Kuvankaunis Kurjenlinna – köyhäintalosta Kurjenmäen arkkitehtoniseksi helmeksi

Vuosiluku 1894 on ikuistettu Kurjenlinnan julkisivuun. Nyt eletään 2000-lukua ja Kurjenmäen uusrenessanssityylisestä kivirakennuksesta on tullut restaurointitöiden jälkeen alueen todellinen arkkitehtoninen helmi.

Yli 120-vuotiaan linnamaisen kivirakennuksen ohella kokonaisuus muodostuu kolmesta muustakin suuresta ja muutamasta pienemmästä uusrenessanssityylisestä kivirakennuksesta. Näky on silmälle kiehtova, kunhan siirtyy vilkasliikenteiseltä Kaskenkadulta lähemmäksi Kurjenlinnan rauhalliseen ympäristöön. Tänne ei ohikulkija eksy sattumalta.

Toista oli vielä muutama vuosi sitten.

Uudenmaantien ja Kaskentien välissä sijaitseva Kurjenlinna oli vuodesta 1956 lähtien Turun kaupunginsairaalan pitkäaikaissairaiden yksikkö. Sen muuttaessa Vähäheikkiläntielle uuteen Kaskenlinnan sairaalaan, vanhat tilat jäivät tyhjiksi vuodesta 2009 alkaen. Samalla alkoi myös kiinteistön nopea rapistuminen. Vanhat Kurjenmäen sairaalarakennukset muodostavat kuitenkin arvokkaan kaupunkikuvallisen kokonaisuuden. Ne on tarkoitettu säilytettäviksi kohteiksi.

Lopulta Turun kaupunki myi Kurjenlinnan sairaalarakennukset Vuokrakartio Oy:lle vuonna 2017. Alue sai uuden asemakaavan, joka mahdollisti myös uudisrakentamisen. Kurjenlinna peruskorjattiin Museoviraston valvoessa. Osa rakennuksista oli surkeassa kunnossa. Urakka oli melkoinen. Muun muassa vanhat puuvälipohjat jouduttiin korvaamaan valamalla uudet betonista.

Kurjenlinnan ulkoseinät ovat tiiltä. Niiden päällä ollut alkuperäinen rappaus poistettiin piikkaamalla ja päälle tuli kolminkertainen uusi rappaus. Rakennuksen julkisivun päävärinä on nyt keltainen ja koristeet ovat väriltään valkoiset. Uusrenessanssirakennuksessa on useita koristeellisia päätyjä.

Osa sisäseinistä on muurattu punatiilestä, jotka on jätetty näkyviin. Sairaalatilat muuttuivat pääosin asunnoiksi, mutta myös toimistotiloiksi. Rakennus lämmitetään maalämmöllä.

1800-luvun lopulla Kurjenmäki oli vielä Turun kaupungin takamaita. Täällä viljeltiin peltoja, laidunnettiin karjaa ja ylläpidettiin sikalaa. Alueen rakentaminen alkoi, kun alueelle perustettiin kunnallinen köyhäintalo. Ruotsalaisen arkkitehti Johan Erik Stenbergin suunnittelema Kurjenlinna valmistui 1800-luvun lopulla. Kurjenlinnan kaksi alkuperäistä rakennusta yhdistettiin väliosalla yhdeksi kokonaisuudeksi 1950-luvulla.

Päärakennuksen viereen tuli Turun kaupunginarkkitehtina toimineen Arthur Kajanuksen suunnittelema rakennus vuonna 1903. Se oli alun perin köyhäintalon työlaitos, jossa tehtiin puu-, nahka- ja tekstiilitöitä. Vähävaraiset ihmiset tekivät saamansa elatusavun vastineeksi erilaisia töitä.

Kajanuksen talo on toiminut myöhemmin monessa eri tarkoituksessa. 1950-luvulla tänne oli sijoitettu Turun kaupungin B-mielisairaala. Nyt rakennuksessa on muun muassa yksityinen päiväkoti. Entinen sairaalan luonnonkivestä tehty ruumishuone toimii nykyisin lasten leikkivälineiden varastona!

KURJENLINNA

Osoite: Kurjenmäenkatu 10, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO