Pohjaslahden Heikintupa on kyläläisten silmäterä

PIRKANMAA / POHJASLAHTI – Pohjaslahti on entinen Pirkanmaan kunta, joka sijaitsee mahdollisesti Hämeen kauneimmissa maisemissa upeat harju- ja järvimaisemat ympärillään. 1970-luvulla kuntaliitosten myötä Pohjaslahti lakkasi hallinnollisesti olemasta.

Ehkäpä juuri siksi Heikintupa, pohjaslahtilaisten kokoontumispaikka, on kyläläisten silmäterä. Onpa Pohjaslahti valittu kerran Pirkanmaan vuoden kyläksikin.

Kotiseutuyhdistyksen ylläpitämä rakennus on entinen Ihalan talo, joka siirrettiin muutaman kilometrin päästä nykyiselle paikalleen 1960-luvun puolessavälissä. Idean puuhamies oli Heikki Viskari, jolla oli oma pieni museokokoelma. Kyläyhdistys, Pohjaslahti-seura, sai Ihalan puretusta ja uudelleen kootusta päärakennuksesta kokoontumispaikan ja Viskari kokoelmalleen isommat tilat. Museo nimettiin Heikintuvaksi, puuhamiehen mukaan.

Heikintuvan seinällä on Saima ja Herman Koiviston valokuva. Floridaan muuttaneen pohjaslahtelaisen pariskunnan merkitys museolle on tärkeä. Koivistot nimittäin testamenttasivat perustamansa säätiön avulla varoja entisen kotikuntansa kyläyhdistykselle. Korko-tulojen avulla on mahdollista pitää Heikintupa toiminnassa ja tehdä kunnostustöitä.

Heikintuvassa on esillä kyliltä lahjoituksina kerättyä esineistöä. Entisen savupirtin tummien seinähirsien sekä kattoparrujen alla valaistus on hämyinen ja lattioilla on räsymattoja. Alkuperäisen uunin tilalle on rakennettu säätiön varoilla uusi tulisija. Kyläyhdistyksen ylläpitämästä kahviosta leviää keitetyn kahvin ja vastaleivotun pullantuoksu. Tunnelma on hyvin kodikas.

Pihapiirin erikoisuutena on pala paksua kuusen runkoa, se osa puuta, joka oli aikoinaan Suomen paksuin kuusi. Pihan perällä on yhä toimintakuntoinen hevoskiertolaite ajalta ennen konevoimaa. Sen puuosat ovat alkuperäisiä.

HEIKINTUPA

Osoite: Pohjaslahdentie 2439, Pohjaslahti (Mänttä-Vilppula).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Pohjaslahti-seura kunnosti Kangaskosken myllyn

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.