Köydenpunojantalo, Linnankadun talovanhus, on jäänyt turkulaisille vieraaksi – puisen portin takaa paljastuu melkoinen hyörinä

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Aniharva ohikulkija tietää, mistä aarteesta onkaan alun perin kysymys. Ja vaikka tietäisikin, harva oivaltaa, mitä nykyisin rakennuksen sisätiloihin kätkeytyy. Osoitteessa Linnankatu 41 lähellä Sairashuoneenkadun kulmaa, vastapäätä Vaakahuonetta kadun toisella puolella, sijaitsee eräs historiallisesti Turun mielenkiintoisimmista rakennuksista – vaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta.

Linnankadun matalalla hirsitalolla ei ole oikeastaan kunnon nimeäkään. Kutsutaan sitä Köydenpunojantaloksi, Repslagar, koska sillä nimellä se aikoinaan tunnettiin. Nimi tulee tietysti talon ja tontin alkuperäisistä omistajista, köydenpunojista.

Turussa tämän harvinaisen talovanhuksen arvo perustuu sen ikään. Rakennus on 1700-luvulta. Turun palosta säästynyttä Luostarinmäkeä lukuun ottamatta yhtä vanhoja yksittäisiä rakennuksia on säästynyt Turussa vain muutamia. Linnankadun talon tarkasta iästä ei ole täyttä varmuutta, mutta todennäköisesti se on rakennettu 1700-luvun puolivälissä.

Se on ainakin varmaa, että valmistuessaan rakennus sai seistä Turun linnaan johtavan tien varrella yksinään pitkään. 1700-luvulla alueella oli vain kaupungin laitamilla sijaitsevia peltoja.

Ensimmäinen maininta talosta ja tontista on jo 1600-luvun lopulta. Sekin tiedetään melko varmuudella, että talon omisti Henrik Ståhl, vuonna 1710 kuollut köydenpunoja. Ammattiperinne jatkui hänen jälkeensä, rakennuksen omistajat vain vaihtuivat.

Vuonna 1818 tontti rakennuksineen siirtyi Carl Christian Ranoulle, joka ei ollut enää köydenpunoja, vaan hookari eli sekatavarakauppias ja kapakoitsija. Niinpä hänen aikanaan talossa oli myös pieni krouvi. Arvorakennuksen nykyinen ulkonäkö on todennäköisesti Ranoun ajoilta.

1800-luvun lopulla ja vielä 1900-luvun alkuvuosina tilat toimivat vuokra-asuntoina. Vuonna 1927 kiinteistö siirtyy Turun kaupungin omistukseen, mutta se oli yhä useammankin perheen koti. 1960-luvulla vuokralla olevien määrä väheni, kunnes talo tyhjeni kokonaan. Vasta 1990-luvun lopulla Turun kaupunki päätti kunnostaa tilat, muun muassa rakentamalla saniteettitilat. Vuonna 2008 talon tyhjeni jälleen vuosien ajaksi, kunnes…

Linnankadun puolelta rakennuksen julkisivusta ei voi mitenkään päätellä, mitä löytyy nykyisin sen sisätiloista. Ensikertaa visiteeraava vierailijalla hämmästyy. Jalkakäytävän puolelta tukevan puuportin takaa avautuu kansainvälinen maailma. Rakennuksessa toimii DaisyLadies -niminen yhdistys, joka on Suomen ensimmäinen maahanmuuttajataustaisten naisten asioihin keskittyvä yhdistys. Linnankadun kiinteistöstä on tullut kansainvälinen kohtauspaikka.

Toiminnan tavoitteena on parantaa Suomeen muuttaneiden naisten asemaa sekä lisätä heidän osallisuuttaan suomalaisessa yhteiskunnassa yhdessä kantasuomalaisten naisten kanssa. Yhdistys tarjoaa noin 40-50 -vuotiaille maahanmuuttajanaisille työharjoittelukokeilupaikkoja ja tällä tavoin tukee naisten kotoutumista sekä työllisyysmahdollisuuksia.

DaisyLadies -yhdistyksen toiminnanjohtaja Hissu Kytö etsi aikoinaan toiminnalle sopivaa paikkaa. Turun kaupunki tarjosi Köydenpunojantaloa, joka haasteellisista olosuhteista johtuen ei ollut kelvannut kenellekään. Se oli sokkeloinen ja huonekorkeudeltaan liian matala. Lisäksi se oli ollut vuosien ajan pitkään käyttämättä.

Uudella vuokraajalla olisi edessään valtava siivousurakka. Se ei energisiä naisia pelottanut, vaan vuokrasopimus syntyi ja paikat siivottiin kuntoon. Ekotorilta löytyi edullisesti sopivia kalusteita. Itse hirsitalo pihapiireineen on mitä viehättävin paikka yhdistyksen nykyiselle toiminnalle. Nyt kodikkaassa Muistojen Kodissa eli Muistolassa on käytössä yli 300 neliötä pääosin maahanmuuttajanaisten itsensä kunnostamia tiloja.

Rakennus on sisätiloiltaan vuosikymmenien aikana uudistunut. Tilat on varustettu nykyaikaisella tekniikalla, mutta paljon on myös vanhaa säilytetty. Kiehtova tunnelma on sekoitus historiaa ja nykyaikaa.

Turkulaiset tuntevat paikan huonosti, mutta myös kantasuomalaiset ovat tervetulleita tutustumaan Muistojen Kotiin. Tunnelma on täällä poikkeuksellisen välitön ja avoin. Paikassa on pidetty kokouksia ja muitakin eri tilaisuuksia.

Ja yhtä oleellista asiaa ei pidä unohtaa kertoa. Yhdistyksellä on käytössä myös entisen Föripuodin tilat. Sisäänkäynti on Sairashuoneenkadun puolelta. Tunnelmallisissa sisätiloissa voi kuka tahansa sisälle poikennut nauttia kupin kahvia tai syödä kunnon lounaan. Ruoka on maittavaa ja hinnat ovat poikkeuksellisen edullisia. Elokuussa idyllisellä sisäpihalla on kaikille avoin kesäkahvila. Löytyypä tiloista ompelimokin, mikäli on korjaustarpeita.

KÖYDENPUNOJANTALO

Osoite: Linnankatu 41, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.