Lapsellinen Tanska – koko perheen lomamatka Juutinmaalle

Tanskassa lomailevalla perheellä on positiivinen ongelma: runsaudenpula. Juutinmaalla lapset on helppo hemmotella pilalle, sillä perheelle suunnattuja kohteita on runsaasti. Jokaiselle lomapäivälle löytyy erilainen kohde.

Tanskalaiset hyödyntävät ympäröivää merta ja maansa historiaa. Mielenkiintoisesta viikinkiajasta otetaan kaikki irti. Jättisuuret merivesiakvaariot havainnollistavat valtameren elämää. Tanskan huvipuistot ja eläintarhat ovat Euroopan parhaimpia.

Omalla autolla Tanskaan pääsee ajamalla Malmöstä Juutinrauman siltaa pitkin Kööpenhaminan puolelle. Monet käyttävät perinteisiä lauttayhteyksiä. Tanskan ja Ruotsin välillä ovat seuraavat yhteydet: Helsingborg-Helsingør (20 min), Varberg-Grenå (4 t) ja Göteborg-Fredrikshaven (2-3 t). Yhdistelemällä eri vaihtoehtoja on helppo tehdä rengasmatka.

Tanskassa etäisyydet ovat lyhyet ja tiet ovat hyväkuntoisia. Liikenne on sujuvaa ja opasteet ovat selkeitä. Saarelta toiselle pääsee usein komeita siltoja pitkin, joista Iso-Beltin ylittävä silta on maksullinen. Kauneimmat turistitiet on merkitty päiväkakkaramerkein. Teiden varsilla on majataloja, joista saa ruokaa ja yösijan. Tanskassa perheellisten kannattaa kokeilla retkeilymajoja. Ne ovat siistejä ja palvelu on ystävällistä. Tarjolla on myös perhehuoneita.

Kööpenhamina – lapsiystävällinen kaupunki

Kööpenhamina on kesällä yhtä juhlaa koko perheelle. Lapsiperheet on huomioitu siten, että tiettyihin paikkoihin (Ripley’s Believe it or Not, The Mystic Exploratorie, Guinnessin Ennätystenmuseo ja H.C. Andersenin Seikkailumuseo) myydään yhteislippu.

Kööpenhaminan ja koko Tanskan suosituin kohde on Tivoli. Se ei ole pelkästään lasten peuhupaikka, vaan alue tarjoaa elämyksiä myös aikuisille. Konsertit, ravintolat, kukkaistutukset, tunnelmallinen iltavalaistus, ilotulitus ym. pitävät tästä huolen.

Vähemmän tunnettu huvipuisto on Bakken. Tanskalaisten mukaan se on maailman vanhin huvipuisto, jonka historia voidaan jäljittää 1500-luvun lopulle. Keskustan ulkopuolella sijaitsee eläintarha (Zoo), sekin eräs maailman vanhimmista. Kööpenhaminan pohjoispuolella Hellerupissa sijaitsee tanskalaisten Heureka, Experimentarium-tiedekeskus.

www.tivoli.dk

www.bakken.dk

www.topattractions.dk

www.zoo.dk

www.experimentarium.dk

Knuthenborg Safari-Park – villieläimiä eri puolilta maailmaa

Knuthenborgin safaripuistossa on eläimiä jo yli 1000 viideltä eri mantereelta. Seeprat, kirahvit ja sarvikuonot tallustelevat vapaana luonnossa. Toisinaan eläimet lähtevät ylittämään tietä tai jäävät oleskelemaan keskelle ajoväylää. Tällöin tulee pysähtyä kärsivällisesti odottamaan.

Knuthenborgin ylpeyden aiheena ovat Siperian tiikerit, jotka oleskelevat omalla aidatulla alueellaan. Niihin tutustuttaessa pitää noudattaa tinkimättä annettuja turvamääräyksiä. Erikseen merkityllä alueella on mahdollista jalkautua ruokailemaan tai silittämään kesyjä eläimiä.

www.knuthenborg.dk

Ribe – kiehtova viikinkikaupunki

Tanskan vanhin kaupunki Ribe on myös eräs maan viehättävimmistä kaupungeista. Meren läheisyys ja keskiaikainen arkkitehtuuri puuristikkotaloineen saavat aikaan miellyttävän ilmapiirin.

Riben Viikinkimuseo (Ribe Vikinger) on toteutettu taidokkaasti.

Lisää viikingeistä kerrotaan Riben ulkopuolella sijaitsevassa Viikinkikeskuksessa (Ribe Vikinge Center), Tanskan paras viikingeistä kertovassa museossa. Viikinkiasuihin pukeutuneita näyttelijöitä on kymmenittäin. On helppo siirtyä ajassa satoja vuosia taaksepäin. Jopa tuoksut ovat kohdallaan.

www.ribevikingecenter.dk

www.ribesvikinger.dk

Legoland – palikkarakentajien paratiisi

Billundin Legolandiin on opastus jo kaukaa. Siinä vaiheessa, kun isoja legopalikoita ilmestyy tienvarteen, ollaan jo melkein perillä. Legoland kerää vuosittain yli miljoona kävijää. Määrä on vain kasvamassa, sillä alueelle on noussut floridamainen lomakeskus Lalandia (www.lalandia.dk).

Oleellinen osa huvipuistoa on Miniland, jonne on palikoista ikuistettu tuttuja näkymiä eri puolilta maailmaa. Legoland koostuu erilaisista teemoista, kuten Villistä lännestä, merirosvoista ja Afrikan viidakosta. Kovasta vauhdista nauttiville laitteet ovat pettymys, mutta pikkulapsille riittää elämyksiä. Tulevaisuuden legoinsinöörit pääsevät täällä itsekin rakentamaan. Palikat eivät ainakaan lopu kesken. Legolandissa pitää varautua rahanmenoon. Megapuiston kalliille pääsylipulle saa vastinetta, kun varaa vierailuun koko päivän.

Kävelymatkan päässä Legolandista sijaitsee Lalandian huvittelukeskus. Sen sisätiloissa on muun muassa Pohjoismaiden suurin vesipuisto. Tunnelma on kuin suoraan tropiikista. Sisätiloissa sadekaan ei haittaa.

www.legoland.com

Løvepark Zoo Givskud – leijonat ykkösnähtävyytenä

Monet Legolandissa vierailevat perheet tutustuvat myös lähellä sijaitsevaan Givskudin safaripuistoon ja eläintarhaan. Periaate on täällä sama kuin Ruotsin Kolmårdenissa. Givskudissa on yli tuhat eläintä ja toista sataa eri lajia.

Autolla ajetaan merkittyjä reittejä pitkin. Toisinaan seeprat ja kirahvit käyskentelevät keskellä ajoväylää autoista piittaamatta. Tietyillä alueilla autosta poistuminen on luvallista. Kotieläimiä pääsee silittämään ja syöttämään.

www.givskudzoo.dk

Kattegatcentret – tarkkaile vedenalaista maailmaa

Grenån suosituin nähtävyys on satamaan sijoitettu Kattegatcentret. Sen vesialtaissa esitellään Kattegatin vedenalaista elämää. On jännää kävellä vedenalaista tunnelia pitkin ja tarkkailla haikaloja silmästä silmään. Ulkoalueella on lasten leikkipaikkoja kiipeilytelineineen. Varaa riittävästi aikaa, sillä nähtävää on paljon.

www.kattegatcentret.dk

Randersin Sademetsä – kosteaa tropiikin tunnelmaa

Randers Regnskov on kupolien alle sijoitettu trooppinen sademetsä, hämmästyttävän hieno jäljitelmä trooppista tunnelmaa. Kesät talvet sisätiloissa on kuuman kosteaa. Paikoitellen vesi kohisee juuri niin kuin voi kuvitella oikeassakin sademetsässä.

Randersin Sademetsässä on 200 eläintä ja 400 kasvia eri puolilta trooppista maailmaa. Osa eläimistä kiipeilee vapaana puissa vierailijoiden seassa. Värikkäät perhoset saattavat istahtaa olkapäälle. Onneksi krokotiilit ja käärmeet ovat omissa suljetuissa osastoissaan.

www.regnskoven.dk

Aalborg – lapsiystävällinen kaupunki

Lapsiperheiden kannattaa poiketa Aalborgissa, sillä kaupungin tarjonta on laaja. Mølleparkenissa sijaitseva eläintarha on Tanskan parhaimpia. Lähes tuhat eläintä elää luonnonmukaisessa ympäristössä, mutta niiden seuraaminen läheltä on mahdollista. Eläintarhan uusin kokonaisuus on iso safarialue kirahveineen ja elefantteineen.

Aalborgin länsipuolella on monipuolinen merenkulkumuseo (Søfarst- og Marinemuseum). Sisätiloissa on satoja laivojen pienoismalleja ja merenkulkuun liittyvää esineistöä. Piha-alueella on Tanskan viimeinen sukellusvene Springe, jonka ahtaisiin sisätiloihin voi tutustua.

www.aalborgzoo.dk

www.aalborgmarinemuseum.dk

Fårup Sommerland – Tanskan parhaimpia huvipuistoja

Fårup Sommerlandin paras puoli on monipuolisuus. Se tarjoaa mukavan lomapäivän koko perheelle, ikään ja kokoon katsomatta. Kesämaan huvilaitteet ja toiminta on suunnattu osittain leppoisaan perheen yhdessäoloon, mutta myös kovaa vauhtia on tarjolla. Yli puolikilometriä pitkä Lynet-vuoristorata kiihtyy kahdessa sekunnissa 80 kilometriin tunnissa, G-voimia on peräti 1,5. Kokonaisuuden täydentää tasokas vesipuisto, Aquapark, jonka vesi on lämmitetty.

www.faarupsommerland.dk

Knuthenborg Safari-Park.
Legoland.
Aalborg.
Kattegatcentret.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU