Lapset ja Pariisi

Maailman suosituin yksittäinen matkakohde, Pariisi vetää vuosi toisensa jälkeen turisteja puoleensa. Eikä ihme, sillä kaupunki tarjoaa lukuisan määrän vaihtoehtoja vaativallekin matkailijalle.

Suuret kaupunkikohteet eivät tavallisesti ole parhaimpia kohteita lapsiperheille. Aikuisille suunnatut taidemuseot ja historialliset nähtävyydet eivät niin sanotusti nappaa perheen nuoremmalle väelle. Pariisi tekee kuitenkin poikkeuksen, sillä pienemmille lapsille sekä murkkuväelle suunnattu tarjonta on yllättävän laaja ja tasokas. Lisäksi monet kohteet on tehty niin mielenkiintoisiksi, että niissä viihtyy isompikin aikuinen.

Aku Ankka -teeman ympärille rakennettu teemapuisto, Disneyland edustaa valikoiman suosituinta, mutta myös hinnakkainta vaihtoehtoa. Kaiken ei tarvitse kuitenkaan olla suurta ja kallista, vaan Pariisista löytyy paljon myös edullisempaa ja ennen kaikkea ranskalaisempia kohteita. Seuraavana on kooste hyväksi koetuista vaihtoehdoista. Voilà!

Disneyland Paris – pala Amerikkaa

Jo kymmenen vuotta sitten avattu amerikkalaistyylinen huvipuisto alkoi menestyä alkuvaikeuksien ja ranskalaisten epäilevästä asenteesta huolimatta. Disney-aiheisen puiston sijoittaminen Ranskaan ja Pariisiin perustui yksinkertaiseen tosiasiaan: Ranskassa ja Pariisissa käy eninten turisteja koko maailmassa. Vaikka alueen yleisilme on perin amerikkalainen, on mukana myös silaus eurooppalaisuutta meille tuttujen satuhahmojen, kuten Peter Panin ja Prinsessa Ruususen muodossa. Yli 40 hehtaarin alueelle rakennettu huvipuisto takaa elämyksiä koko rahan edestä niin aikuisille kuin lapsille. Yksi päivä ei tahdo kuitenkaan oikein riittää, joten varaudu lasten suusta tulevaan ehdottomaan vaatimukseen: Iskä hei! Tätä tahdomme lisää!

Parc Astérix – ranskalaisempi vaihtoehto

Lähellä Charles de Gaullen kenttää sijaitseva alueen toinen teemapuisto on omistettu ranskalaisten rakastamille sarjakuvahahmoille. Parc Astérix on hintatasoltaan Disneylandia edullisempi vaihtoehto sekä ihanteellinen koko perheen yhden päivän matkakohde. Gallialaiskylä on hyvin hoidettu sekä täynnä aktiviteettejä kaiken ikäisille. Kaiken hyörinän keskellä touhuavat tietysti Astérix ja Obélix.

Nôtre-Damen kyttyräselkäinen kellonsoittaja

Vicktor Hugon romaaniin pohjautuva kiehtova kertomus rujosta kellonsoittajasta ja viehkeästä Esmeraldasta herää aidosti henkiin itse paikan päällä. Viime vuosien lasten suosikkivideo muuttuu kolmiulotteiseksi. Mikään toinen rakennus ei myöskään liity yhtä kiinteästi Pariisin historiaan kuin Nôtre-Dame, joten siinä tarjoutuu samalla mahdollisuus tarinoida pikkuväelle historian ihmeellisyyksiä. Kannattaa myös kiivetä pohjoistornin vajaat 400 askelmaa, sillä samalla kun pääsee ihailemaan upeita näkymiä, voi tehdä tuttavuutta kuuluisien vesinokkien kanssa. Ne olivat Nôtre-Damen kellonsoittajan ainoat ystävät.

Eiffeltorni – ehdottomasti koettava

Nousu yli 300 metrin korkeuteen kiehtoo lapsia siinä kuin aikuisiakin. Kauniilla säällä avautuu ylhäältä upeat näkymät yli Pariisin. Iltavalaistuksessa torni on komea kuin säkenöivä taikasauva. Nousu aina toiselle tasanteelle onnistuu myös portaita käyttäen, mutta perheen pienempien kanssa kannattaa varmasti käyttää hissiä.

Cité des Sciences et de l’Industrie – paikallinen Heureka

Pariisin pohjoispuolella sijaitsevan tiedekeskuksen metodi on sama kuin tutussa Heurekassa: lapsi oppii itse kokeilemalla. Tosin lähinnä ranskankielinen selostus tai tekstitys saattaa rajoittaa suomalaislapsen oppimista. Viiteen eri kerrokseen sijoitettu luonnontieteen ja tekniikan museo planetaarioineen on ainakin pariisilaislasten kestosuosikki. Lisäksi museoon on lisätty pienten lasten osasto nimeltä La Cité des Enfants.

Pariisin erikoisuudet – viemärit, katakombit ja vankilat

Aikuista saattaa puistattaa, mutta lapset nauttivat erikoisten nähtävyyksien tuomasta jännityksestä. Pariisin viemäreistä (Les Egouts) on tullut suosittu matkailunähtävyys. Pituutta niillä ainakin riittää, sillä yhteen laskettu pituus olisi Pariisista Helsinkiin. Lisää maanalaista Pariisia voi nähdä laskeutumalla alas katakombeihin, kuoleman valtakuntaan. Kasapäin pääkalloja ja luita saa ihokarvat kanalihalle ja mielikuvituksen liikkeelle. Jos edellä mainittu kuulostaa liian jännittävältä, voi käydä vierailulla La Citén saaressa sijaitsevassa Conciergerien vankilassa, jossa monet kuningasmieliset, mm Maria Antoinette, viruivat vangittuina vallankumouksen aikana.

Lapsikohteet eivät kaupungista lopu

Vaikka perhe viipyisi Pariisissa pidempäänkin, ei ole pelkoa lasten pitkästymisestä. Tarjontaa riittää kyllä useammaksi päiväksi. Lapset osaavat useasti arvostaa myös pieniäkin asioita. Veneen uittelu, sorsien syöttäminen tai ponilla ratsastaminen lämpimänä kesäpäivänä Luxemburgin puistossa saattaa olla ihan yhtä mukavaa kuin maailman suurimmalla korkkiruuvilla hurjastelu.

Kaupungin lukuisat katuesiintyjät, kuten miekan- ja tulennielijät, muusikot ja tempuntekijät viihdyttävät lapsia takuuvarmasti. Käynti Au Nain Bleun kiehtovassa lelukaupassa on unelmien täyttymys. Citén saarella sunnuntaisin pidettävä häkkilintujen markkinat (Marché aux Oiseaux) tai poikkeaminen paikalliseen eläinkauppaan piristää lapsen päivää kummasti. Ja lopuksi onnistuneen perhematkan kunniaksi voit maalauttaa lapsesi muotokuvan Montmartren katutaiteilijalla.

Suosittelemme myös

Musée de la Marine: muun muassa taidokkaita laivojen pienoismalleja.

Metro: Palais de Chaillot, Pl du Tocadéro.

Musée Grévin: vahakapinetti

Metro: Rue Montmartre, Blvd Montmarte.

Musée de la Musique: sata mekaanista soitinta posetiivista robottirumpaliin

Metro: Rambuteau, Impasse Berthaud.

Musée de la Découverte: keskustassa sijaitseva tiedemuseo

Metro: Franklin D Roosevelt, Ave Franklin D Roosevelt.

Cirgue de Paris: Pariisin sirkus

Osoite: Ave de la Commune de Paris.

Disneyland Paris

Miten pääsee: Pariisista metrolla lähdettäessä kannattaa suunnata ensin Charles de Gaulle-Etoile -tai Châtelet -asemille, jatkaa RER –linjalla A suoraan huvipuistoon.

Lisätietoa  www.disneylandparis.com

Parc Astérix

Miten pääsee: Pariisista metrolla lähdettäessä kannattaa suunnata esimerkiksi Châtelet- tai Gare de Nord -asemille, jatkaa RER-linjalla B Charles de Gaullen lentokentälle ja sieltä edelleen Astérix-puistoon sukkulabussilla, joka lähtee lentokentältä puolen tunnin välein.

Lisätietoa  www.parcasterix.fr

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU