Viljo Hurmeen ateljeekoti tuo tuulahduksen 1950-luvun tyyliin sisustetusta taiteilijakodista

VARSINAIS-SUOMI / MUURLA – Astuessaan sisään Viljo Hurmeen (1893-1987) Muurlassa sijaitsevaan ateljeekotiin syntyy heti vaikutelma, miten Viljo ja hänen vaimonsa Aune olisivat vain käymässä kirkonkylällä. Pariskunta saattaisi palata takaisin kotiin minä hetkenä hyvänsä. Kodin sisustus on säilynyt hyvin alkuperäisenä. Se tuo tuulahduksen 1950-luvun tyyliin sisustetusta taiteilijakodista.

Taidemaalari Viljo Hurme tunnetaan parhaiten akvarelleistaan ja muotokuvistaan. Hän oli erittäin tuottelias. Omien sanojensa mukaan teoksia syntyi parhaimmillaan yksi päivässä. Suurin osa Muurlan suurmiehen tuotannosta on taiteilijan nimeä kantavan säätiön omistuksessa. Säätiö omistaa myös Hurmeen ateljeekodin. Toimintaa ylläpidetään yhteistyössä Muurlan kotiseutuyhdistyksen kanssa.

Monille tunnettujen taiteilijoiden kodit puhuttelevat enemmän kuin pelkät taiteilijoiden teokset. Kodit tekevät taiteilijoista inhimillisimpiä ja helpommin lähestyttäviä. Viljo Hurmeen taiteilijakoti onnistuu tässä täydellisesti. Jo ateljeekodin sijainti on idyllinen. Hurmeen itsensä suunnittelema funkistyylinen valkoiseksi rapattu tiilitalo sijaitsee kauniilla paikalla Ylisjärven rannalla. Viljon ja Aunen vielä eläessä talon pihapiirin puutarhoineen kerrotaan olleen erityisen viehättävä.

Taiteilija suunnitteli myös sisustuksen. Ateljeekodissa on useita Hurmeen ideoimia yksityiskohtia. Huonekalut ovat 1950-luvun designklassikkoja. Seinillä on Hurmeen ja muiden saman aikakauden taiteilijoiden töitä. Esillä on useita omakuvia sekä muotokuvia tyylikkäästä Aune-vaimoista. Maalaukset tulevat hyvin esiin.

Suurista alakerran ikkunoista tulvii valoa sisälle. Valoa riittää myös yläkertaan rakennetussa Hurmeen ateljeessa. Miehensä kuoltua Aune järjesti taidenäyttelyitä ateljeehuoneessa. Yläkerta toimii nykyisinkin taidenäyttelytilana.

VILJO HURMEEN ATELJEEKOTI

Osoite: Muurlantie 309, Muurla (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Muurlan kotiseutumuseo oli aikoinaan ison perheen pieni koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.