Muurlan kotiseutumuseo oli aikoinaan ison perheen pieni koti

VARSINAIS-SUOMI / MUURLA – Pieni punainen tupa ja pottumaa. Salosta suunnasta Muurlan keskustaan saavuttaessa näkyy tien reunassa vaatimaton mökki. Honkasen Kallella ja vaimollaan Olgalla sekä heidän yhdeksällä lapsellaan ei ollut järin paljon tilaa asua. Siitäkin huolimatta, että Kalle oli laajentanut mökkiään.

Ystävykset Karl Fredrik Fredrikinpoika (Honkala) ja Steffan Efraiminpoika rakensivat yhteisen talon 1870-luvulla. Kaverukset olivat visusti päättäneet elää yhdessä poikamiehinä. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä Kalle ihastui Olga Wilhelmiin Strömbergiin. Steffan muutti muualle ja Kalle jäi asumaan Honkalan taloon yhdessä nuoren vaimonsa kanssa.

Kun lapsia ilmaantui perheeseen useampiakin, Kalle laajensi kotiaan yhdellä kamarilla. Samalla rakennuksen katonharja muuttui nykyiseen suuntaansa. Lisätilasta huolimatta voi nykypäivänä ihmetellä, miten Honkalan suurperhe mahtui asumaan kodissaan.

Olga ja Kalle kuolivat 1920-luvulla. Heidän jälkeensä yksi pojista, Feete, lunasti talon sisaruksiltaan ja asui siinä kuolemaansa 1964 asti. Feeten lisäksi Honkalan talossa asuivat hänen sisaruksensa Siiri ja Olga, Siiri pisimpään. Hän kuoli vuonna 1976. Honkalan sisarusten jälkeen talo siirtyi Muurlan kunnalle. Viimeinen asukas oli postinjakaja Lempi Lehtinen.

1980-luvulla Muurlan kotiseutumuseoyhdistys tarvitsi uudet tilat. Muurlan opiston sivurakennuksen vuokrasopimus päättyi. Yhdistyksen toimesta pitäjän alueelta oli kerätty laaja kokoelma vanhoja esineitä. Vuonna 1985 museo asettui tyhjäksi jääneeseen Honkalaan. Tunnelmallinen pieni museo kertoo, miten torpassa aikoinaan elettiin. Kesäisin järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Muurlantie 134, Muurla (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Viljo Hurmeen ateljeekoti tuo tuulahduksen 1950-luvun tyyliin sisustetusta taiteilijakodista

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.