Kävelyllä Veronassa Romeon ja Julian kaupungissa

Romeon ja Julian kaupungissa on mukava käyskennellä kapeita kujia, koluta piazzoja ja levähtää katukahvilassa maailmanmenoa seuraten.

Verona on Pohjois-Italian viehkeimpiä kaupunkeja. Piccolo Roma eli Pikku-Rooma on Veneton maakunnan toiseksi suurin kaupunki Venetsian jälkeen. Viittaus Roomaan liittyy kaupungin sijaintiin tärkeiden antiikin kauppareittien risteyskohdassa. Veronasta löytyykin useita Rooman valtakunnan aikaisia rakennuksia amfiteattereineen.

Parhaiten Verona tunnetaan rakkauden kaupunkina, liittyyhän Romeon ja Julian tarina juuri Veronaan. Totta tai tarua, Shakespearen tulkinta houkuttelee kaupunkiin miljoonia uteliaita turisteja ihmettelemään kuuluisaa Julian parveketta.

Kaikki mielenkiintoinen sijaitsee Veronan Unescon suojeluksessa olevassa vanhassakaupungissa. Kävellen pääsee paikasta toiseen. Autoja ei muurien sisäpuolelle päästetä.

Piazza Bra

Veronaan saapuva matkailija saapuu ensimmäiseksi portin läpi Piazza Bralle, suurelle aukiolle. Verona oli vuosisatojen ajan aina Napoleonin valtaan nousuun asti (v. 1797) venetsialaisten omistuksessa. Venetsian vallan aikana kaupungintalous voi hyvin ja uusia renessanssipalatseja ja kaupunginportteja rakennettiin rikastuttamaan kaupunkikuvaa. Myös Piazza Bra syntyi näihin aikoihin.

Aukion keskellä varjoisessa puistossa kuninkaan patsaan ääressä on hyvä lepuuttaa jalkojaan. Vielä mukavampaa on katukahvilassa. Niitä on Piazza Bralla vieri vieressä.

Arena

Piazza Bran laidalla oleva amfiteatteri Arena oli Rooman valtakunnan kolmanneksi suurin. Gladiaattorit ovat poissa, mutta oopperalaulajat ovat tulleet tilalle. Veronan oopperajuhlien aikaan heinä-elokuussa Arena täyttyy illasta toiseen. Teatterin maanjäristyksessä runteleman julkisivun sisäpuolelle pääsee tutustumaan pientä sisäänpääsymaksua vastaan.

Muita antiikin Rooman ajalta säästyneitä Veronan kohteita ovat Ponte Pietra, Veronan vanhin silta, roomalaisen teatterin rauniot Adige-joen vasemmalla rannalla sekä muutama kaupunginportti.

Via Mazzini

Piazza Bralta lähtee Veronan tyylikkäin ostoskatu Via Mazzini. Tänne vaateostoksille hamuavan pitää ensi itse pukeutua. Ostoksia voi tehdä kadun luksuskaupoissa, jos kukkaro kestää. Myytävänä on italialaisia muotiluomuksia.

Samoilla nurkilla pyörii myös paljon piraattikauppiaita. Heidän tuotteensa kannattaa jättää väliin jo senkin takia, että virkavalta voi antaa tuntuvat sakot myös turistille.

Julian parveke

Veronan ykköskohteeksi on muodostunut Via Cappellon varrella olevan talon parveke. Sen sanotaan olevan Julian parveke, sama, johon Romeo rakkauden voimalla kiipesi. Melkoista akrobatiaa nousu onkin vaatinut, sillä parveke ei ole ihan matalalla.

Romeon ja Julian tarina tuli tunnetuksi William Shakespearen kertomana. Todellisuudessa sen kirjoitti alun perin italialainen Luigi da Porto 1520-luvulla. Tarinahan kertoo kahden eri suvun valtataistelusta ja kahden nuoren kielletystä rakkaudesta, joka päättyy traagisesti. Tarinan todenperäisyydestä ei ole varmuutta, mutta yhtä kaikki, matkailijoita riittää. Ja parveketalon alakertaan perustettu Romeo ja Julia -aiheinen matkamuistomyymäläkin myy hyvin.

Parvekkeen alla on Julian patsas. Jonossa seisovat turistit odottavat pääsyä hipaisemaan neitokaisen oikeaa rintaa. Sen jälkeen onni rakkaudessa on taattu.

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe on Veronan värikkäin piazza. Aurinkovarjojen alla käydään kauppaa, kuten aikoinaan samalla paikalla sijainneella roomalaisten foorumilla. Aukiota reunustavat toinen toistaan komeammat aatelissukujen palatsit ja puolustustarkoitukseen soveltuneet asuintornit. Keskelle aukiota on pystytetty suihkukaivo ja Madonna Verona -veistos, kaupungin symboli.

Piazza dei Signori

Veronan keskiaika oli rikkaiden sukujen välistä valtataistelua. Verisessä kilpailussa vallan anastivat Scala -ruhtinaat (1226-1387). Heistä mahtavin oli Cangrande I eli Iso koira. Lempinimi tuli hallitsijan käyttämästä koiran pään mallisesta kypärästä. Hänen hoviinsa kerääntyi aikakauden parhaimpia oppineita ja taiteilijoita, muun muassa runoilija Dante Alighieri.

Scala -suvun hautamonumentti

Scala -suvun mahti ulottui kauas kaupungin ulkopuolelle aina Toscanaan asti. Veronalaiset vaurastuivat ja kaupunkikuva muuttui edustavaksi. Piazza dei Signorin vieressä pienellä aukiolla on

Scala –suvun hautamuistomerkki. Ylhäällä oleva ratsastajapatsas on Cangrande I koiran päätä muistuttava kypärä päässään.

HYVÄ TIETÄÄ

Romeon ja Julian rakkaustarina

Nämä kaksi nuorta kuuluivat kilpaileviin sukuihin: Romeo oli Montague ja Giuletta oli Capulet. Nuorukaiset tapasivat naamiaisjuhlissa ja rakastuivat. Voidakseen tavata toisiaan heidän täytyi tehdä se salaa.

He onnistuivat jopa menemään naimisiin, mutta julma kohtalo puuttui peliin. Romeo sekaantui verikostoon ja joutui pakenemaan Veronasta. Julialle oli vastaavasti isä järjestänyt avioliiton. Päästäkseen pulasta Julia joi juomaa, joka sai hänet näyttämään kuolleelta.

Romeo uskoi näin menettäneensä rakkaansa ikiajoiksi ja päätti surmata itsensä Julian viereen. Herättyään Julia ei kestänyt Romeon menettämistä ja vuorostaan surmasi itsensä. Kilpailevat suvut tekivät sovinnon, mutta kahdelle rakastavaiselle se oli jo liian myöhäistä.

Julian tyhjä hauta on nähtävänä Via Shakespearen varrella sijaitsevan luostarin sisätiloissa. Yksityisomistuksessa olevan Romeon kotitalon osoite on Via Arche Scaligere 2-4.

Kysy neuvoa Julialta

Kun rakkaudenjano yllättää, mutta sanat eivät riitä kertomaan, voi pyytää apua itse Julialta. Veronan rakkauden ammattilaiset vastaavat Julialle lähetettyihin kirjeisiin, kuin joulupukki konsanaan.

Julian postitoimisto saa vuosittain eri puolilta maailmaa tuhansia rakkauskirjeitä, joissa pyydetään apua sydänasioihin ja polttaviin lemmentuskiin. Osa kirjeen kirjoittajista haluaa vain kertoa rakkauden löytymisestä.

Perinne sai alkunsa jo sata vuotta sitten. Homma hoidetaan vapaaehtoisvoimin ja Veronan kaupunki kustantaa postituksen. Jokaiseen kirjeeseen vastataan. Kirjeet kirjoitetaan aina käsin, koska se on romanttisempaa ja persoonallisempaa.

Veronan oopperajuhlat

Oopperajuhlat järjestetään Arenalla heinä-elokuussa. Suurin vetonaula on yksi italialaisten kaikkein suosituimmista oopperoista, Verdin Aida. Se on ollut mukana joka vuosi, alusta alkaen. Jos haluat käydä katsomassa näytöksiä, kannattaa liput varata etukäteen.

www.arena.it

Paras aika matkustaa

Verona on kauneimmillaan keväällä. Helteiden ja tungoksen välttämiseksi paras aika vierailuun on toukokuu tai syyskuu. Loppusyksyn sateet saattavat kestää useita päiviä. Talvella on harvoin pakkasta, mutta Veronan läpi halkovasta Adige –joesta nousee usein sankka sumu.

Lisätiedot

www.tourism.verona.it

www.verona.com                                           

www.arena.it
Veronan kuuluisien oopperajuhlien nettisivut, sekä italiaksi että englanniksi

http://portale.comune.verona.it

Historian merkkipaalut

49 eKr. Verona saa kaupunkioikeudet ja asutus siirtyy Adige –joen vasemmalta rannalta oikealle.

200 jKr. Kristinusko saapuu Veronaan.

380 Piispa Zenosta tulee kaupungin suojelupyhimys.

400-luku Kansainvaellusten aikaa (ostrogootit, langobardit).

700-800-luku Levotonta aikaa. Vallassa oli eri kansallisia kuninkaita.

1100-luku Kaupankäynti vilkastuu ja valta siirtyy kunnallista yhteishallintoa edustavalle elimelle, jota johtavat konsulit.

1117 Suuri maanjäristys.

1226–1387 Scala -suku nousee valtaan.

1387-1405 Milanon Viscontit ottavat Veronan haltuunsa.

1405-1797 Venetsian vallan aikaa.

1797 Napoleon miehittää Veronan.

1810 Verona jaetaan kahtia itävaltalaisten ja ranskalaisten kanssa.

1866 Verona liitetään uuteen Italian kuningaskuntaan.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU