Lohjan museo sijaitsee vanhan pappilan alueella

UUSIMAA / LOHJA – Luonnonhistorian ja maantiedon lehtori Robert Boldt olisi yhä ylpeä aikaansaannoksistaan. Ainakin hän saa aitiopaikalta, tosin patsaaksi jähmettyneenä, seurata Lohjan museon vireää toimintaa. Opettaja Boldtin patsas pystytettiin museon päärakennuksen eteen hänen syntymänsä 100-vuotispäivän kunniaksi.

Boldt oli suomalaisen kotiseutututkimuksen edelläkävijä. Hän oli perustamassa Suomen ensimmäistä kotiseutuyhdistystä Lohjalle 1894. Yhdistyksen myötä syntyi ajatus oman museon perustamisesta. Lohjan museo perustettiin 1911.

Lohjan museo sai uudet tilat 1978 kirkon läheltä kulttuurihistoriallisesti arvokkaalta Iso-Pappilan alueelta. Seurakunta vuokrasi museon käyttöön vanhan pappilan. Kirkkoherran pihapiirin puistomaisessa ympäristössä on yhteensä yksitoista rakennusta. Niihin sijoitetut näyttelyt havainnollistavat eri yhteiskuntaluokkien elämää Lohjalla. Paikkakunnan kartanokulttuuri on vahvasti esillä, tunnetaanhan Lohja komeista kartanoistaan. Yksi niistä on marsalkka Mannerheimin omistama Kirkniemi.

Pappilan keltainen 1800-luvun päärakennus on arkkitehti August Bomanin suunnittelema. Sen huoneet on sisustettu eri aikakauden tyylein. Yhdessä huoneessa eletään kartanoiden aikaa, seuraava huone on sisustettu papin työhuoneeksi. Eräässä huoneessa voi tutustua 1970-luvun olohuoneeseen.

Piha-alue jakautuu miespihaan ja karjapihaan. Tilanhoitajan rakennus erottaa pihat toisistaan. Rakennuksen sisustus kertoo maaseudun asumisesta 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Talon toisessa päässä on työläiskoti 1940-1950 -luvuilta.

Karjakonmökin keittiö ja kamari on sisustettu 1910- ja 1920 -lukujen tapaan. Navetan vintillä on kärryjen ja vaunujen kokoelma Vaanilan kartanosta. Museorakennusten ympärillä on hyvin hoidettu puutarha.

LOHJAN MUSEO

Osoite: Rovastinkatu 1.Lohja.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kaarteen sotamuseo saa suun loksahtamaan auki

LUE MYÖS: Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko mykistyttää vierailijan runsailla seinämaalauksillaan

LUE MYÖS: Tytyrin elämyskaivos on oikeasti elämys

LUE MYÖS: Johannes ja Kyllikki Virolaisen rakkaustarina kiinnosti suomalaisia – Viroperä on ollut suljettuna ulkopuolisilta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.