Sauvon kotiseutumuseossa vaalitaan paikallisia perinteitä       

VARSINAIS-SUOMI / SAUVO – Sauvolaiset ovat ylpeitä historiastaan. Ja miksi eivät olisi. Kuuluisat aatelisuvut ja pitkät kartanoperinteet liittyvät Sauvon historiaan. Kylän keskiaikaisessa harmaakivikirkossa on mahtiajosta muistona komea kokoelma aatelissuvun puisia vaakunoita.

Sauvo muistetaan myös paikkana, missä Ruotsin valtionhoitaja Kaarle-herttua nousi maihin vuonna 1599. Kaarlen tavoitteena oli syöstä vallasta suomalaisten aateliston tukema puolalainen kuningas Sigismund.

Sauvon historian perinteitä vaalitaan yhä. Monien muiden paikkakuntien tavoin innokkaat omasta kotiseutunsa historiasta kiinnostuneet sauvolaiset ylläpitävät omaa kotiseutumuseotaan. Kylän keskustan vanha punainen Vahtisten maalaistalo pihapiireineen muuttuu kesäisin mielenkiintoiseksi tapahtumapaikaksi. Sauvon museo tarjoaa vuosittain vaihtuvan näyttelyn, jossa esitellään paikallista historiaa. Elokuun Elopäivät on kesän kohokohta.

Kotiseutumuseona toimivan Vahtisten tilan historia ulottuu 1700-luvulle asti. Omistajat ehtivät vaihtua moneen kertaan, kunnes Sauvon kunta sai tilan haltuunsa vuonna 1952. Rakennusta ehdittiin käyttää koulutilana ennen kuin sitä uhkasi purkaminen 1970-luvulla. Tila päätettiin kuitenkin säilyttää ja muuttaa museoksi.

Sauvon museon sisätiloissa vaihtuvan näyttelyn lisäksi on yksi pysyvä näyttely. Kellosepänhuone esittelee paikallisen kellosepän museolle lahjoittamia esineitä. Pihapiiriin on saatu lahjoituksena sauvolaisia vanhoja perinnerakennuksia. Aitta on Vahtisten tilan alkuperäinen. Museomäeltä löytyy muun muassa Luhti, savusauna ja Esan Miinan mökki. Miina oli vuonna 1864 syntynyt sauvolainen värikäs persoona, joka eli vaiherikkaan elämän. Miinan oikea nimi oli Viktoria Vilhelmina Ström. Hän kuoli 93-vuotiaana vuonna 1957.

KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Vahtisten tie 3 (Museotie), Sauvo.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Sauvon kirkkoa pidetään Suomen kauneimpana keskiaikaisena kivikirkkona

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.