Kulttuuritalo Orrela kuntalaisten arvostama kohde

ETELÄ-POHJANMAA / TEUVA – Teuvan kirkkoa vastapäätä sijaitsee eräs kunnan kaunein ja arvostetuin rakennus, kuntalaisten arvostama kohde. Kaksikerroksinen vuonna 1924 valmistunut kulttuuritalo Orrela on toiminut olemassaolonsa aikana useassa eri tehtävässä.

Orrela rakennettiin Teuvan seurakunnan seurakuntataloksi. Valmistuessaan se oli oman aikansa komeimpia seurakuntataloja koko Etelä-Pohjanmaalla.

Orrelassa pidettiin ompeluseuroja, raamattupiirejä ja rippikouluja sekä järjestettiin käräjäoikeuden istuntoja. Tiloja vuokrattiin Teuvan kunnallekin, joka tarvitsi tilat kunnansihteerille ja valtuustolle.

Myöhemmin Teuvan kunta osti rakennuksen itselleen. Majaa ovat pitäneet vuosikymmenien aikana kansakoulu, Räisälän kansanopisto, yhteiskoulu, keskikoulu, ammattikurssikeskus, apukoulu ja lukio…lista on pitkä.

Onpa vuonna 1941 rakennus palvellut kulkutautisairaalanakin maassamme riehuneen lavantautiepidemian aikana. Sotavuosina Kansanhuolto toimi sen alakerrassa jakaen ruokaa ja vaatteita. Helsingistä evakkoon lähtenyt postilaitos muutti samaan aikaan tilapäisesti Orrelan yläkertaan.

Teuvan kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1950. Ennen uuden kirkon valmistumista seurakunta käytti Orrelaa tilapäisenä kirkkona miltei neljä vuotta. Nykyään Orrelassa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, kokouksia ja juhlia. Osa tiloista on kansalaisopiston käytössä.

Sisätiloissa esitellään kotiseutumuseon tavoin paikkakunnan kuuluisia henkilöitä. Eräs heistä on vuonna 1868 syntynyt Lauri Ingman, joka oli teuvalainen poliitikko ja arkkipiispa. Vuosia kestäneen pitkän poliittinen uransa aikana hän toimi kahdesti pääministerinä. Orrelassa on yksi sali kalustettu Ingmanille kuuluneilla huonekaluilla.

Simo Korpela oli teuvalainen virsirunoilija ja rovasti. Hänen urkuharmoninsa vuodelta 1895 on esillä Orrelassa.

Jussi Seppä oli innokas luonnonharrastaja. Orrelassa on esillä hänen kokoelmansa. Se esittelee linnunpesiä. Niitä Seppä keräsi vuodesta 1916 lähtien.

Teuvan tulipalossa tuhoutuneen kirkon rauniot sijaitsevat lähellä Orrelaa. Myös siellä kannattaa vierailla, sillä paikka on vaikuttava.

Talvi-iltana vuonna 1950 syttyi tulipalo. Kirkko tuhoutui täysin. Todennäköisesti palo sai alkunsa lämmityslaitteesta. Tammikuun pakkaskeleissä kirkkoa oli lämmitetty usein. Osa palanneen kirkon tiilistä käytettiin uuden kirkon rakentamiseen. Jäljelle jäävistä osista (kuori ja kivijalka) tehtiin hieno muistomerkki. Paikalla pidetään yhä erilaisia tilaisuuksia, kuten hartaushetkiä ja joulunaaton sävelhartaus.

KULTTUURITALO ORRELA

Osoite: Orrentie 3, Teuva.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Teuvan kotiseutumuseo esittelee kunnan entisiä suurmiehiä

LUE MYÖS: Teuvan Pyörätalli ainoa polkupyöriin ja pyöräilyyn erikoistunut museo Suomessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.