Serlachius-museo Gustaf on enemmän kuin museo

PIRKANMAA / MÄNTTÄ – Mänttä-Vilppula markkinoi itseään taidekaupunkina. Eikä turhaan, sillä kaupungin kulttuuritarjonta on runsasta. Kaikesta on kiittäminen Serlachiuksen sukua. Kaupungin kehittyminen on ollut vahvasti kytköksissä vaikutusvaltaiseen teollisuussukuun.

Vaikka tehtaiden omistussuhteet ovat jo moneen kertaan muuttuneet, on Serlachius-suvun jälki yhä näkyvissä. Mäntän museotarjonta pohjautuu mahtisuvun perintöön.

Änkyräluonteestaan tunnettu Gustaf Adolf Serlachius perusti Mänttään puuhiomon vuonna 1868. Apteekkarikoulutuksen saanut Gustaf päätti monen epäonnistuneen yritystoiminnan jälkeen vaurastua puunjalostuksella. Mäntän ympäristön runsaat metsävarat ja kohiseva koski mahdollistivat monista vaikeuksista huolimatta kannattavan teollisuusyrityksen. G. A. Serlachius tarjosi tavalliselle ihmiselle työtä ja toimeentuloa. Hän huolehti kuntalaisten terveydenhoidosta ja koulukäynnistäkin.

Mäntän patruuna oli taiteenystävä. Hän tunsi henkilökohtaisesti taiteilijoita ja kulttuurialan henkilöitä. Tärkein ystävä oli taidemaalari Akseli Gallen-Kallela, jonka mesenaattina Serlachius toimi kuolemaansa saakka.

Klassismia ja funktionalismia edustava yhtiön pääkonttorina oli 1930-luvulla valmistunut kaunis rakennus, joka toimii nyt museokäytössä. Serlachius museo Gustaf ei ole perinteinen museo, vaan enemmänkin tarinatalo. Se kertoo omintakeisella tavalla Serlachius-suvun tarinan perustamisesta alkaen. Paperiperkele, museon päänäyttely, etenee ajallisesti kertoen paperiteollisuuden uranuurtajan elämästä. Näyttelyn annista on tehty draaman keinoin vaikuttava. Museo on saanut palkintoja omintakeisilla näyttelyillään.

Rakennuksen toisessa kerroksessa on nähtävänä pääkonttori alkuperäisessä asussaan. Apteekkarin kauppahuoneessa lapset ja lapsenmieliset voivat kokeilla omatoimisesti entisaikojen valokuvausta, myyntityötä ja lääkekasvien tunnistamista.

SERLACHIUS-MUSEO GUSTAF

Osoite: R. Erik Serlachiuksen katu 2, Mänttä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Serlachius-museo Gösta jatkaa suvun taideharrastusta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.