavat parkkihallin betoniseinät hehkumaan väriloistossa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Turku Science Park eli Turun Tiedepuisto on Turun Kupittaan rautatieaseman kupeessa sijaitseva korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja liike-elämän keskittymä. Turun Tiedepuiston alueella käy päivittäin työssä ja opiskelee kymmeniä tuhansia henkilöitä.

Turun Tiedepuiston kiinteistöjä ovat muun muassa BioCity, DataCity, PharmaCity, ElectroCity, EuroCity, ICT-City, Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki ja EduCity. Turun Teknologiakiinteistöt Oy on alueella toimiva kiinteistösijoitusyhtiö. Mikko Lehtisen johtaman yrityksen yhtenä omistajana on Turun kaupunki.

Turun Tiedepuisto on myös taidepuisto, sillä vuosien myötä Tiedepuistoon on tallennettu lukuisia taideteoksia. Osa niistä sijaitsee kaikkien nähtävillä, kun taas osa on Teknologiakiinteistöjen omassa käytössä olevissa tiloissa.

Koska työpaikkoja on paljon, tarvitaan runsaasti myös paikoitustilaa. Sitä löytyy maan alta rakennusten pohjakerroksista. Kyse ei olekaan ihan tavallisista autojen ”betonibunkkereista”, vaan tylsän harmaat seinät ovat saaneet väriloistoa. Yli viisikymmentä taideteosta koristavat BioCityn ja DataCityn parkkihalleja.

Turun Teknologiakiinteistöt on toteuttanut pysäköintihallien elävöittämisprojektin. Ajatuksena oli saada BioCityn ja DataCityn alla olevat yli 500-paikkaiset pysäköintihallit viihtyisämmiksi taiteen keinoin. Lienee melko poikkeuksellista, että kiinteistöyritys panostaa parkkihallien koristamiseen.

Hankkeeseen mukaan hyväksytyt taiteilijat ja heidän teoksensa valikoituivat suuresta massasta hakumenettelyn avulla. Valituksi tuli 56 teosta lähes yhtä monelta taiteilijalta ja työryhmältä. Kaikki teokset valmistuivat parkkihallin seinille yhden kesän aikana.

Teosten tyyli ja sisältö olivat vapaat. Mukaan pääsi oli sitten taideopiskelija, harrastaja tai ammattilainen. Rahallinen korvauskin oli hyvä, 5 000 euroa.

Parkkihalleihin on vapaapääsy toimistoaikoina. Omalla autollakin pääsee, kunhan maksaa parkkimaksun. Jalankulkija voi siirtyä alas parkkihalleihin hissien avulla tai rappusia pitkin. Kannattaa välttää keskipäivän ruuhkia, kun parkkiruudut ovat täynnä autoja. Hiljaisimpina hetkinä seinille luodut teokset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. BioCityn ja DataCityn alakerran parkkihallit ovat yhteydessä toisiinsa.

BIOCITYN JA DATACITYN MAANALAINEN TAIDENÄYTTELY

Osoite: Tykistökatu 6, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.