Ruissalon uudistunut telakka-alue on Turun uusin trendipaikka

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kaikesta on kiittäminen turkulaista Håkansin perhettä, jonka Visit Turku eli kaupungin matkailuorganisaatio palkitsi aikoinaan Ruissalon historiallisen telakka-alueen monipuolisesta kehittämisestä ja alueen avaamisesta yleisölle.

Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas Ruissalon Telakka on kunnostettu pääosin perheyhtiö Håkansin toimesta. Telakka-alue on kokenut melkoisen muodonmuutoksen ja merellinen alue kehittyy koko ajan. Paljon vanhaa on säilytetty samalla, kun alueelle on tuotu uusia palveluita, kuten muun muassa ravintola, pizzeria, viinibaari, sisustusliike, vierasvenesatama ja kesäteatteritoimintaa.

Silti yhä perinteinen telakkatoimintakin jatkuu historiaa kunnioittaen. Vanhalla telakka-alueella on edelleen telakointi- ja varustamotoimintaa, veneiden säilytystä sekä veneveistämö.

Kaikki sai alkunsa, kun Alexander Crichton perusti veneveistämön Ruissalon saaren rantaan vuonna 1889. Ajatuksena oli siirtää pienempien alusten rakentaminen muualle Aurajoen suulla sijainneelta laivatelakalta.

Vuonna 1907 perustetusta Turun Veneveistämöstä (Åbo Båtvarf) tuli menestys, oman aikakauden eräs tunnetuimmista suomalaisyrityksistä maailmalla. Aluksi tuotanto keskittyi purjeveneisiin. Myöhemmin venemoottoreiden kehittyessä siirryttiin moottoriveneisiin.

Kun isot alukset rakennettiin yhä Aurajokisuun telakalla, Ruissalossa keskityttiin huvialuksiin, viranomaisten työveneisiin, Venäjän keisarikunnalle ja myöhemmin Suomen merivartiostolle sekä puolustusvoimille tekemiin aluksiin.

Turun Veneveistämö tuli tunnetuksi luksushuvipursista, jotka kelpasivat valtion päämiehille aina kuninkaita myöten. Monet Ruissalossa valmistuneet klassikkoveneet ovat osallistuneet olympialaisiinkin. Nyt osa entisaikojen kaunottarista on yhä nähtävissä Ruissalon Telakan laiturissa alkuperäisiin asuihin kunnostettuina.

Turun Veneveistämöstä kehittyi Pohjoismaiden suurin. Veistämöllä rakennettiin kaikkiaan yli 5 000 venettä. Ruissalossa tehtiin lähes kaikki veneen rakentamiseen liittyvät työt itse. Moottorit hankittiin muualta, mutta esimerkiksi aluksiin tarvittavat helat, plokit ynnä muut takilavarusteet tehtiin telakalla.

Turun Veneveistämö lopetti toimintansa vuonna 1954, jonka jälkeen Turun kaupunki lunasti Ruissalon rakennukset ja telakan. Ruissalon Telakka sai jatkajan, kun alue siirtyi vuonna 2016 merenkulkuyhtiö Alfons Håkans Oy Ab:lle.

Ruissalon Telakalla on noin 40 vierasvenepaikkaa, joista osa on varattu veistämöllä tehdyille klassikkoveneille. Perille pääsee ilman venettä Ruissalon bussilla tai vesibussikuljetuksella. Fölin vesibussi vie Martinsillan pielestä (Itäisen Rantakadun puolelta) Forum Marinum -merenkulkumuseon kautta Ruissaloon. Vesibussimatka maksetaan matkakortilla, pankkikortin lähimaksulla tai mobiililipulla.

Uusin tulokas on Turku River Cruises -nimellä liikennöivä jokiristeilyalus M/s Aurella, joka lähtee Apteekkimuseon edestä.

RUISSALON TELAKKA

Osoite: Hevoskarintie 23, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.