Loviisan kaupunginmuseo on entinen Komendantintalo

UUSIMAA / LOVIISA – Komendantintalo oli aikoinaan Loviisan komein talo. Nyt sen suojissa on mielenkiintoinen vuonna 1962 avattu Kaupunginmuseo. Loviisalaisen museotoiminnan juuret ulottuvat kuitenkin huomattavasti kauemmaksi, aina 1900-luvun alkuun.

Ruotsissa syntynyt, mutta Loviisaan 1800-luvun lopulla muuttanut Jedvard Iverus oli kiinnostunut vanhoista esineistä. Hänen innoittamana Loviisaan perustettiin muinaismuistoyhdistys ja näin pienimuotoinen museotoiminta sai alkunsa. Kokoelmien karttuessa museotoiminta siirtyi kaupungin hoidettavaksi. Lopulta päädyttiin Komendantintalon muuttamiseksi museoksi.

Loviisa (Degerby) on ollut ennen kaikkea sotilaskaupunki. Turun rauhassa (1743) valtakunnan uusi raja kulki Kymijokea pitkin niin, että Ruotsi menetti Haminan, Lappeenrannan ja Savonlinnan venäjälle. Valtakunnan itäosaan tarvittiin uusi linnoitus mahdollista idästä tulevaa hyökkäystä vastaan. Svartholman linnoitustyön johtamista varten rakennettiin Komendantintalo. Talo rakennettiin luonnonkivistä ja tiilistä sekä lopuksi rapattiin.

Loviisan kaupunginmuseon perusnäyttelyssä pääpaino on tietysti kaupungin historiassa. Sotilaallisen menneisyyden ohella esitellään muun muassa säveltäjämestari Jean Sibeliuksen elämää Loviisassa sekä kerrotaan Loviisan ajasta kylpyläkaupunkina. Oma osasto löytyy myös loviisalaiselle purjehdusaikakaudelle, vaikka kaupungista löytyy oma museo merenkululle.

Museon ja Loviisan eräs erikoisuus on tinanvalajat ja heidän valmistamansa tuotteet, joista kaupunki oli erityisesti tunnettu. Museon on rakennettu tinanvalajan sekä kultasepän verstas.

Rakennuksen sali on koristeltu alkuperäisen näköisellä värikkäällä tapetilla. Kustavilaistyyliset huonekalut on saatu lähialueiden kartanoista ja yksityiskodeista.

KAUPUNGINMUSEO

Osoite: Puistokatu 2, Loviisa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Loviisan Merenkulkumuseon anti on tunnelmallinen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.