Johannes ja Kyllikki Virolaisen rakkaustarina kiinnosti suomalaisia – Viroperä on ollut suljettuna ulkopuolisilta

UUSIMAA / LOHJA – Hankoon vievän tien varrella Lohjan eteläpuolella on vaatimaton kyltti – Vironperä. Soratie johtaa vihreäksi maalatun maatilan päärakennukselle. Talon ulkonäöstä ei voi päätellä, että täällä asui eräs Suomen vaikutusvaltaisimmista politiikoista ja kohua herättänyt julkkispari. Johannes ja Kyllikki Virolaisen rakkaustarina kiinnostaa ihmisiä. Vironperä toimi kotimuseona jo Kyllikin eläessä.

Vironperä avautui kotimuseona vuonna 2003, kolme vuotta Johannes Virolaisen kuoleman jälkeen. Kyllikki muutti taloon 1980-luvun alussa. Johannes antoi tuoreelle aviovaimolleen vapaat kädet sisustaa Vironperä uudestaan. Kahdesta yksityiskohdasta Johannes piti kuitenkin kiinni: talossa ei syödä margariinia eikä juoda alkoholia.

Kyllikille ja Johannekselle oli kerääntynyt vuosien varrella paljon erilaisia esineitä, mitaleja, ansiomerkkejä, viirejä ja matkamuistoja. Pelkästään Johanneksen puhujapalkkioina saamia esineitä on Vironperässä sadoittain. Kyllikki järjesti kaiken omille paikoilleen.

Vaikka politiikka vei Johannes Virolaisen mennessään jo nuorena, oli hän koko elämänsä ajan myös maanviljelijä. Hän osti itselleen maatilan Lohjalta vuonna 1952 ja nimesi sen Vironperäksi lapsuusmaisemiensa mukaan. Talon emäntänä toimi Kaarina Virolainen. Pitkään kestänyt suhde kuitenkin kariutui kestettyään vuosikymmeniä.

Televisiosta tuttu Kyllikki Stenroos nousi eduskuntaan vuonna 1977. Hänen suhteensa Virolaisen kanssa täytti lehtien etusivut 1970-luvun lopulla. Kitkerän avioeron katsottiin romuttavan poliittisen uran. Johannes ja Kyllikki vihittiin vuonna 1981. Kyllikki Virolainen kuoli vuonna 2009. Hänet on haudattu Johanneksen viereen Lohjan Pyhän Laurin kirkon hautausmaalle.

Mielenkiintoisimpia Vironperän yksityiskohtia on kokoelma Kyllikin Linnan juhlissa käyttämistä juhla-asuista.

(Vironperä on ollut suljettuna ulkopuolisilta)

VIRONPERÄ

Osoite: Hankoniementie 720, Lohja.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaarteen sotamuseo saa suun loksahtamaan auki

LUE MYÖS: Lohjan museo sijaitsee vanhan pappilan alueella

LUE MYÖS: Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko mykistyttää vierailijan runsailla seinämaalauksillaan

LUE MYÖS: Tytyrin elämyskaivos on oikeasti elämys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.