Villa Royal – kuninkaallista loistoa keskellä maaseutua

PIRKANMAA / MOUHIJÄRVI (Sastamala) – Pölyisen hiekkatien päässä ei olekaan pölyinen museo. Päinvastoin! Mouhijärven maalaismaisemassa sijaitsee komea kuninkaallinen residenssi.

Eikä se olekaan mikä tahansa huvila.

Tavalliselta maatalon päärakennukselta vaikuttavan talon sisätiloissa häikäisee kulta, hohkaa marmori ja katoissa kimmeltävät kristallikruunut. Pöytiä koristavat Meissenin posliiniastiat ja antiikkihuonekalut peittävät persialaismattoja.

Kyseessä on Villa Royal, entisöijä, sisustussuunnittelija ja koristemaalari Markku Ellalan ja hänen vaimonsa Sirpan monivuotisen urakan huipentuma ja ennen kaikkea avioparin oma koti. Entinen kyläkoulu koki pariskunnan elämän aikana melkoisen muodonmuutoksen. Eikä nyt kyse ollut ihan pienestä muutoksesta. Sanonta Kotini on linnani toteutuu täällä kirjaimellisesti.

Suomen tunnetuiman rojalisti Ellalan ideoima ja omin käsin toteutettu kuninkaallinen koti keskellä maalaismaisemaa herätti ja herättää yhä vieläkin ihmetystä. Vaikka se oli pariskunnan erikoinen koti, se oli samalla myös suosittu matkailunähtävyys. Harvinaisuutta käytiin ihmettelemästä bussilasteittain eri puolilta Suomea.

Sitten kaikki yllättäen muuttui.

Aina valtakunnan päälehtiä myöten uutisoitiin, miten Mouhijärven kuningas Ennala oli menehtynyt kotonaan alkukesästä 2023.

Oli melkoinen sattuma ja Villa Royalin tulevaisuuden kannalta onnenpotku, että kuningaskunnassa oli tehty vuotta aikaisemmin vallanvaihdos. Uusi sukupolvi oli siirtynyt Villa Royalin omistajaksi, kun Markun ja Sirpan lapsista vanhin Mirva otti vastuun yhdessä miehensä Pasi Puupposen kanssa.

Tämä oli edellyttänyt Villa Royalin uusilta vastuunkantajilta isoa päätöstä. Puupposen kahden lapsen perhe oli asunut jo vuosien ajan Saksassa. Muutto Baijerista Alppien kupeesta Sastamalan Mouhijärvelle tiesi suurta elämänmuutosta.

Vuosien ajan kuninkaallisesti pukeutunut Ellalla kärpännahkaviittoineen oli kotiportailla vieraitaan vastassa ja valmiina esittelemään palatsiaan. Nyt on toisin. Valloittava persoona on poissa ja Villa Royalin konseptia on uudistettu. Tosin näin sovittiin jo omistajavaihdoksen myötä.
Matkailijan kannalta oleellista on se, että satunnainen vierailija ei enää tarvitse ennakkovarausta. Villa Royaliin voi poiketa aina, kun kohde on avoinna vierailijoille.

Ellala ymmärsi, miten maailma oli muuttunut. Nuorempi sukupolvi sai mahdollisuuden toteuttaa uusia suunnitelmiaan.

Mennään kuitenkin hetkeksi ajassa taaksepäin.

Markku Ellalan innostus kuninkaisiin ja kuninkaallisuuteen syntyi jo nuorena. Persian shaahi puolisoineen vieraili Markun kotiseudulla Rovaniemellä. Nuoria poikia tarvittiin kunniakujaan ja Markku oli yksi valituista. Samalla, kun hän pääsi kättelemään arvovierasta, syttyi myös koko elämän kestänyt kiinnostus kuninkaisiin. Ellala on itse todennut olevansa maailman ainoa kuninkaallinen, joka puhuu syntymäpitäjänsä Ranuan murretta.

Intohimoinen harrastus otti ison askeleen eteenpäin, kun tuli mahdollisuus ostaa Mouhijärveltä Kortejärven vanha koulurakennus. Vuonna 2003 Ellalan ostama hirsitalo alkoi muuttua kuninkaalliseksi asunnoksi. Yli neljä metriä korkeat entiset luokkahuoneet loivat mahdollisuuden näyttäviin ratkaisuihin. Neljässä vuodessa alkoi olla valmista ja Suomeen avattiin täysin poikkeuksellinen matkailukohde.

Nyt uudet omistajat, Puupposen pariskunta, lähti sukupolven vaihdoksen myötä kehittämään Villa Royalin toimintaa. Taustalla oli myös koronakurimuksen tuomat seuraukset. Ryhmämatkailu ei ollut siinä vaiheessa enää itsestäänselvyys. Kun vierailuun ei enää tarvita ennakkovarausta, satunnaisia kesävieraita varten rakennettiin viihtyisä kesäterassi Cafe Bar Villa, josta tarjoillaan janoisille viiniä ja olutta sekä nälkäisille suolaista että makeaa.

Lisämaksusta pääsee ihailemaan isä Ellalan luomaa kuninkaallista miljöötä. Mukaansa saa laadukkaan esitteen, jonka avulla eri huoneiden yksityiskohdatkin avautuvat vieraille.
Vaikka Villa Royal pursuaa ylenpalttista loistoa, on kaikki tarkoin suunniteltua. Kyseessä on eri tyylisuuntien aikamatka barokista jugendiin. Eli käytännössä jokainen huone on sisustettu eri aikakauden tyylein. Yksityiskohdat ovat harkittuja ja kullekin tyylisuunnalle tyypillisiä.

On hämmentävää huomata, miten taidokkaasti syrjäiseen Mouhijärven kansakouluun on taiottu läpileikkaus eurooppalaista sisustushistoriaa.

Kierros alkaa 1600- ja 1700 -lukujen mahtipontisesta barokkisalista. Täältä edetään barokin jälkeiseen rokokoosaliin. Raskas tyylisuunta muuttuu kepeäksi kaarevia muotoja suosivaksi sisustustyyliksi.

Koulun entinen liikuntasali on nyt arvokkuutta huokuva empiresali. Tyyli tuli suosioon 1800-luvulla. Empiresalin voimakkaat geometriset linjat ja symmetriset muodot vaihtuvat seuraavassa tilassa jugendtyyliseen eteisaulaan. Vaikka ei olisi vessahätä, kannattaa kurkata WC-tiloihin. Täälläkään ei ole tyylikkäästä sisustuksesta tingitty.

Matka jatkuu herrainsalongin kautta kuninkaalliseen makuusalonkiin. Huone on varustettu koristeellisella sängyllä, missä kuninkaallisten oli miellyttävä nukkua yönsä.

Makuuhuoneesta päästää visuaalisen aikamatkan päätteeksi kuninkaalliseen kylpyhuoneeseen, joka saa vielä kerran suun loksahtamaan auki. Marmoria, kristallia, kullattuja pylväitä, peilipintoja…Nähtävänä on roomalainen sauna- ja kylpyläosasto. Sisustus ja koristelu heijastavat kuninkaallisen perheen ylellistä elämäntyyliä ja arvovaltaa.

Oma kahvila ja aurinkoinen ulkoterassi olivat vain yksi uusi idea. Villa Royalin kupeeseen on rakennettu hyvin varusteltu matkaparkki käyttösähköineen, suihkuineen ja wc-tiloineen.

Villa Royalin aukioloaika kannattaa varmistaa etukäteen täältä.

VILLA ROYAL FINLAND

Osoite: Kortejärventie 200, Mouhijärvi (Sastamala).

KARTTA

Lue lisää

Markku Ellala.

Pasi ja Mirva Puupponen.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.