Seine-joen hiekkarannat – urbaania rantalomaa keskellä Pariisia

Pariisi sijaitsee yli 200 km päässä merenrannasta, mutta se ei estä kaupunkilaisten vapaa-ajanviettoa hiekkadyynien ja aurinkovarjojen alla keskellä kaupunkiaan.

Vuonna 2001 valitun Pariisin pormestari Bertrand Delanoen omalaatuinen idea muuttaa kaupungin läpi virtaavan Seinen rannat auringonpalvojien hiekkarannoiksi on toteutettu jo useamman kerran.

Paris Plage -tapahtuma (Pariisin hiekkaranta) avattiin virallisesti viime keskiviikkona pormestari Delanoen kävellessä tyytyväisenä ”rannalla” median ympäröimänä ja kaupunkilaisten osoittaen taputuksin suosiotaan pormestarin pähkähullulle idealle.

Pormestari Delanoen tavoitteena on tehdä Pariisi viihtyisämmäksi asuinpaikaksi. Autoilua on rajoitettu tietyillä alueilla ja jalkakäytäviä on levennetty. Näin on saatu lisää tilaa jalankulkijoille, pyöräilijöille ja rullalautailijoille.

Seinen pohjoisen rannan jokea reunustava katu Citén saarta vastapäätä on suljettu kokonaan autoliikenteeltä 3,5 km matkalta kesätapahtuman ajaksi. Aidon rantatunnelman luomiseksi alueelle on tuotu 3000 tonnia hiekkaa, 300 aurinkotuolia, 240 aurinkovarjoa, 40 riippumattoa ja kymmenittäin palmuja. Rannalta löytyvät tietysti myös asianmukaiset suihkut. Tämän vuoden uutuus on 220 m²:n uima-allas!

Auringossa löhöilyn lisäksi voi osallistua moneen erilaiseen toimintaan. Ranta-alueella on petankkikenttiä, kiipeilyseinä, trampoliineja ja skeittiratoja. Hiekkalinna-alueella on omat alueet lapsille ja oikeille kuvanveistäjille. Sadettimilla ja isoilla kasveilla tehty labyrinttirata on erityisesti lasten mieleen.

Joen myötäinen rantakaistale on jaettu kahteen osaan. Toisella puolella löhöävät auringonpalvojat uimapuvuissaan ja toisella puolella kävelevät ohikulkijat. Kumpikin osapuoli tuijottaa toisiaan pariisilaiseen tapaan. Rannan tapahtumia voi seurata myös lukuisista rantakahviloista.

Vaikka alueelle on ilmainen sisäänpääsy, maksaa hauskanpito kaupungille melkoisen summan rahaa. Pariisin kaupunki sijoittaa tapahtumaan vuosittain yli miljoona euroa. Vastaavanlainen summa tulee myös tapahtuman sponsoreilta. Neljän viikon aikana kävijöitä arvioidaan olevan noin kolme miljoonaa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU