Maailman suosituin museo – Louvre uuvuttaa jalat, mutta virkistää mielen

Onko se noin pieni, ihmettelee moni maailman kuuluisimman maalauksen ensimmäistä kertaa nähdessään. Leonardo da Vincin klassikkoteos Mona Lisa on pienestä koostaan huolimatta Pariisissa sijaitsevan Louvren taidemuseon suosituin kohde.

Panssarilasien taakse ja turvaköyden suojaan sijoitettu pieni maalaus synnyttää eteensä uteliaan turistilauman. Näky on koominen, sillä salin vastakkaiselle seinälle ripustettu jättikokoinen, mutta tuntemattomamman Paolo Veronesen Kaanaan häät saa vain murto-osan Mona Lisan huomiosta.

Mona Lisaa pällisteleviä riittää, sillä Louvre on lähes yhdeksän miljoonan vuotuisella kävijällään maailman suosituin museo. Kooltaan Louvre on myös eräs maailman suurimmista. Dan Brownin kirjoittama bestseller Da Vincin koodi toi museolle ylimääräistä julkisuutta. Sesonkiaikana jonot turvatarkastukseen ja sen jälkeen lipunmyyntiin ovat tolkuttoman pitkät. Onneksi jonot etenevät jouhevasti. Vähiten ruuhkaa on aamupäivisin. Vilkkainta on sunnuntaisin.

Louvreen ei pidä mennä nälkäisenä eikä janoisena. Ja mikä on varmaa: jokainen tulee myöhemmin ulos uupuneena, mutta todennäköisesti tyytyväisenä. Toista Pariisin museota ei kannata ahtaa saman päivän ohjelmaan.

Varaa aikaa riittävästi

Toiset tekevät suunnitelman, mitä haluaisivat nähdä. Useita Louvren maalauksia voi katsella etukäteen internetissä. Monet tyytyvät vain vaeltamaan Louvren loputtoman pitkillä käytävillä. Jos haluaisi nähdä kaiken, 35 000 maalausta, kestäisi monta viikkoa ennen kuin pääsisi ulos museosta. Jos kiertää kaikki käytävät, matkaa kertyy yhteensä lähes maratonin pituinen kierros. Ajallisestikin museon kokoelmat kattavat laajan aikajakson alkaen tuhansia vuosia ennen ajanlaskua aina vuoteen 1848 asti.

Louvre ei ole ollut alun perin museo, vaan 1300-luvulta alkaen Ranskan kuninkaiden asunto. Rakennusta on laajennettu vuosisatojen aikana useita kertoja. Nykyinen ulkonäkö on pääasiassa Napoleon Bonaparten ajalta. Hätkähdyttävin uudistus toteutettiin, kun 1990-luvulla valmistui kuuluisan arkkitehdin I.M. Peinin moderni lasipyramidi sisääntulon yhteyteen.

Ryöstösaalista eri puolilta maailmaa

Ranskan kuninkaat ovat olleet innokkaita taiteenkeräilijöitä. 1500-luvulla Frans I kutsui Leonardo da Vincin Mona Lisoineen Pariisiin. Vähitellen karttuneet taidekokoelmat saivat tuntuvan lisäyksen Napoleonin aikana. Valloitetuilta alueilta kärrättiin kuormakaupalla ryöstettyjä taideaarteita, monien muiden eurooppalaisten museoiden tavoin. Ei ihme, että alkuperäiset omistajat ovat alkaneet kysellä omaisuutensa perään.

Louvren huoneet on jaettu teemoittain useampaan osaan. Lipunmyynnistä saa kartan, jossa on kätevä väriopastus osastojen aihepiirien mukaan. Ruuhkaisinta on muinaisen Egyptin ja eurooppalaisen maalaustaiteen osastoilla. Egyptin kokoelma ovat lajinsa suurin Egyptin ulkopuolella. Maalaustaide on jaettu vielä maittain muun muassa Ranskan, Italian ja Hollannin maalaustaiteen osastoihin. Nimilista on loputon: El Greco, Murillo, Goya, Velázque, van Eyck, van Dyck, Rubens, Brueghel, Vermeer, Tizian, Rafaello, Veronese, da Vinci…

Naiskauneutta parhaimmillaan

Milon Venus on Louvren veistoksista kuuluisin. Marmoriveistos ajoittuu aikaan ennen ajanlaskuamme, mutta se löydettiin vasta vuonna 1820 kreikkalaiselta Meloksen saarelta. Sekin, kuten monet muutkin Louvren aarteet, oli Ranskan kuninkaan omaisuutta. Naisille vinkiksi: rakkauden jumalatar Afroditea esittävän puolialastoman figuurin muotoja pidetään täydellisinä, mittasuhteiltaan kauniin naisen vertauskuvana.

Milon Venuksen tavoin Samotharaken Nike on Louvren pakollisia nähtävyyksiä. Sitäkään ei voi olla huomaamatta. Tuulessa lepattavine vaatteineen voiton jumalatar on sijoitettu näkyvälle paikalle, nousevien portaiden yläpäähän. Sekään ei haittaa, vaikka patsas on pahasti vahingoittunut. Niken ympärillä parveilee aina runsaasti uteliaita.

Vinkit Louvreen tutustumiseen

Jonotuksen välttämiseksi kannattaa hankkia jo etukäteen Museopassi (Carte Musées-Monuments). Sillä pääsee lähes jonottamatta useisiin Pariisin museoihin. Passin voi ostaa esimerkiksi turistineuvonnasta, useimmista museoista tai suurimmilta metroasemilta. Myytävänä on kahden, neljän  ja kuuden päivän passeja.

Pahin jono on lasipyramidin sisäänkäynnissä. Museokortilla pääsee sisälle myös passage Richeliumin kautta, jossa jonot ovat lyhyemmät. Alle 25-vuotiaille Euroopan unionin kansalaisille sisäänpääsy on ilmainen.

Pääsylipun voi ostaa etukäteen internetistä: www.louvre.fr

Mona Lisan vaiheet

Mona Lisa tunnetaan myös nimellä La Gioconda (italiaksi) ja La Joconde (ranskaksi). Leonardo da Vinci maalasi sen puulevylle 1500-luvun alussa. Mallin henkilöllisyydestä ei ole varmuutta. Mahdollisesti salaperäisesti hymyilevä nainen on firenzeläisen kauppiaan vaimo. Teosta ei koskaan kuitenkaan toimitettu tilaajalleen.

Leonardo da Vinci otti Mona Lisan mukaansa muuttaessaan Pariisiin. Myöhemmin hän myi sen Ranskan kuninkaalle Frans I:lle. Ranskan vallankumouksen jälkeen maalaus sijoitettiin Louvreen. Napoleon ripusti teoksen makuuhuoneensa seinälle.

Kuuluisa maalaus on ollut useasti varkauden tai vahingonteon kohteena. 1900-luvun alussa teos oli varkauden jälkeen kaksi vuotta kateissa. Nyt Mona Lisa on ilmastoidun panssarilasin takana suojassa. Sitä pääsee ihailemaan vain muutaman metrin päästä. Maalauksen koko on vain 77×53 cm. Vuonna 1963 Mona Lisa vieraili Yhdysvalloissa ja vuonna 1974 Japanissa.

Louvre

Metro: Palais-Royal / Musée du Louvre.

Lisätiedot: www.louvre.fr

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU