Kaarteen sotamuseo saa suun loksahtamaan auki

UUSIMAA / LOHJA – Teija ja Kalervo Kaarteen kotinsa alakertaan rakentama museo on ainutlaatuinen. Vastaavaa yhtä pieteetillä rakennettua kotimuseota tuskin löytyy muualta Suomesta.

Luodit vinkuvat ja pommit räjähtelevät. Voimakas elämyksellinen tunnelma on saatu aikaiseksi suurella ammattitaidolla. Museossa voi kokea, miltä tuntuu istua sodanaikaisessa korsussa, kun saman aikaisesti lentokoneet jylisevät ylitse ja pommituksen sekä konekiväärin tulistus kuuluu elävästi.

Tärkeintä Kaarteen kotisotamuseossa on kunnianosoitus itsenäisyytemme säilyttämisen puolesta taistelleille sotiemme veteraaneille. Lohjalla sijaitseva yksityinen kotimuseo on omistettu sukupolvelle, joka on rakentanut Suomen työllä ja taistelulla – verelläkin.

Lähtökohtana oli vain pariskunnan harrastus. Museon saadessa puolivahingossa julkisuutta, tuli siitä tunnettu kohde. Kävijämäärät halutaan kuitenkin pitää rajallisena. Museoon voi tutustua tekemällä ryhmille ennakkovaraus. Museo järjestää muutaman kerran vuodessa avoimet ovet. Lisätiedot aikatauluista kerrotaan museon Facebook-sivuilla ja Lohjan matkailusivuilla.

Museoon tullaan kanttiini, entisen kuntosalin kautta. Se on rakennettu yksityiskohtia myöten alkuperäisen näköiseksi. Rintamaoloissa sotilaiden tärkeitä virkistäytymispaikkoja olivat lottien ylläpitämät kanttiinit. Kiehtova kierros jatkuu juoksuhaudan kautta korsuun ja pommisuojaan sekä kenttäsairaalaan. Yksi osasto on omistettu Ruotsiin turvaan lähetetyille sotalapsille. Vesivessakin on naamioitu entisaikojen huusiksi.

Juoksuhaudan vartiopesäkkeessä vartioi vartiomies tarkkaillen etumaastoa. Hän tekee tarvittaessa hälytyksen hälytysnarua vetämällä. Lepovuorossa oleva sotamies Mönkkönen vetää vielä sikeitä punkassaan. Hän on riisunut sarkahousut, päällään vain valkoinen SA-alusasu. Jalkarätit ovat kuivumassa katonrajassa ja pelikortit ovat jääneet korsun pöydälle.

Museon tiloihin on sijoitettu kenttäsairaala. Potilas on tullut päävamman vuoksi hoitoon. Katetussa suojassa on Maxim M/09 konekivääri. Kaukopartion radisti ottaa talvisen metsän siimeksessä yhteyttä radiolla päämajaan. Pommisuojassa voi aidosti kokea ääniefektein ilmahälytyksen tuoman ahdistavan jännityksen.

Kotimuseon yhteydessä on esillä Teija Kaarten oma harrastus, mosaiikkityöt. Mosaiikkigalleria keskittyy elämän kauneuteen, elämän jatkumiseen ja toivosta rauhallisemmasta maailmasta. Tätä osastoa ei pidä jättää väliin.

KAARTEEN SOTAMUSEO JA MOSAIIKKI

Osoite: Rakettikaari 30, Lohja.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Lohjan museo sijaitsee vanhan pappilan alueella

LUE MYÖS: Keskiaikainen Pyhän Laurin kirkko mykistyttää vierailijan runsailla seinämaalauksillaan

LUE MYÖS: Tytyrin elämyskaivos on oikeasti elämys

LUE MYÖS: Johannes ja Kyllikki Virolaisen rakkaustarina kiinnosti suomalaisia – Viroperä on ollut suljettuna ulkopuolisilta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.