Krakovan vanhakaupunki säästyi sodan tuhoilta

Mikä on hyvä pidennetty viikonloppukohde? Oikea vastaus: Krakova. Suora ja lyhyt lento sekä hyvin säilyneen vanhankaupungin mielenkiintoiset kohteet ovat kävelymatkan päässä toisistaan.
Historia ja nykyisyys ovat Krakovassa tiiviissä paketissa. Kaikki vanhankaupungin kadut johtavat Rynek Glównylle eli suurelle keskustorille. Siellä näkee useita turistiryhmiä ihailemassa ainutlaatuisesti säilynyttä tai paremminkin säästynyttä keskiaikaista kaupunkinäkymää.

Tuho oli aikoinaan lähellä, vaikka Krakovaa ei tuhottu toisessa maailmansodassa tuhkaksi Varsovan tavoin. Natsiarmeijan pakeneminen kaupungista tapahtui niin nopeasti, että rakennukset ja arvokkaat aarteet säästyivät koskemattomina nykypolville. Mutta uusi uhka koitti heti sodan jälkeen.

Toisinajattelijoiden Krakova

Puna-armeijan tulo aloitti kommunismihallinnon ajan porvarillisessa Krakovassa. Kaupunki sopeutui huonosti uusiin vallanpitäjiin. Kommunistit yrittivät laittaa niskuroivat krakovalaiset kuriin perustumalla kaupungin kylkeen massiivisen terästeollisuuskombinaatin Nova Hutan. Krakovan kohtaloksi oli koitua tehtaanpiippujen ilmansaasteet. Puolan älymystökaupungista tuli eräs Euroopan saastuneimmista kaupungeista.

Nyt on toisin. Poliittinen suuntaus on vaihtunut ja Krakova on pessyt kasvonsa. Kivihiilipölyn mustaamat rakennukset ovat saaneet värinsä takaisin ja ilma on puhdistunut. Rynekin reunaan kokoontuneet turistit näkevät punatiilisen Pyhän Marian kirkon pestynä. Kaikkien katseet kohdistuvat tasatunnein yläilmoihin kirkon torniin. Sieltä kuuluu surumielinen trumpetinsoitto, yksi Krakovan symboleista.

Heijnal-tunnussoitto katkeaa kesken kaiken. Tarun mukaan soitto katkeaa kohdassa, jossa soittaja sai nuolen rintaansa turkkilaisten hyökätessä kaupunkiin 1300-luvulla. Kannattaa kurkistaa myös kirkon sisätiloihin, sillä siellä on eräs hienoimmista Veit Stossin veistämistä alttaritauluista. Moniosainen alttari avataan joka päivä klo 11.50.

Rynekillä tapahtuu aina

Keskusaukio, Rynek, oli kauppateiden solmukohdassa. Kaupankäynnin lisäksi krakovalaiset ovat aina kokoontuneet aukiolle tanssimaan, juhlimaan, osoittamaan mieltään tai hiljentymään kirkollisten tapahtuminen aikana. Krakovalaiset ovat aina olleet vahvasti katolilaisia, olihan edesmennyt paavi Johannes Paavali II (Karol Wotjyla) syntynyt täällä.
Upeiden porvaristalojen reunustamalla keskusaukiolla on kansallisrunoilija Adam Mickiewiczin patsas. Merkkihenkilö voi aitiopaikalta seurata aukion markkinahumua. Hänen jalkojensa juuressa on suosittu paikallisten treffipaikka.

Turistit suuntaavat torin keskellä sijaitsevaan Verkahalliin ostoksille. Idän ihmeet, silkit ja mausteet sekä paikalliset kankaat ja suola ovat vaihtuneet turistituotteiksi. Alakerran basaarikäytävän puodeissa myydään muun muassa villa-, nahka-, puu- ja lasitavaroita.

Ylös Wawelin kukkulalle

Koska yhden viikonlopun aikana ei ehdi katsoa kaikkia Krakovan historiallisia kohteita, on Wawelin kukkulan laella sijaitseva Kuninkaanlinna pakollinen kohde. Näin ajattelevat monet muutkin, joten varaudu siellä ruuhkiin. Linnan luo johtava Kuninkaantie alkaa kaupungin muurilta Florianin portilta. Tätä reittiä pitkin Puolan kuninkaat kulkivat kruunajaisiinsa juhlavissa kulkueissa.

Wawel, Puolan Akropolis, on yksi maan kiinnostavimmista kulttuurinähtävyyksistä. Paikka on puolalaisille tärkeä, sillä se on ollut heidän kuninkaittensa asuin- ja hautapaikka 1000-luvulta alkaen. Kukkulalla sijaitseva tuomiokirkko kuninkaallisine hautoineen ja aarrekammioineen Wawelin ykkösnähtävyys.

Juutalaisten Kazimierz

Ennen tai jälkeen Krakovan matkan kannattaa katsoa Schindlerin lista, sillä ohjaaja Steven Spielberg kuvasi elokuvansa pääasiassa aidoilla tapahtumapaikoilla. Krakovasta löytyy kosolti paikkoja, jotka on ikuistettu valkokankaalle, ja jotka liittyvät sodanaikaisiin tapahtumiin sekä juutalaisten traagisiin kohtaloihin.

Helpoimmin elokuvan tapahtumapaikat löytyvät osallistumalla opastetuille kierroksille, joita voi tiedustella kaupungin turistitoimistosta. Myös omatoiminen löytää kohteet melko vaivattomasti.

Krakovan vanhankaupungin eteläpuolella on vanha juutalainen kaupunginosa Kazimierz. Siellä on yhä vuosisatoja vanhoja hautausmaita ja synagogia. Juutalaisia ei sen sijaan juurikaan enää ole. Toisen maailmansodan alkaessa heitä oli 65 000, neljännes kaupungin asukkaista.

Vuonna 1941 koko Krakovan juutalaisväestö pakkosiirrettiin Kazimierzin eteläpuolelle Veiksel-joen toiselle rannalle Podgórzen kaupunginosaan perustettuun ghettoon. Parin kilometrin päässä sijaitsi Płaszóvin työleiri.

Tuhannet krakovalaiset avustivat Steven Spielbergiä elokuvan teossa. Osa kohtauksista filmattiin Kazimierzin alueella, muun muassa Szeroka-kadulla. Alue on säilynyt sodan jälkeen lähes muuttumattomana. Todellisten tapahtumien alueelle Podgórzen ghettoon rakennettiin kommunismin aikana paljon uutta.

Kazimierzin juutalaiskortteli oli vielä muutama vuosi sitten hyljeksitty kaupunginosa ränsistyvine taloineen. Nyt Kazimier elää uutta nousua. Kazimierzin kulttuuriperintöä halutaan puolustaa. Nuhjaantunut tunnelma on yhä aistittavissa, mutta useat ravintolat ja tunnelmalliset kahvilat houkuttelevat etenkin nuorisoa iltaisin. Vilkkainta on Szeroka-kadun varrella.

FAKTAT

Krakova sijaitsee Etelä-Puolassa Veiksel-joen varrella.
Krakova oli Puolan pääkaupunki vuoteen 1609.
Asukasluku yli 750 000.
Aikaero Suomeen -1 tunti.
Raha on Zloty
Hyviä päiväretkikohteita ovat Auschwitzin keskitysleirimuseo ja Wieliczkan suolakaivos. Junalla voi tehdä myös päiväretken Varsovaan. Junamatkan kesto on 2 t 45 min.
Erilaista matkailua voi kokea käymällä stalinistisessa Nova Hutan mallikaupungissa. Sinne pääsee ratikalla.
Perinteisiä ostoksia ovat kansantaide, vaatteet, nahkatavarat, elintarvikkeet, kirjat ja alkoholi.

Lisätiedot www.krakow.pl

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU