Prahan ilta – vaihtoehtoja kulttuurinälkäiselle

Prahan lumo ei katoa, oli vuodenaika mikä tahansa. Pimeimpänäkin päivänä kaupunki tarjoaa nähtävää ja kuultavaa ympäri vuorokauden. Iltamenoja on monipuolisesti, oopperaklassikoista olutmaratoniin.

Iltakävelyllä

Monien mielestä etenkin iltavalaistuksessa on Euroopan upein kaupunki, jonka hyvin säilyneet kirkot, vanhat talot ja aatelispalatsit luovat taianomaisen ilmapiirin. Tuhannet turistit tyytyvätkin ilta toisensa jälkeen iltakävelyyn Vanhankaupungin tunnelmallisilla kujilla ja poikkeamiseen paikalliseen olutkapakkaan.

Prahan-kävijä seikkailee mielellään keskiaikaisen Vanhankaupungin torin ja Kaarlensillan välisellä alueella. Näiden kahden paikan välillä kulkee ns. Kuninkaallinen tie (Kaarlenkatu), joka on turistien keskuudessa kaupungin suosituin katu. Sitä pitkin kannattaa vaeltaa hitaasti eteenpäin ja nauttia samalla eurooppalaisesta kulttuurihistorian läpileikkauksesta.

Jokainen päätyy lopuksi Kaarlensillalle ihailemaan Vltava-joen toisella puolella avautuvaa Linnavuoren (Hradčanyn) aluetta, joka juuri iltavalaistuksessa on Euroopan komein kaupunkinäkymä. Sillan kupeessa keisari Kaarle IV on seurannut ohikulkijoita jo vuosisatojen ajan. Romanttinen silta täyttyy jokaisena iltana katusoittajista, nukketaiteilijoista, kaupustelijoista ja kädestä toisiaan pitävistä rakastuneista pareista.

Mustaa teatteria

Turistien keskuudessa alun perin Aasiasta kotoisin olevasta mustasta teatterista on tullut hyvin suosittu. Esityksen seuraaminen ei edellytä tšekin kielen osaamista, sillä tämä sanaton teatterimuoto käyttää esityksissään hyväksi valoja, musiikkia ja pantomiimia. Mustiin pukeutuneet näyttelijät esiintyvät mustaa taustaa vasten. Siksi näyttää siltä, että näyttelijöiden liikuttelemat esineet leijuvat ilmassa.

Suuren suosion takia esityksiä tarjoavat useat eri teatterit. Tunnetuin ja samalla kallein lienee Taikalyhty, Laterna magika, jonka valojen ja varjojen leikkiin on yhdistetty myös musiikkia ja balettia.

Myös monet muut kilpailevat yritykset järjestävät mustan teatterin esityksiä. Niiden mainoslehtisiä jaellaan hanakasti ohikulkevan turistin käteen. Eri teattereiden lippujen hinnat vaihtelevat esityksestä riippuen.

Laterna magika

Osoite: Národni 4.

www.laterna.cz

Image Theatre

Osoite: Pařížská 4.

www.imagetheatre.cz

Ta Fantastika

Osoite: Karlova 8.

www.tafantastika.cz

Nukketeatteria

Nukketeatteri voi hyvin Prahassa. Tšekkiläisestä marionettiteatterista on tullut käsite, jonka esityksiä kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Ohjelmatarjontaa on sekä lapsille että aikuisille. Marionettiteattereiden Don Giovanni on ollut jo vuosia suosituimpia esityksiä. Mukava Praha-muisto on kotiin ostettu viehättävä marionettinukke.

Kansallinen marionettiteatteri

Osoite: Žatecká 1.

International Institute of Marionette Art

Osoite: Karlova 12.

Klassista musiikkia

Tšekkiläisillä on omia merkittäviä säveltäjiä, joista tunnetuimmat ovat Bendřich Smetana ja Antonín Dvořák. Ensiksi mainitun säveltämä Moldau on tunnetuin tšekkiläinen sävellys. Näiden, sekä monen muun eurooppalaisen mestarisäveltäjän sinfonioita voi nauttia useammassakin paikassa.

Klassisen musiikin ystävien vuoden huippuhetki koittaa touko-kesäkuussa, jolloin järjestetään perinteiset Prahan kevät -musiikkifestivaalit (www.festival.cz). Syksyllä järjestetään hieman suppeampi musiikkifestivaali.

Monessa kaupungin kirkossa järjestetään myös kaupallisia konsertteja. Niihin myydään lippuja suoraan ovelta tai niitä myyvät kaduilla Mozartin aikaisiin pukuihin sonnustautuneet henkilöt.

Kunnantalo (Obecní dům)

Osoite: Námestí Republiky 5.

Prahan kauneimman rakennuksen Smetana-salissa soittaa Prahan sinfoniaorkesteri.

www.obecni-dum.cz

www.fok.cz

Rudolfinum

Osoite: Náměstí Jana Palacha.

Dvořák-sali on Prahan pääkonserttisali, jossa soittavat kaupungin filharmonikot.

www.rudolfinum.cz

www.czechphilharmonic.cz

Oopperaa ja balettia

Jos matkaan tuli mukaan vähän juhlavampi asu, voi Prahan-kävijä piipahtaa seuraamassa tasokasta, mutta kohtuuhintaista oopperaa tai balettia. Säätyteatteri ylpeilee Mozartin Don Giovannin kantaesityksellä, jota itse säveltäjä johti vuonna 1787. Tämän päivän esityksiin on vaikea saada lippuja, mutta sinnikkyys saatetaan palkita.

Tšekin valtionooppera ja kansallisbaletti esiintyvät lähellä Vaclavin aukiota komeassa oopperatalossa. Laterna magikan lasikuutiomaisen rakennuksen vieressä on mahtipontinen Kansallisteatteri, joka on tšekkiläisen teatterin päänäyttämö. Täällä voi teatterin ohella nauttia myös oopperasta ja baletista.

Säätyteatteri

Osoite: Ovocný trh 1.

Valtionooppera

Osoite: Wilsonova 4.

www.opera.cz

Kansallisteatteri

Osoite: Národní třída 2.

www.narodni-divadlo.cz

Jazzia

Kommunistihallinnon aikana jazzista tuli Prahassa vapauden symboli. Tällä aikoinaan kielletyllä musiikilla on yhä tärkeä merkitys paikallisessa musiikkikulttuurissa. Hyvää svengiä voi kuunnella esim. Redutassa, joka on kaupungin tunnetuin, mutta samalla kallein jazzpaikka.

Reduta

Osoite: Národní třída 20.

www.redutajazzclub.cz

Metropolitan Jazz Club

Osoite: Jungmannova 14.

Mistä tietoa ja lippuja

Prahassa ilmestyvistä lehdistä, Culture in Prague ja The Prague Post, löytyy ajankohtaista tietoa kaupungin kulttuuritarjonnasta. Lisäksi ilmaisjakelulehdet Down Town ja Test the Best kertovat ajankohtaisista tapahtumista.

Tapahtumiin voi ostaa lippuja monista eri kaupungin lipputoimistoista tai ennen esitystä suoraan ovelta. Myös moniin turisteille tarkoitettuihin tilaisuuksiin myydään lippuja kadulla. Varmista tällöin aina lipun aitous.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU