Vinkit Prahan reissulle

Kultakupolinen Praha on Euroopan kaunein metropoli. Harva kaupunki voi ylpeillä yhtä runsaalla määrällä historiallisia rakennuksia ja taideteoksia. Sodatkin ovat säästäneet Vltava-joen idyllisen kaupungin, vaikka se on ollut useasti historiallisten tapahtumien keskipisteenä.

Prahan vaakunateksti Praga caput regni – ”Praha, kuningaskunnan pää” viittaa Prahan historialliseen merkitykseen. Keisari Kaarle IV:n hallintokaudella 1300-luvulla Praha koki suurimman kukoistuksensa. Yliopistoineen ja goottilaisine rakennuksineen se oli Euroopan tärkein kaupunki.

Nyky-Prahassa voi yhä nauttia Euroopan aidoimmasta keskiaikaisesta ilmapiiristä. Näkymä iltavalaistuksessa Kaarlensillalta ylös Linnan alueelle on Euroopan kaunein kaupunkinäkymä.

Monelle Prahan-kävijälle kulttuuri on tärkein syy palata sinne yhä uudestaan. Tshekkiläisten säveltäjien Smetanan ja Dvořákin musiikista pääsee nauttimaan erityisesti Prahan kevät -musiikkifestivaalien (www.festival.cz) aikana. Säätyteatterin vakio-ohjelmaan kuuluu yhä Mozartin Don Giovanni. Ei sovi myöskään unohtaa nukketeatteria ja pantomiimiteatteria (ns. musta teatteri), joilla on Tshekissä pitkät perinteet. Onnistuneen Praha-matkan kruunaa tuhti annos tšekkiläistä ruokaa vaahtoavalla oluella ryyditettynä.

Majapaikka

Prahan on Euroopan suosituimpia kaupunkikohteita. Vaikka hotellitarjonta on laajentunut vuosi vuodelta, on majapaikka syytä varata mahdollisimman ajoissa. Matkailijoita käy Prahassa kaikkina vuodenaikoina, mutta sesonkikaudella, huhtikuusta lokakuuhun, on hotellien käyttöaste korkein. Joulun ja uudenvuoden välipäivät ovat myös suosittua aikaa.

Praha on historiallinen kaupunki. Matkan kruunaa yöpyminen jossakin Prahan historiallisessa hotellissa. Niitä on entisöity ja nykyaikaistettu. Huoneet ovat yksilöllisiä ja nähtävyydet ovat odottamassa kulman takana. Toki tästä luksuksesta joutuu pulittamaan enemmän kuin kaupungin laidalla sijaitsevasta hotellista.

Vanhankaupungin, Staré Měston ja uudenkaupungin, Nové Měston, alueella on useita vaihtoehtoja. Nähtävyydet, ravintolat ja teatterit ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Vltava-joen toisella puolella Malá Stranan rauhalliselta alueelta löytyy useita hotelleja, jotka on saneerattu vanhoihin aatelispalatseihin.

Linnan alueella on illalla rauhallista, mutta hotellitarjonta on niukka. Linna sijaitsee myös liikenteellisesti hieman hankalassa paikassa. Edullisimmat hotellit löytyvät ydinkeskustan ulkopuolelta. Majapaikka kannattaa valita mahdollisimman läheltä metroasemaa. Myös ratikalla ja bussilla pääsee kätevästi keskustaan.

Prahassa on useita luksusluokan hotelleja. Keskihintaisista majapaikoista on sesonkikaudella pulaa. Sen sijaan halpoja ja vaatimattomia hostelleja on runsaasti, onhan Praha eräs suosituimmista nuorten kaupunkikohteista. Hotellien hinnat vaihtelevat vuodenaikojen ja viikonpäivien mukaan. Erikoistarjouksia on usein.

LUKSUSTA

Century Old Town Prague

Aikaisemmin Mercure-nimellä tunnettu luksushotelli sijaitsee 1800-luvun rakennuksessa lyhyen kävelymatkan päässä vanhankaupungin aukiolta. Rakennuksessa oli aikoinaan vakuutusyhtiö, jossa Franz Kafka työskenteli. Hotelli on tyylikkäästi sisustettu, huoneet ovat korkeat ja ilmastoidut.

Osoite: Na Porici 7.

www.accorhotels.com

Maximilian

Designtyylinen art deco -hotelli sijaitsee loistavalla paikalla Juutalaiskorttelisissa, Josefovin kaupunginosassa. Nähtävyydet, kaupat ja vanhankaupungin aukio ovat lähellä. Viihtyisät oleskelutilat. Aamiaishuoneessa on pieni talvipuutarha.

Osoite: Hastalska 14.

www.maximilianhotel.com

Mövenpick

Korkeatasoinen Mövenpick on rakennettu entisen työläiskaupunkiosan Smíchovin rinteeseen. Tarjolla on ylellistä palvelua upeissa maisemissa Vltava-joen länsipuolella. Keskustaan pääsee metrolla (Andel) tai ratikalla. Villa Bertramka sijaitsee lähellä.

Osoite: Mozartova 1.

Lue lisää

KESKITASOISET

Hotelli Centrál

Suosittu ja viihtyisä Centrál sijaitsee ydinkeskustassa Kunnantalon takana. Vanhankaupungin aukio, nähtävyydet, ravintolat ja julkisen liikenteen pysäkit sijaitsevat lähellä. Huoneiden koko vaihtelee.

Osoite: Rybna 8.
Lue lisää

Hotelli Mercur

Kolmen tähden Mercur-hotelli sijaitsee 10 minuutin kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Ratikkapysäkki on hotellin edessä. Lähimmälle metroasemalle (Florenc) on matkaa noin 200 metriä. 2-hengen huone alkaen 122 €.

Osoite: Tesnov 9.
www.orfea.cz

Hotelli Élite

Nové Měston alueella sijaitseva Élite tarjoaa romanttista menneisyyttä. Huolella entisöidyssä vuosisatoja vanhassa rakennuksessa on viehättäviä huoneita. Hyvä palvelu saa erityiskiitosta. 2-hengen huone alk. 74 €.

Osoite: Ostrovni 32.

Lue lisää

EDULLISET

Prahassa on useita retkeilymajatyyppisiä majapaikkoja. Vuodepaikan hinta määräytyy huoneen koon mukaan.

A Plus hostel

Osoite: Na Florenci 1413/33.

www.aplus-hostel.cz

Lentokentältä (Ruzyně) keskustaan

Airport-minibussi

Pääteasema Námesti Republiky. Bussi liikennöi 5.30-21.30 puolen tunnin välein.

Cedazin pikkubussi

Suoraan hotelliin. Kuljetuksen paluumatkalle voi tilata etukäteen, viimeistään 2 tuntia ennen lähtöä esimerkiksi hotellin vastaanotosta.

Bussilinja 119

Pääteasema Dejvickán metroasema, josta voi jatkaa vihreällä metrolinjalla.

Bussilinja 100

Keltaisen metrolinjan pääteasema Zlicin, josta yhteys keskustaan

Taksi

Varmista hinta ennen matkalle lähtöä.

Julkiset kulkuvälineet

Jo lyhyelläkin lomamatkalla on tarve käyttää Prahan julkisia kulkuvälineitä. Nähtävyydet sijaitsevat laajalla alueella. Hotellikaan ei välttämättä sijaitse Prahan keskustassa. Metron, ratikan, johdinauton tai bussin käyttö on helppoa ja kohtuuhintaista. Liikenneverkosto on kattava.

Samalla lipulla voi matkustaa kaikissa julkisissa kulkuvälineissä. Lippu ostetaan etukäteen. Kertalippuja voi ostaa metroaseman lippuluukulta tai lippuautomaatista sekä lehtikioskeista ja tupakkakaupoista. Toisinaan matkalippu on mahdollista ostaa hotellin vastaanotosta. Lippuja kannattaa ostaa varastoon, koska etenkin myöhään illalla lipun ostaminen on vaikeampaa.

Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, että ei ole suuri rahallinen menetys, jos muutama lippu jää käyttämättä. Myytävänä on kertalipun lisäksi 24 tunnin, 3 vrk:n ja 5 vrk:n lippu. Turistilippuja myydään muun muassa suurimmilla metroasemilla ja Vanhankaupungin raatihuoneen turisti-infossa.

Lippu on voimassa, kun se on leimattu leimauskoneessa. Tämä tapahtuu heti ensimmäiseen kulkuvälineeseen mennessä. Metroasemilla lippu leimataan leimauspylväässä jo ennen junalaiturille siirtymistä. Ratikassa ja bussissa leimaus tapahtuu vasta kulkuvälineen leimauslaitteessa. Lippu leimataan vain kerran, vaikka välillä vaihtaisikin kulkuvälinettä. Älä kulje ilman lippua, sillä tarkastuksia tehdään usein.

Julkinen päiväliikenne toimii klo 5-24 ja yöliikenne kello 24-5 välisenä aikana. Kulkuvälineet pysähtyvät automaattisesti kaikilla pysäkeillä. Samalla kuulutetaan jokaisen pysäkin nimi ja heti perään mainitaan seuraavan pysäkin nimi.

Metro

Prahan metrolinjoja on vain kolme: A (vihreä), B (keltainen) ja C (punainen). Linjat kohtaavat toisensa kaupungin keskustassa. Linjat A ja B leikkaavat Můstekilla, linjat A ja C Muzeumilla ja linjat B ja C Florencilla. Metroasemat on merkitty M-kirjaimilla. Ruuhka-aikana junia kulkee tiheään, illallakin 5-10 minuutin välein.

Aseman liukuportaiden jälkeen saavutaan junalaiturille, jonka molemmin puolin junat kulkevat. Laiturilla olevaan kylttiin on merkattu linjan pääteasema, joka on aina myös näkyvissä asemalle saapuvan junan etuosassa. Vaunuissa on helppolukuinen linjakartta, josta voi seurata matkan kulkua. Metro pysähtyy automaattisesti kaikilla asemilla. Opasteissa Vystup merkitsee uloskäyntiä ja Nástyp jatkoyhteyttä.

Ratikka ja bussi

Jokaisella pysäkillä on tolppaan merkattu kaikkien pysäkillä pysähtyvien kulkuneuvojen linjanumero. Yölinjat on merkitty valkoisin numeroin siniselle pohjalle. Pysäkeillä on aikataulut: arkipäivät pondeli-pátek, lauantai sobota, sunnuntai nedele. Myös yövuorojen aikataulut on merkitty erikseen. Vaikka aikataulujen ajat ovat noin-aikoja, kulkevat ratikat ja bussit yllättävän hyvin aikataulujen mukaisesti.

Nostalginen ratikkalinja 91 kulkee Prahan keskustassa huhtikuusta marraskuuhun. Lippu historialliseen raitiovaunuun ostetaan suoraan vaunusta.

Funicular

Petrin-kukkulalle pääsee hissillä, funicularilla. Reitti on Újezd-Nebozizek-Petrin. Funicular liikennöi päivittäin 9-23.30 10-15 minuutin välein

Taksi

Suomalaisen hinnoittelun mukaan taksikyyti on Prahassa edullisempaa. Valitettavasti kaupungista löytyy monenlaisia yrittäjiä, sillä hinnoittelu on melko vapaata. Taksien lähtö- ja kilometritaksat tulee olla näkyvillä taksin kyljessä. Hotellin vastaanotto tilaa luotettavan taksin. Jos taksin ottaa kadulta, hinta-arviota kannattaa pyytää etukäteen. On suositeltavaa käyttää esimerkiksi AAA-taksia, jotka monista muista poiketen noudattavat aina taksamittarin lukemaa.

Jokilaiva

Prahalainen höyrylaivayhtiö (Prazska paroplavebni spolecnost) on operoinut Vltava-joella jo vuodesta 1865. Sääolosuhteet ja joen vedenpinnan korkeus vaikuttavat lähtöihin. Lähtöpaikka on Rašínovo nábřeží, Palacký– ja Jiráskový -siltojen välissä. Tarjolla on erikestoisia (1-3 tuntia) risteilyjä. Osa on lounas- ja illallisristeilyjä, osa tarjoaa diskotunnelmaa. Aikataulut vaihtelevat vuodenaikojen mukaan.

Lisätiedot

www.paroplavba.cz

Suosituimmat nähtävyydet

Kaupunki jakautuu historiallisesti neljään eri alueeseen (Hradčany eli Linnavuori, Malá Strana eli Pienikaupunki, Stare Mĕsto eli Vanhakaupunki ja Nové Město eli Uusikaupunki. Vanhankaupungin sisällä on myös näkemisenarvoinen Juutalaiskortteli, Josefov.

Linnavuori eli Hradčany

Prahaan tutustuminen kannattaa aloittaa Prahan linnan luota. Kukkulan laelta näkyy parhaiten punatiiliset katot ja lukemattomat kirkontornit. Itse linnan alueen tutkimiseen kannattaa varata aikaa vähintään puoli päivää.

Prahan linnan alue on maailman suurin linnakompleksi. Pääsisäänkäynnin eli Matiaksen portin edessä seisovat vartiosotilaat ovat saaneet tottua turistien valokuvausintoon. Linnan alueella kiertely on ilmaista, mutta jos haluaa tutustua tiettyihin sisätiloihin, pitää ostaa lippu lipunmyyntipisteestä. Upeaan goottilaiseen Pyhän Vituksen katedraaliin pääsee osittain tutustumaan ilmaiseksi. Yhteislipulla pääsee katedraalin lisäksi, Pyhän Yrjön basilikaan, Ruutitorniin ja vanhaan kuninkaanpalatsiin. Kultaiselle kujalle on pääsymaksu. Sinne pääsee edellä mainitulla yhteislipulla.

Hradčanyn alue edustaa arkkitehtuuriltaan kaikkia tyylejä viimeisen tuhannen vuoden ajalta. Nykyasu muistuttaa eniten Maria Teresian aikaa (1700-luku). Alueen läpi kulkevan Loretánské-kadun varrella ja sen välittömässä läheisyydessä on komeita aatelispalatseja (Černinin, Sternbergin, Schwarzenbergin ja arkkipiispanpalatsi). Osa palatseista on virkakäytössä, osa näyttelytiloina. Schwarzenbergin palatsin Sotahistoriallinen museo on ollut pitkään korjaustöiden alla. Loreton kaunis barokkikirkko, Kapusiiniluostari ja Strahovin luostari ovat auki myös vierailijoille.

Vaivattomimmin linnan luo pääsee ratikalla numero 22. Nousu ylös kukkulan laelle joen suunnasta onnistuu myös romanttisia portaita pitkin, mutta kuumana kesäpäivänä se on hikistä touhua.

Osoite: Hradčany (Linnavuori).

www.hrad.cz

www.praha-hrad.cz

Kaarlensilta

Prahan tunnetuin nähtävyys Kaarlensilta on saanut vuosisatojen aikana kokea monta Vltava-joen tulvaa, mutta se on kestänyt ne kaikki. Kävelylle pyhitetty silta kuuluu jokaisen Prahan-kävijän kohteisiin, sillä kyseessä on eräs Euroopan kauneimmista kivisilloista. Sieltä avautuva kaupunkinäkymä ylös Linnavuorelle on upea. Paikalle voi tulla päivällä tai kuten monet tekevät, pimeyden tultua. Silta ja sen ympäristö Hradčanyn alueineen on valaistu erittäin kauniisti.

Kansa vaeltaa mielellään siltaa päästä päähän pysähtyen välillä sillan keskellä, sillä marttyyrinä kuolleen Pyhä Nepomunkin patsaan koskettaminen tuottaa hyvää onnea. Aika kuluu sillalla mukavasti marionettitaiteilijoita, soittoniekkoja ja muiden taiteilijoiden touhuja seuratessa. Parhaiten koko komeuden näkee vanhankaupungin puoleisesta siltatornista.

Vanhakaupunki (Staré Město)

 Staré Město eli Prahan vanhakaupunki on Euroopan viehättävin ja suurin keskiaikainen kaupunkimiljöö. Alueen kapeat kujat ja kahvilat täyttävät matkailijoista kaikkina vuodenaikoina. Monet kulkevat niin sanottua Kuninkaantien reittiä Kaarlensillan ja vanhankaupungin torin (Staroměstské náměstí) välillä. Myös Prahan viheliäiset taskuvarkaat ovat paikalla.

Eniten väkeä kerääntyy tasatunnein raatihuoneen Astronomisen kellon eteen ihmettelemään näytelmää, jota on esitetty jo vuodesta 1410. Monimutkaisen tornikellon avulla selviää vuorokausi, vuodenaika, auringon ja kuun asema sekä eläinradanmerkit. Löytyypä kellotaulusta nimipäivätkin. Kuoleman (luuranko) soittaessa kelloa, pienestä luukusta marssivat 12 apostolia. Kuvaelmaa seuraavat itseään peilistä katsova Turhamaisuus, Ahneus (juutalainen) ja Hekumallisuus (turkkilainen). Lopuksi kukko kiekaisee ylimmästä luukusta.

Hyörinää riittää vieressä sijaitsevalla vanhankaupungin torilla jäätelömyyjien, katutaiteilijoiden, turistikamaa myyvien kauppiaiden lomassa. Toria reunustavat Prahan kauneimmat goottilais- ja barokkirakennukset, jotka ovat kaikki huolella entisöityjä. Moni seuraa torin elämää ylihintaisten ulkoilmaravintolan terassilla istuen. Väsyneitä jalkoja voi leputtaa istumalla torin keskellä sijaitseva Jan Hussin muistomerkin juurella tai vuokraamalla torin reunalta itselleen hevosvaunut. Astronomisen kellon alta alkavat opastetut kaupunkikierrokset. Värikästä kaupunkinäkymää voi ihailla myös nousemalla hissillä raatihuoneen torniin.

Osoite: Raatihuone, Staroměstské náměstí 1.

Juutalaiskortteli (Josefov)

Josefovin nimi juontuu keisari Josef II:sta, joka kumosi juutalaisvastaiset lait. Vähitellen alue kuitenkin slummiutui, ja se purettiin. Tilalle rakennettiin Prahan tyylikkäin jugendalue leveine katuineen. Toisen maailmansodan aikana natsit tuhosivat Prahan juutalaisväestön miltei kokonaan.

Vaikka alue on muuttanut muotoaan, on se eräs Prahan suosituimmista turistinähtävyyksistä. Josefov on Euroopan juutalaisuuden ja sen traagisen historian koskettava muistomerkki. Sen mykistävin nähtävyys on juutalainen hautausmaa, jonka sinne tänne sojottavat tuhannet murentuvat hautakivet ja puiden oksien välistä siivilöityvät auringonsäteet luovat mystisen tunnelman.

Hautausmaa oli käytössä vuosina 1439-1787. Haudattujen todellista lukumäärää ei tiedä kukaan. Vainajia on mahdollisesti jopa 100 000. Tilanpuutteen takia kuolleet on haudattu useampaan kerrokseen. Useimmissa hautakivissä on vainajan nimen lisäksi kuolinhetki, isän nimi ja runollisia viestejä. Joissakin on näkyvissä vainajan ammattiin ja elämään liittyviä reliefejä.

Alueella on yhä muutamia merkittäviä synagogia, kuten Euroopan vanhin yhä toimiva Vanhauusi synagoga, Korkea synagoga, Pinkasin synagoga ja Klausenin synagoga. Vanhauusi synagoga on kuuluisa ullakolla asuvasta savisesta Golem-hirviöstä, jonka rabbi Jehuda Löw telkesi legendan mukaan lukitun oven taakse. Ghettoalueella syntyi myös Prahan kuuluisin juutalainen, Franz Kafka.

Prahan juutalaisiin kohteisiin pääsee tutustumaan vain pääsylipun ostamalla. Lippuja myydään Pinkasin synagogan luona ja varaustoimistossa osoitteessa U Starého hřbitova 3a (hautausmaan kulmassa, Klausenin synagogan vieressä).

www.jewishmuseum.cz

Kunnantalo (Obecní dům)

Prahan kauneimman jugendtalon suunnittelusta vastasivat kaupungin parhaimmat asiantuntijat, muun muassa Alfons Mucha. 1990-luvulla peruskorjauksen läpikäynyt arvorakennus on jälleen Prahan upeimpia rakennuksia. Etenkin iltavalaistuksessa Obecní dům on ihastuttava. Julkisivufasadin komeutena on suuri kupoli, jonka alla on konserttien pitopaikkana toimiva Smetana-sali.

Alakerrassa on matkailijoiden suosiossa oleva jugendaiheinen iso ravintola. Katutason kristallikruunuin ja peilein varustettu kahvila henkii viime 1800-luvun perinnettä. Kunnantalossa järjestetään esittelykierroksia.

Osoite: Námestí Republiky 5, Ruutiportin vieressä.

www.obecnidum.cz

Václavin aukio (Václavské Náměstí)

Prahan Václavin aukion toisessa päässä sijaitsee kultakupolinen Kansallismuseo, ja sen edessä ratsastaa Pyhä Václav, tšekkien suojelupyhimys. Hieman alempana on tšekkiläisen opiskelijan Jan Palachin muistomerkki. Monelle tämän päivän tšekkinuorelle Jan Palachin kohtalo on jo melko tuntematon. Ne prahalaiset, jotka kokivat vuoden 1968 elokuun tapahtumat neuvostopanssareiden vyöryessä kaupungin kaduilla, eivät unohda näkemäänsä ja polttoitsemurhan tehnyttä Jan Palachia.

Václavské Náměstí sijaitsee Nové Měston eli Uudenkaupungin alueella. Nimestään huolimatta uudella osalla on ikää jo yli 600 vuotta. Kyseessä on aukion ohella myös Prahan pääkatu, jonka reunoilla olevat arvokkaat rakennukset ovat 1800-1900 -lukujen vaihteesta. Väkeä riittää aamusta iltaan. Päivällä tehdään ostoksia lähialueen liikkeissä ja illalla suunnistetaan yökerhoihin ja ravintoloihin.

Pieni puoli (Malá Strana)

Vltava-joen länsirannalla, Prahan linnan alapuolella, on kaupungin parhaiten säilynyt barokkikaupunginosa. Sen nähtävyyksien tutustumiseen kannattaa varata koko päivä. Kuningas Otokar II houkutteli alueelle saksalaisia kauppiaita lupaamalla heille tuntuvia verohelpotuksia. Edellytyksenä oli komean rakennuksen rakentaminen.

Malá Strana tuhoutui 1400-luvun hussilaissodissa sekä 1600-luvulla hakkapeliittojen mellastaessa Mála Stranan kujilla. Alueen barokkiulkonäkö on peräisin 1600-1700 -luvuilta. Pienen puolen komein rakennus on barokkityylinen Pyhä Nikolauksen kirkko (www.psalterium.cz). Alueella on useita hyviä ravintoloita ja aitoja prahalaisia olutkapakoita. Kiinnitä huomiota hauskoihin ovikyltteihin. Niitä on eniten Linnan luo johtavalla Nerudova-kadulla.

Wallesteinin puutarha

Albrecht von Wallestein oli 30-vuotisen sodan suuri sotapäällikkö ja maan rikkaimpia mahtimiehiä. Vallanhimoinen sotasankari kuitenkin murhattiin. Elämänsä aikana hän ehti kerätä valtavan omaisuuden, joka teki hänestä maan suuriman maanomistajan. Malá Stranan puolella sijaitseva upea barokkipalatsi kuvastaa menestynyttä sotapäällikköä: kaikki on prameaa ja pöyhkeilevää. Palatsi on Tšekin senaatin käytössä.

Prahan komeimpaan geometriseen palatsipuutarhaan on vapaa pääsy. Sen muurien ympäröimässä rauhassa voi levähtää, kun Mála Stranan nähtävyydet ovat tulleet nähdyksi. Puistossa on veistoskäytävä, jonka patsaat ovat kopioita. Alkuperäiset ovat Tukholmassa, sillä ruotsalaiset sotilaat veivät ne sinne ryöstösaaliina. Pyynnöistä huolimatta niitä ei ole palautettu alkuperäiselle omistajalle.

Osoite:Valdštejnské náměstí 4, puutarhaan pääsee Letenská-kadulta ja Malostranská-metroaseman portista.

www.senat.cz (Tshekin senaatti)

Alfons Muchan museo

Jugendaiheisten julisteiden mestarin tuotantoa on esillä taiteilijan omaa nimeä kantavassa museossa, joka avattiin vuonna 1998. Se saavutti heti Prahassa suuren suosion. Museon myymälästä löytyy mukavia tuliaisia, esimerkiksi Muchan seinäkalentereita ja mainosjulisteita. Museon kokoelmiin kuuluu Muchan piirustuksia, pastellitöitä, maalauksia ja taiteilijan elämään liittyviä esineitä sekä valokuvia. Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on jäljitelmä Muchan Pariisin ateljeesta. 

Osoite: Pánska 7, Praha 1 (Na příkopěn poikkikadulla).

www.mucha.cz

Villa Bertramka

Prahassa Mozartista on tehty suosittu brändi. Tarjolla on kaikkea mahdollista Mozartiin liittyvää konserteista matkamuistoesineisiin. Säveltäjästä kiinnostuneet voivat osallistua Mozart-aiheiselle opastetulle kävelykierrokselle (Lue lisää). Mozartilla oli Prahassa hyviä ystäviä, joiden luona hän yöpyi.

Mozart vieraili muun muassa Josefina ja František Dušekien 1700-luvun alussa rakennetussa asunnossa Villa Bertramkassa kaupungin laidalla. Villan seuraava omistaja liikemies Lambert Popelka oli Mozartin suuri ihailija. Hän keräsi arvokkaan kokoelman säveltäjään liittyviä esineitä ja asetti ne esille huoneeseen, jossa säveltäjä oli yöpynyt. Esillä on runsaasti esineistöä, jotka liittyvät Mozartiin. Esillä oleva säveltäjän hiuskiehkura on aito.

Osoite:  Mozartova 169.

Lue lisää

Ostoksille

Prahasta on tullut merkittävä ostoskaupunki. Uusia liikkeitä on avattu kiivaaseen tahtiin. Valikoimaa löytyy suurista laatutavarataloista vanhankaupungin pikkupuoteihin. Prahan ostosparatiisi keskittyy Vávlavin aukion, Národnín ja Na příkopěn varsille. Osa kaduista on suljettu autoliikenteeltä. Etenkin Na příkopěn kävelykadulla on lauantaisin väkeä mustanaan. Shoppailun ohessa istuskellaan kadun ulkoilmakahviloissa.

Vávlavin aukiolla on tuttuja merkkiliikkeitä Nikesta brittiläiseen Marks & Spenceriin. Lisää ostospaikkoja löytyy Václavské námestín sisäkäytävistä (pasáze). Na příkopěsta on tullut Prahan muotiliikkeiden pääkatu. Pelkästään kenkäliikkeitä on useita. H&M edustaa kadun edullisimpia merkkiliikkeitä, Versacen myymälän valikoima kouraisee lompakkoa syvemmältä.

Prahan uusin muotikatu löytyy Vanhankaupungin kupeesta Parízská-kadulta. Trendikkäät muotiliikkeet myyvät kalliita tšekkiläisten muotisuunnittelijoiden design-tuotteita. Kansanvälisiä nimiä edustavat muun muassa Vuitton ja Dior. Lisää pieniä muotiateljeita löytyy Vanhankaupungin muilta kapeilta kujilta.

Vanhankaupungin torilta Kaarlensillalle johtavan Kuninkaantien reitiltä löytyy turisteja kiinnostavia pikkuputiikkeja: kristalliliikkeitä, matkamuistomyymälöitä, alkoholikauppoja, taidegallerioita, koriste- ja keramiikkapuoteja.

Ostospaikkojen aukioloajat vaihtelevat liikekohtaisesti. Yleisimmin kaupat avataan kello 9 ja suljetaan kello 18-20, lauantaina hieman aikaisemmin. Osa liikkeistä on auki myös sunnuntaisin. Useimmissa, mutta ei kaikissa paikoissa voi maksaa luottokortilla.

Tulisia

Kristalli on suosituin tuliainen. Böömiläistä kristallia myydään useissa vanhankaupungin kristalliliikkeissä. Tšekkiläistä keramiikkaa, posliinia, puuleluja ja lystikkäitä käsinukkeja on tarjolla lähes kaikkialla. Lapsille tutut animaatiohahmot Mat ja Pat sekä Myyrä (Krtek) ovat aitoa tšekkiläistä tuotantoa. Niitä saa DVD-kaseteista pehmoleluihin. Leluja lapsenmielisille voi ostaa Sparkys-lelukaupasta Havírškan ja Rytířskán katujen kulmasta.

Becherovka lienee tunnetuin paikallinen alkoholijuoma. Mallasteollisuuden tuotteiden lisäksi paikallinen rommi, luumuviina ja fernetti löytynevät tuliaisten joukosta. CD-levyt ovat halvempia kuin Suomessa ja valikoimat Prahassa ovat laajat klassisesta musiikista kevyempään. Prahan parhaat CD-valikoimat löytyvät Popronista (Jungmanova 30) tai Bontonlandista Václavské námestílta. Tunnetun tshekkiläisen Bata-ketjun kenkäliikkeitä on Prahassa useita.

Torit

Havelin torilla (Havelske Trziste) keskellä kaupunkia (Havelská ja Melantrichova) myydään kaikkea mahdollista vihanneksista käsityötuotteisiin. Tori on auki viikon jokaisena päivänä huhtikuusta lokakuuhun. Prazska Trznice (Holešovice) on Prahan suurin tori satoine myyntikojuineen. Torilla myydään samaa tavaraa kuin kaupoissakin, mutta halvemmalla. Perille pääsee metrolla (punainen linja C, Vltavskà). Tori on suljettu sunnuntaisin.

Tavarataloja

Kotva

”Ankkuri” on Prahan suurin ja edustavin 7-kerroksinen tavaratalo, josta löytyy kattavat valikoimat merkkivaatteista juomavalikoimiin.

Osoite: Nàmesti Republiky 8.

www.od-kotva.cz

Tesco

Koko maahan levittäytynyt Tesco tarjoaa runsaat ja hyvätasoiset valikoimat vaatteista elintarvikkeisiin.

Osoite: Národni 26.

www.itesco.cz

Krone

Itävaltalaisomistuksessa oleva talo tarjoaa myös laajat ostosmahdollisuudet. Pohjakerroksessa on suuri elintarvikeosasto.

Osoite: Václavské námestí 21.

www.albert.cz          

Bíla Labut

”Valkoisia joutsenia” on Prahassa kaksi, joista uudempi sijaitsee Václavin aukion yläpäässä ja vanhempi ja vaatimattomampi liike Na Poříčí -kadulla.

Osoite: Václavské namesti 59, Na Poříčí 23.

www.bilalabut.cz

Syömään ja juomaan

Prahassa syö taatusti vatsansa täyteen. Aitoon tšekkiläiseen ruoka-annokseen kuuluvat erilaiset knöödeli-vaihtoehdot, hapankaali ja sianliha. Knöödelit eli mykyt ovat tšekkiläisten itsensä mielestä paikallisen ruuanlaittotaidon huipentuma. Prahassa annos kuin annos sisältää suolavedessä keitettyjä tennispallon kokoisia pyöryköitä. Toisinaan taikinapötköstä on leikattu pienempiä paloja. Jauhopallerot tarjotaan sakean kastikkeen kera. Jos sianliha alkaa kyllästyttää, niin Prahan ravintoloissa saa myös maukkaita riistaruokia.

Markkinatalouden myötä Prahan ravintolatarjonta on suuresti laajentunut. Perinteisen tšekkiläisen ruuan lisäksi tarjolla on eri maiden keittiöiden koko kirjo. Myös etniset ravintolat ovat rantautuneet Prahaan. Vegetaristien vaihtoehdot ovat yhä vähissä. Tšekki ei vihanneksiin koske.

Tavallisesti hinnat ovat nähtävillä ravintolan ulkopuolella. Useat ravintolat mainostavat ulkokylteissään kolmen ruokalajin turistimenua, joka tulee yleensä huomattavasti edullisemmaksi kuin listalta valitut annokset. Suosituimmat paikat täyttyvät jo alkuillasta, joten ennakkovaraus on niiden kohdalla paikallaan.

Vaikka suola ja rasva ovat tšekkiläisen ruuan perusmausteet, on annos aina herkullinen. Suomalainen turisti osaa myös arvostaa annoksen reilua kokoa. Ja mikä parasta: Prahassa on vaikea syödä itseään konkurssiin, ei edes hienoimmassa ravintolassa. Joskus kannattaa maksaa myös upeasta näköalasta ja sisustuksesta.

Kapakkaan syömään

Kun Prahassa mennään oluttupaan, siellä usein myös murkinoidaan. Pivnicessä myydään yleensä vain olutta. Hospoda on hieman tasokkaampi paikka, josta saa myös ruokaa. Oluen kanssa nautitaan herkullisia kapakkaruokia. Suosituin kapakkaruoka on perinteinen utopenci eli upotettu makkara: kylmä makkara on liotettu etikkaliemessä sipulien ja tulisten paprikoiden kera. Vatsahapot joutuvat koetukselle. Pivne sýr on oluessa haudutettu tuoksuva juustonkimpale, joka muussataan pöydässä ja sekoitetaan oluen kanssa.

Ruoka huuhdotaan alas kansallisjuomalla, oluella. Prahan hintojen noususta huolimatta oluttuopin saa edulliseen hintaan. Halvimmillaan sen saa laitakaupungilla oluttuvista. Kalleimmat vanhankaupungin turistipaikat ja hienoimmat ravintolat myyvät olutta Suomen hinnoilla.

Edullisen oluen ja aidon tšekkikapakan löytää, kun välttää itseään näkyvästi mainostavia olutravintoloita. Rehellisimmät ja aidoimmat pivnicet löytyvät työläiskaupunginosista.

Tuskin olet istahtanut kapakassa pöydän ääreen, kun ensimmäinen tuoppi on jo ilmestynyt eteesi. Kun olet tyhjentänyt ensimmäisen, ei seuraavaa tarvitse erikseen pyytää. Se tuodaan automaattisesti pöytään. Samalla tarjoilija piirtää kynällä viivan pöytäliinaan tai tuopinaluseen. Kun tuntuu siltä, että nyt riittää, tarvitsee vain asettaa tuopinalunen olutlasin päälle.

Olutmerkkejä on kymmenittäin. Tunnetuimmat merkit ovat Staropramen, Velkopopovicé, Gambrinus, Krušovice, Budvar, Branik, Radegast ja Urquell. Näiden lisäksi tulevat lukemattomat pikkupanimoiden omat tuotteet. Urquellia juodaan eniten. Se on vallannut useimmat keskustan oluttuvat ja ravintolat. Tšekit tuntevat Urquellin paremmin sen alkuperäisellä nimellä Plzen Prazdroj. Tarjolla olevan olutmerkin voi tarkistaa ravintolan ulkopuolella olevista mainoksista. Tšekkiläinen juo eniten olutta maailmassa. Jokaista aikuista kohti se tekee 240 litraa vuodessa!

Světle tarkoittaa vaaleaa olutta ja černé sekä tmavé tummaa olutta. Halutessaan voi juoda myös leikattua olutta, rezanea, jossa on puolet vaaleaa ja puolet tummaa olutta. Kantavierreprosentiltaan suosituinta on kymppi (desítka), jonka alkoholiprosentti on noin 3,5. Kahdentoista (dvanáctka) alkoholiprosentti on noin 5.

Prahan hyviä ruokapaikkoja

Francouzská

Kunnantalon (Obecni dům) katutason Francouzská-ravintolassa voi nauttia lounasta tai illallista upeassa jugend-ilmapiirissä. Hienosta tunnelmasta joutuu myös hieman maksamaan. Lounasaikaan on kohtuuhintaisia tarjouksia.

Osoite: Obecni dům, Nám Republiky 5.

www.obecni-dum.cz

Plzenská restaurance

Kunnantalon alakerrassa on katutason Francouzská-ravintolaa edullisempi vaihtoehto. Hauskasti sisustettu Plzenská tarjoaa paikallista sapuskaa kohtuuhintaan.

Osoite: Obecni dům, Nám Republiky 5.

www.obecni-dum.cz

Kavárna Obecni dům

Kunnantaloon voi pistäytyä myös kahville. Sumppi maistuu keisarivallan ajan tunnelmissa kristallikruunujen alla.

Osoite: Obecni dům, Nám Republiky 5.

U Modré Kachničký (Sininen ankanpoika)

Malá Stranan puolella rauhallisen sivukadun varrella on viihtyisä Sininen ankanpoikanen. Sisustus valkoisine pöytäliinoineen on hienostunut, mutta ravintolassa on silti rento tunnelma.

Osoite: Nebovidska 6, Malá Strana.

www.umodrekachnicky.cz

Stoleti (Vuosisata)

Stoleti on hieman piilossa sivukadulla lähellä Kansallisteatteria. Paikallisten suosiossa. Hintataso on edullinen ja palvelu on ystävällistä.

Osoite: Karoliny Svĕtlé 21.

Mlejnice

Raatihuoneen ympäristössä on lähinnä turisteille tarkoitettuja hinnakkaampia paikkoja. Mlejnice on poikkeus. Se sijaitsee lähellä Astronomista kelloa pienellä Kožná-kujalla. Ruoka on hyvää ja edullista.

Osoite: Kožná 14, Stare mesto.

Bellevue

Kaarlen sillan tuntumassa sijaitseva ravintola sopii hienostuneille juhlaillallisille. Ikkunapöydistä on Prahan kauneimmat näköalat. Kynttilän valosta, smokkipukuisten tarjoilijoiden palveluksesta ja hyvästä ruuasta joutuu pulittamaan hieman enemmän.

Osoite: Smetanovo nábřeži 18.

Kampa Park

Kaarlen sillan kupeessa sijaitseva viehättävä kalaravintola, jonka terassilta avautuu näkymä Moldau-joelle.

Osoite: Na Kampé 8b (Mala Stranan puolella).

Evropa

Václavin aukion Eurooppa-kahvila tuo tuulahduksen keisarivallan ajoilta. Kahvila on klassikko ja nähtävyys itsessään.

Osoite: Václavské náměsti 25.

Suositeltavia olutkapakoita

U černóho vola (Musta härkä)

Mustan härän oluttupa sijaitsee Linnan alueella Loretanske namestin varrella. Ohikulkeva turisti ei yleensä eksy sisälle, sillä kapakan sisäänkäynti on melko huomaamaton. Musta härkä on paikallisen oluen ystävien yhdistyksen suosima juhlapaikka.

Osoite: Lorétanské náměstí 1, Hradčany.

U zavěšenýho kafe (Ripustettu kahvi)

Nerudova-katu johtaa Pyhä Nikolauksen kirkolta ylös Linnan alueelle. Kadun jatkeella Úvoz-kujalla on kodikas oluttupa Ripustettu kahvi, josta saa erittäin maukkaita kapakkaruokia.

Osoite: Úvoz 6, Hradčany / Mála Strana.

U hrocha (Virtahepo)

Virtahepo on hieman piilossa Malá Stranan puolella. Turisteja näkee siellä vähän, paikallisia on sitäkin enemmän. Täältä saa Prahan parhaat olutjuustot.

Osoite: Thunovská 10, Malá Strana.

Montmartre

Pariisilaisesta nimestään huolimatta Montmartre on aito tšekkiläinen olutkapakan ja kahvilan sekoitus. Tunnelmallinen Montmartre sijaitsee sen verran piilossa, että turistimassat eivät sinne löydä.

Osoite: Řetězová 7, Staré Město.

Iltojen ratoksi

Prahan monipuolisuus tulee esiin tasokkaana viihdetarjontana. Harvan kaupungin tarjonta on yhtä laaja. Iltamenoja on monipuolisesti, oopperaklassikoista olutmaratoniin. Suurin osa tarjonnasta on suunnattu turisteille ja on siksi lähinnä kevyehköä, mutta silti tasokasta. Oopperasta, klassisesta musiikista ja baletista pääsee nauttimaan kaikkina vuodenaikoina, ja edullisemmin kuin monessa muussa Euroopan kaupungissa.

Prahalainen erikoisuus on niin sanottu musta teatteri. Alun perin Aasiasta kotoisin olevasta teatterimuodosta on tullut matkailijoiden keskuudessa erittäin suosittu. Esityksen seuraaminen ei edellytä tšekin kielen osaamista, sillä tämä sanaton teatterimuoto käyttää esityksissään hyväksi valoja, musiikkia ja pantomiimia. Mustiin pukeutuneet näyttelijät esiintyvät mustaa taustaa vasten. Siksi näyttää siltä, että näyttelijöiden liikuttelemat esineet leijuisivat ilmassa.

Mustan teatterin ohella toinen tšekkiläinen taidelaji marionettiteatteri on voimissaan. Ohjelmatarjontaa on sekä lapsille että aikuisille. Kaupungilla myös myydään useissa paikoissa viehättäviä marionettinukkeja matkamuistoiksi.

Markkinatalouden myötä prahalainen yöelämä on kokenut täydellisen muutoksen. Uusia yökerhoja, diskoja ja kasinoita avataan sitä mukaa, kun toisia suljetaan. Perinteisten tšekkiläisten oluttupien viereen on perustettu neonvaloilla koristeltuja nuorison menopaikkoja. Joukkoon mahtuu hienoja klubejakin, joiden ovimiehet arvioivat sisälle haluavan vaatetusta myöden.

Keskustan Václavin aukion lähellä olevat jytäpaikat mainostavat itseään räväkästi. Tänään suosiossa oleva menomesta hiipuu nopeasti nuorison siirtyessä toiseen. Ohikulkijan kouraan ojennetaan mielellään mainoslehtisiä. Diskoiltaa haikaileva löytää varmasti itselleen sopivan paikan. Kaarlensillan kupeessa (Novotného lávka) sijaitseva Karlovy Laze (www.karlovylazne.cz) on Prahan suurin disko.

Monet tyytyvät ilta toisensa jälkeen vain vaeltamaan vanhankaupungin katuja. Siihenkin Praha on mitä mainioin paikka, sillä iltavalaistut tunnelmalliset kujat lukuisine olutravintoloineen tarjoavat miellyttävän kaupunkimiljöön.

Jos haluaa nauttia Prahan laajasta kulttuuritarjonnasta, parhaiten tietoa saa lippupalvelutoimistoista, teattereiden omilta lippukassoilta ja esimerkiksi Culture in Prague -lehdestä sekä keskiviikkoisin ilmestyvästä The Prague Post -sanomalehdestä. Lisäksi ilmaisjakelulehdet sisältävät runsaasti tietoa kuluvan viikon tarjonnasta.

Lippuja eri tilaisuuksiin voi varata lukuisista eri puolilla kaupunkia sijaitsevista lipputoimistoista, jotka ovat auki yleensä kaikkina viikonpäivinä. Lippuja voi kysellä myös noin tuntia ennen esitystä suoraan ovelta. Suosituimpiin esityksiin tarvitaan aina ennakkovaraus. Moniin turistikonsertteihin myydään lippuja myös kadulla tai konserttipaikan ulkopuolella ennen esitystä.

Prahan turistitoimistot

Osoite: Vanhankaupungin raatihuone ja Rytiská 12.

www.pis.cz

Ticketpro

Ticketpro myy lippuja eri tilaisuuksiin konserteista jääkiekko-otteluihin. Lipunmyyntipisteitä löytyy useita eripuolilta Prahaa. Lippuja voi varata myös internetin Online-palvelun avulla. Lisätiedot

www.ticketpro.cz

Oopperaa, operettia, balettia

Monelle Prahan-kävijälle ooppera kuuluu ehdottomasti ohjelmaan, sillä korkeatasoisesta esityksestä voi nauttia kohtuuhintaan.

Valtionooppera (Státni Opera Praha)

Tšekin valtionooppera ja kansallisbaletti esiintyvät barokkityylisessä rakennuksessa. Sisätilat ovat ruhtinaalliset: punaista samettia ja kullattuja pintoja. Paikalliset pukeutuvat parhaimpiinsa.

Osoite: Wilsonova 4.

www.opera.cz

Säätyteatteri (Stavoské Divadlo)

Säätyteatterissa esitetään huippusuosittuja Mozartin oopperoita. Mestarisäveltäjä oli itse kapellimestarina Don Giovannin kantaesityksessä. Oopperatalon kultakoristeinen sisutus on tyylikäs. Paikalliset pukeutuvat parhaimpiinsa.

Osoite. Ovocný trh 1.

www.narodni-divadlo.cz

Kansallisteatteri (Národni Divadlo)

Renessanssityylinen rakennus on tšekkiläisten päänäyttämö, jossa teatteriesitysten ohella voi nauttia oopperasta ja baletista upeissa sisätiloissa. Viereisessä modernissa rakennuksessa toimii Laterna magika.

Osoite: Národní třída 2.

www.narodni-divadlo.cz

Konsertteja

Etenkin kesäaikana musiikkinautintoja on tarjolla kymmenissä eri paikoissa. Kansainväliset megatähdet eivät ole Prahassa harvinaisia. Klassisen musiikin ystäville vaihtoehtoja on useampia. Monia kaupungin kirkkoja käytetään konserttien pitopaikkoina. Näitä esityksiä mainostavat ja niihin myyvät lippuja kadulla peruukkeihin sekä vanhoihin asuihin pukeutuneet myyjät. Lippuja myydään vielä juuri ennen esityksen alkua konserttipaikkojen ulkopuolella.

Klassisen musiikin ystäville antoisinta aikaan on touko-kesäkuun Prahan musiikkifestivaalit (www.festival.cz), jolloin tarjolla on konserttimaailman huippuesiintyjiä. Syksyllä pidetään hieman pienempi musiikkifestivaali.

Rudolfinum

Dvořák-sali on Prahan pääkonserttisali, jossa soittavat kaupungin filharmonikot. Salia käytetään myös kevätfestivaalin tapahtumapaikkana.

Osoite: Alšovo nábřeží 12.

www.czechphilharmonic.cz

Kunnantalo (Obecní dům)

Rakennus on kunnostuksen jälkeen yksi Prahan kauneimmista. Sen Smetana-salissa soittaa Prahan sinfoniaorkesteri. Suosituimpia ovat tšekkiläisten säveltäjien Dvořákin ja Smetanan sävellykset.

Osoite: Náměstí Republiky 5.

www.obecni-dum.cz

www.fok.cz

Jazzia

Kommunistivallan aikana jazz-musiikki oli Tšekissä sallittua. Paikallinen jazz on ollut aina tasokasta, mutta hyvää svengiä tarjoilevat myös tunnetut ulkomaalaiset virtuoosit. Heistä yksi oli USA:n presidentti, saksofonisti Bill Clinton, joka vuonna 1994 Prahan vierailunsa kunniaksi ”esiintyi” Reduta-jazzklubilla.

Reduta

Reduta on Prahan vanhin jazzklubi. Paikka on kaupungin kuuluisin, mutta myös kallein ja yleensä iltaisin täynnä turisteja. Tarjolla on elävää musiikkia perinteisestä jatsista dixielandiin.

Osoite: Národní třída 20.

www.redutajazzclub.cz

U Malého Glena (Little Glen)

Mala Stranan puolella sijaitseva Little Glen on vilkas jamipaikka, jossa voi myös ruokailla. Viikon jokaisena iltana on tarjolla elävää musiikkia bluesista jatsiin.

Osoite: Karmelitska 23.

www.malyglen.cz

Mustaa teatteria

Laterna magika (Taikalyhty)

Tämä on Prahan kuuluisin, mutta selvästi kallein mustaa teatteria esittävä teatteri. Esitykset ovat erittäin korkealuokkaisia.

Osoite: Národní třída 4.

www.laterna.cz

Image Theatre

Image on Prahan vanhimpia mustaa teatteria esittävistä paikoista. Esitykset ovat varsin omaperäisiä ja taitavasti tehtyjä.

Osoite: Pranská 4.

www.imagetheatre.cz

Ta Fantastika

Osoite: Karlova 8, Praha 1

www.tafantastika.cz

Nukketeatteria

Kansallismarionettiteatteri (Národní Divadlo Marionet)

Esityksenä on Don Giovanni, joka ilta kello 20. Oopperaa laulavat nuket ovat oikean ihmisen kokoisia.

Osoite: Žatecká 1.

Lue lisää

Lue lisää

Viheliäiset taskuvarkaat

Prahan taskuvarkaat ovat turistin suurin riesa. Paikallinen varas on huipputaitava ja täysin tunteeton. Häntä eivät kiinnosta turistille koituvat ongelmat rahojen tai passin katoamisesta. Helppo saalis ja pieni kiinnijäämisen riski on taskuvarkaalle tärkeämpää.

Taskuvarkaat kerääntyvät sinne minne turistitkin. Herkullisin tilaisuus taskuvarkaalle on iskeä, kun turisti töllöttää uteliaana Vanhankaupungin Raatihuoneen Astronomista kelloa. Silloin väkeä on sakeana paikalla paljon ja kaikkien katseet suuntautuvat ylös. Erityisen varovainen pitää olla myös esim. Laterna magikan ja vastaavien paikkojen edessä, kun esitys on päättynyt. Rahanvaihtopisteiden ympäristössä kannattaa myös olla erityisen varovainen

Turistien käyttämät metro- ym. linjat ovat kaikkein suosituimpia myös taskuvarkaiden kannalta. Prahan ratikkalinja numero 22 johtaa suositulle Hradčanyn alueelle. Täpötäydessä vaunussa turistien joukossa hyörii aina tilaisuuttaan odottavia varkaita. Varo etenkin viime hetkellä vaunuun ryntääviä, varsinkin jos heillä on käsivarren suojana esim. villatakki. Sen alla katoavat turistin kukkarot.

Taskuvarkaat toimivat usein kimpassa. Osa pistää pystyyn hässäkän ja osa tyhjentää samalla ympärillä töllistelevien taskut.

Näin voit ehkäistä varkauden

  1. Sijoita rahat turvalliseen paikkaan, esim. vaatteiden alle. Vyölaukku on taskuvarkaalle helppo kohde.
  2. Älä pidä ylimääräistä rahaa mukanasi.
  3. Sijoita passi eri paikkaan!
  4. Käytä hotellin tallelokeroa.
  5. Sulaudu joukkoon. Älä näytä turistilta.
  6. Ole varovainen ruuhkaisissa

Prahan erikoisuuksia

Kafkamainen juttu

Franz Kafkasta on tehty Prahassa hyvä myyntiartikkeli. Kaupungin matkamuistomyymälät myyvät kafkamaisia fanituotteita T-paidoista seinäjulisteisiin. Kafkan elämää Prahassa voi seurata esim. osallistumalla matkanjärjestäjien organisoimille kävelykierroksille. Tutuiksi tulevat esimerkiksi lukuisat kirjailijan asuintalot syntymäkoti mukaan lukien.

Kafka-brändin markkinoinnin tehokkuutta voi vain ihailla, sillä todellisuudessa ei kovin monella Prahan-kävijällä ole liiemmälti tietoa kyseistä kirjailijasta. Nimi kuulostaa tutulta, mutta harva on lukenut hänen tuotantoaan. Kafkan teksti ei ole helppoa. Moni on aloittanut lukemaan esim. Kafkan Oikeusjuttua, mutta monelta kirja on jäänyt kesken. Kaikesta huolimatta Kafka-kama menee hyvin kaupaksi.

Varo Golemia

Prahan tunnetuin tarina liittyy mystiseen Golem-nimiseen hahmoon, joka lymyää nykyisin Juutalaiskorttelin Vanhauudeen synagogan ullakolla lukkojen takana. Legendan mukaan rabbi Jehuda Löw loi kyseisen savihirviön palvelijakseen. Eräänä sapattina Golem kuitenkin pillastui ja siltä piti lopettaa elämä. On kuitenkin mahdollista, että Golem herää jonain päivänä uudestaan eloon. Sitä odotellessa voi vaikka nauttia kahvit Josefovissa Golem-nimisessä kahvilassa, jonka oviaukolla seisoo mystinen saviolento.

Tarkkaile oviportaaleja

Keskiajalla vain harvat ihmiset osasivat lukea. Siksi talot eroteltiin toisistaan värikkäillä kylteillä ja taidokkailla seinäreliefeillä. Suosituin aihe oli erilaiset eläinkuviot. Usein korkokuvissa haluttiin esittää talonomistajan ammatti.

Kulkiessa pitkin Linnan alueelle menevää Nerudovan katua kannattaa tarkkailla oviportaalien ylle sijoitettuja stukkokoristeita. Talojen nimet ovat mm. Kultaisen ankkurin talo, Kollikissan talo, Punaisen kotkan talo, Kolmen viulun talo, Kultaisen avaimen talo, Kultaisen leijonan talo, Valkoisen joutsenen talo jne.

Amerikkalaisten invaasio

Kaupungilla kävellessä kiinnittyy huomio amerikkalaisten turistien suureen määrään. Osa ei ole varsinaisia turisteja, vaan Prahaan pidemmäksi ajaksi muuttaneita nuoria. Heitä on tuhansia. Mukaan mahtuu idealisteja, hengailijoita, itseään taitelijoina tai kirjailijoina pitäviä taivaan rannan maalareita tai tavallisia opiskelijoita. Ilmiö ei ole uusi Euroopassa, vaan halvasta Prahasta on tullut amerikkalaisten viime vuosisadan alun Pariisi. Paikallisia opiskelijoita harmittaa maksukykyisten amerikkalaisten aiheuttama hinnannousu asuntomarkkinoilla.

Fenestraatio eli ikkunastaheitto

Tshekeillä on ollut historiansa aikana oma erityinen ristiriitojen ratkaisutapansa: epämiellyttävät henkilöt heitetään ikkunasta ulos. Ensimmäinen historian kirjoihin jäänyt ikkunastaheitto tapahtui hussilaissotien aikana vuonna 1419. Seitsemän raatiherraa viskattiin alas Nové Měston raatihuoneen ikkunasta. Sama toistui vuonna 1483 Vanhankaupungin raatihuoneella.

FAKTAT

Sijainti: Keskellä Eurooppaa, rajanaapurit Saksa, Puola, Slovakia ja Itävalta.

Pinta-ala: 78 866 km2.

Asukasluku: 10,3 miljoonaa, slovakkeja 0,3 %, puolalaisia 0,6 %, saksalaisia, romaaneja, unkarilaisia.

Pääkaupunki: Praha, 1,2 miljoonaa.

Hallitusmuoto: Tasavalta, presidentti Václav Klaus.

Kansallistunnus: CZ .

Kieli: Tshekki

Muita kieliä: Slovakki, saksa, puola, romani

Raha: Euro. Luottokortin käyttö ei ole niin yleistä kuin Suomessa. Visa käy suurimmissa liikkeissä, mutta ei kaikissa. Luottokorteilla voi nostaa rahaa automaateista ja pankeista. Aikaero Suomeen: -1 tunti.
Uskonnot: 84 % katolisia, 10 % protestantteja

Naton jäsen vuodesta 1999, EU:n jäseneksi keväällä 2004

Kansalliset juhlapäivät: 1.1. uusivuosi, 1.5. vapunpäivä, 8.5. Fasismista vapautumisen päivä, 5.7. Pyhän Kyriloksen ja Methodioksen päivä, 6.7. Jan Husin muistopäivä, 28.9. Tšekin valtion päivä, 28.10. Tasavallanpäivä (Tšekin itsenäisyyspäivä), 17.11. Samettivallankumouksen vuosipäivä.
Vesijohtovesi: Juomakelpoista, mutta ei välttämättä hyvän makuista. Herkkävatsaisen kannattaa juoda pullotettuja juomia.

Juomaraha: Ravintoloissa ja baareissa on tapana jättää 5-10 % juomarahaa, jos palvelu on ollut hyvää. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, ettei laskua ole jo valmiiksi pyöristetty. Hotellihuoneen siistijää voi halutessaan myös muistaa pikkusummalla.

Sähkövirta: Jännite on 220 V, vain maadoitetut sähkölaitteet sopivat pistorasioihin.

Turisti-info: Infopisteitä on vanhankaupungin raatihuoneen yhteydessä ja osoitteessa Na příkopě 20 sekä Rytiska 12.

Praha netissä  www.tsekki-sivut.fi, www.suomi-tsekki-seura.fi, www.czech.cz, www.prague.cz, www.prague-info.cz

Prahassa on laki, joka kieltää tupakantumppien, purukumin ja ruuan tähteiden heittämisen maahan. Lintujen syöttäminen on kielletty. Rikkomuksista langetetaan sakko.

Suomen suurlähetystö

Osoite: Hellichova 1.

www.finland.cz

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU