Puolalainen musiikkinero Frederic Chopin on haudattu Pariisiin

Frederic Chopinin musiikki merkitsee puolalaisille paljon, mutta hän oli Venäjän vallan alaisuudessa 1800-luvulla myös Puolan vapaudensymboli. Vasta vuonna 1926, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, säveltäjänero sai Varsovaan oman patsaan.

Chopin istuu tuulessa taipuvan pajun alla ja saa musiikkiinsa inspiraatiota luonnonäänistä. Toisen maailmansodan aikana natsit kielsivät Chopinin musiikin. Vuonna 1939 saksalaisten vallatessa kaupunkia soitettiin radiossa Chopinin musiikkia. Natsit tuhosivat kaikki säveltäjää esittävät patsaat ja kuvat. Chopinista tuli jälleen vastarinnan symboli.

Frederic syntyi vuonna 1810 Zelazowa Wolassa Varsovan lähellä. Chopinin isä Nicholas Chopin oli ranskalainen, joka oli muuttanut Puolaan.  Jo varhaisesta iästä lähtien Chopin vietti paljon aikaa musiikin parissa.

17-vuotiaana häntä pidettiin Varsovan taitavimpana pianistina. Hän piti kuitenkin vähän julkisia konsertteja. Chopin esiintyi mieluimmin intiimeissä salonkitilaisuuksissa. Vuonna 1830 jo 20-vuotiaana Frederic Chopin muutti Puolasta lopullisesti. Hän asettui asumaan Pariisiin, jossa hänestä tuli pian seurapiirien lemmikki.

Pianovirtuoosin rakkauselämä oli värikästä. Hänellä oli muun muassa suhde viisi vuotta vanhemman kirjailija George Sandin kanssa. Chopin vietti osan talvista ystävänsä kanssa Mallorcan saarella Valldemosan luostarissa.

Säveltäjän terveys heikkeni nopeasti hänen sairastuttua tuberkuloosiin, kunnes hän kuoli jo 39-vuotiaana vuonna 1849. Chopinin siunaustilaisuus pidettiin Pariisin Madeleine-kirkossa ja musiikin suurmies haudattiin Père Lachaisen hautausmaalle, jonne moni muukin kuuluisuus on haudattu. Chopinin sisko salakuljetti vainajan sydämen Puolaan ja se on uurnassa Varsovan Pyhän Ristin kirkon yhdessä pilarissa.

Père Lachaisen hautausmaalla lepää moni muukin kuuluisuus

Père Lachaisen hautausmaa on Pariisin hautausmaista kaikista tunnetuin. Alue on täynnä kuuluisuuksien hautoja. Père Lachaise sijaitsee muurien ympäröimällä ja puita kasvavalla kukkulalla, josta avautuu kaunis näkymä yli koko kaupungin. Alueelle on haudattu mm. seuraavat henkilöt: säveltäjä Frederic Chopin, laulaja Edith Piaf, rocktähti Jim Morrison, laulaja Maria Callas, säveltäjä Georges Bizet, kirjailija Oscar Wilde.

Nettilinkki

www.chopin.pl

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU