Mietoisten Tavastila tarjoaa enemmän kuin moni muu kotiseutumuseo

VARSINAIS-SUOMI / MIETOINEN – Mietoisten kotiseutumuseo ei ole missä tahansa talossa. Museo sijaitsee Mynäjoen varrella keskiaikaisen Alasjoen kartanon mailla. Historiallisten asiakirjojen mukaan rälssimies Olavi Tavast olisi ostanut Alasjoen kartanon vuonna 1375. Hänen pojastaan, Mauno II Tavastista, tuli Suomen kuuluisin keskiaikainen piispa. Tavastien ajalta on jäljellä kivikellari piharakennuksen alla. Nykyinen päärakennus valmistui 1800-luvun puolessavälissä.

Tavastila siirtyi Mietoisten kunnan haltuun vuonna 1881. Jo seuraava vuonna aloitettiin koulutoiminta. Piharakennuksessa oli opettajan sauna ja keittiö. Koulua kesti yhtäjaksoisesti vuoteen 1954, kun uusi koulutalo valmistui. Vanha luovutettiin Mietoisten kotiseutuyhdistykselle. Talkootyönä kunnostettu rakennus avattiin museona vuonna 1968.

Iso osa museon esineistöstä saatiin Jalmari Vuolalta, joka oli kerännyt kotimuseoonsa laajan kokoelman. Museossa on esillä myös Vuolan tekemä pienoismalli kotitilastaan. Myös muut kyläläiset ovat lahjoittaneet runsaasti esineitä. Eräs heistä, Esteri Railakka, lahjoitti museolle itse tekemänsä nukkekokoelman. Mielenkiintoisimpiin yksityiskohtiin lukeutuvat diakonissa Siiri Heinon käyttämät lääkintävälineet.

Päärakennuksen lisäksi pihapiirissä on ulkorakennus, Kalannista tuotu 1800-luvun tuulimylly ja maatalousesineiden näyttelytila. Vanhoista kouluajoista kertoo yhä kotiseutumuseon alakertaa sijoitettu koululuokka. Muissa tiloissa esitellään mietoislaista maataloutta ja käsityöammatteja.

Museon vinttitila on näyttelytilaa, jossa lähiseudun harrastetaiteilijat voivat esitellä taitojaan. Museon piha-alueelle on perustettu kukkamaa, johon on kerätty vanhoja koristekasveja. Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettävä Museopäivä kerää runsaasti mietoislaisia viettämään perinnetapahtumaa.

TAVASTILAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Tavastilantie 11, Mietoinen (Mynämäki).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.