Paraatipaikalla sijaitseva veistos Tapaaminen Turussa 1812 on herättänyt paljon jupinaa

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Leninin rintakuva sai lähteä Turun katukuvasta. Kaupungin tiedotteen mukaan venäläistä vallankumousjohtajaa esittävä patsas ei sovi Turun kaupungin nykyarvoihin.

Toinen paljon jupinaa herättänyt veistos Tapaaminen Turussa 1812 on saanut jäädä paikoilleen Aurajokirantaan. Tällä kertaa kaupungin mukaan patsaalla ja Venäjän nykyhallinnolla ei ole mitään yhteyttä.

Vladimir Putinin suosikkikuvanveistäjäksi tituleerattu Andrei Kovalchuk on kiistellyn teoksen tekijä. Taideteos on Turun Venäjän pääkonsulaatin ja Turun kaupungin yhteistyönä tilattu. Käytännössä Venäjä maksoi kustannukset ja Turku tarjosi patsaalle paraatipaikan Läntiseltä Rantakadulta läheltä pääkirjastoa. Teos paljastettiin vuonna 2012.

Satunnainen ohikulkija, joka ei tiedä veistoksen taustoja eikä tunne historian yksityiskohtia, näkee vain kaksi entisaikojen herrasmiestä tapaamassa toisiaan. Voi jopa syntyä mielikuva, että vanhanaikaiselta vaikuttava veistoskokonaisuus onkin ollut jokirannassa jo vuosikymmenien ajan.

Herrat ovat Venäjän keisari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Kaarle Juhana, jotka tapasivat toisensa Turussa vuonna 1812. Kyseessä oli Suomen jatkon kannalta merkittävä tapahtuma, sillä Venäjän ja Ruotsin hallitsijat päättivät maamme kohtalosta pitkälle tulevaisuuteen. Ruotsi luopui kaikista tavoitteistaan Suomen suhteen ja maamme liitettiin osaksi Venäjää. Turulle se merkitsi pääkaupungin siirtymistä Helsinkiin.

Teoksessa Venäjän tsaari Aleksanteri I istuu omalla tuolillaan ja tarjoaa Ruotsin kruununprinssille Kaarle Juhanalle istumapaikkaa vieressään olevalta tuolilta. Siinä on jo valmiina kruununprinssin päähine.

Kuvanveistäjä Kovalchuk käyttää taiteilijan vapauksia luodessaan nämä kaksi historian hahmoa. Ruotsin tuleva kuningas, alkuperäiseltä nimeltään Jean-Baptiste Jules Bernadotte, on pukeutunut yhä Ranskan legioonan asuun, Napoleonin armeijan univormuun. Vuonna 1812 hän on jo jättänyt Ranskan armeijan taakseen. Kuninkaan rinnassa on kunniamerkkejä, joita hänen kerrotaan saaneen vasta myöhemmin.

Tiedetään myös, että Turun kaupunki halusi mukaan veistokseen Kaarle Juhanan, sillä alun perin lahjoittaja, Venäjä, toivoi, että siinä olisi ollut vain Aleksanteri I.

Putin tappaa, on joku ikuistanut väriliidulla veistoksen jalustaan. Koska patsasta pidetään Venäjän vallan symbolina, on paikalla nähty Ukrainaa tukevia mielenilmaisuja.

TAPAAMINEN TURUSSA 1812

Osoite: Läntinen Rantakatu 1:n, Turun pääkirjaston lähellä, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.