Segovia on kuninkaiden kaupunki – siirry ajassa vuosisatoja taaksepäin

Vielä tovi sitten lähtiessäni matkaan Suomessa paukkui pakkanen. Nyt, muutamaa tuntia myöhemmin, äimistelin Segovian kaupungin ykkösnähtävyyttä: vanhaa Rooman vallan aikaista akveduktia.

Unescon maailmaperintölistan kohde on säilynyt hämmästyttävällä tavalla lähes alkuperäisenä.

Segovian historiallinen kaupunki sijaitsee noin tunnin automatkan päässä Espanjan pääkaupungista Madridista. Kastilian ja Leónin itsehallintoalueella eletään kaukana turistien Aurinkorannalta, Costa del Solilta.

Kesä on tuhannen metrin korkeudessa sijaitsevan Segovian seudullakin kuuma, mutta talvella on syytä nostaa kaulukset pystyyn ja kietaista villainen huivi kaulan ympärille. Öisin lämpötila putoaa lähelle nollaa. Kaupungin taustalla siintävät Guadarrama-vuoriston yli kahteen kilometriin yltävät huiput ovat talvella lumen peitossa.

Yli 700 metriä pitkä roomalaisten rakentama vesijohto ei kiinnosta graniittikaaren alta töihin kiirehtiviä kaupunkilaisia. Akvedukti on seissyt paikallaan jo 2000 vuotta. Tuhansista suorakaiteen mallisista kivilohkareista koostuva monumentti kohoaa liki 30 metriin. Rakennelma on pysynyt pystyssä, vaikka kivilohkareet on ladottu päällekkäin ilman laastia.

Akveduktin vieressä sijaitsee Segovian turistitoimisto. Ruuhkaa ei ole, sillä tähän aikaan vuodesta on liikkeellä vain eläkeläis- ja koululaisryhmiä. Virkailija levittää eteeni kaupunginkartan ja merkkaa, ties kuinka monennen kerran, kolme ympyrää: akveduktin, katedraalin ja Alcázarin linnan, Segovian tärkeimmät nähtävyydet.

Opaskirjat kuvaavat Segovian kukkulakaupunkia rantaan ajautuneeksi laivaksi. Totta. Kukkulan keskellä töröttävä masto, katedraali, ja itäpäässä sijaitseva keula, satumainen Alcázarin linna, näkyvät kaikkiin ilmasuuntiin. Kaikesta huomaa, että tämä ruskeasta hiekkakivestä rakennettu kaupunki on ollut joskus Espanjan tärkeimpiä kaupunkeja.

Alcázarin linna, tai paremminkin linnoitus, on koululaisryhmien vakiokohde. Eikä ihme, sillä historian tunti hoituu helposti. Linna on tärkeä osa Espanjan menneisyyttä. Täällä asui useita Kastilian kuninkaita. Alcázarin saleissa on kruunattu hallitsijoita ja vietetty kuninkaallisia häitä. Monarkkien loisto kesti vuoteen 1570 asti, kunnes kuninkaalliset siirtyivät Madridiin. Sen jälkeen linnoitus toimi vankilana ja kuninkaallisena tykistöakatemiana.

Segovian Alcázar on upeassa kunnossa. Täällä ei tarvitse vaeltaa tyhjissä saleissa. Tykkejä, miekkoja, kilpiä ja haarniskoja on lukemattomia. Katse kiinnittyy mudéjar-tyylisiin kattoihin, jotka ovat toinen toistaan koristeellisimpia. Osa ikkunoiden lasimaalauksista on alkuperäisiä.

Segoviassa vietetään espanjalaisten tavoin siestaa. Silloin jokainen viettää pari kolme tuntia kestävää lepohetkeä. Kauppojen ja nähtävyyksien, jopa katedraalin ovet sulkeutuvat. Erikoista on sekin, että maksullisilla parkkipaikoilla keskipäivän siestahetki on ilmainen.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU