Mikkelinmäen torpparimuseoalueella on rautakauden aikainen uhrikivi ja uhrilähde

PIRKANMAA / LUOPIOINEN – Vain lyhyt kävelymatka Luopioisten kirkolta, niin ollaan pyhällä paikalla. Mikkelinmäellä on kolmikuppinen rautakauden aikainen uhrikivi ja uhrilähde. Uhrikivi on sammaleiden peittämä, mutta kiven kolot ovat yhä nähtävissä. Suomalaisen kansanperinteen mukaan uhripaikkaan jätettiin esimerkiksi viljaa suvun vainajille tai maahisille sato-onnen toivossa.

Kotiseutumuseon puuhaihmiset, Kukkia-Seuran jäsenet, halusivat säilyttää vanhan uhripaikan. Seura anoi Mikkelinmäkeä Luopioisten kunnalta museoalueeksi. Näin haluttiin turvata alueen koskemattomuus nykyrakentamiselta. Museomäelle siirrettiin ensimmäiset rakennukset, Hirvelän pirtti ja neidon aita, vuonna 1957. Vähitellen rakennusten määrä kasvoi nykyiseen kahteentoista. Vanhin on pyöröhirsinen lato 1600-luvun lopulta.

Mäellä sijaitsee kuusi aittaa, riihi, lato, savusauna, karjamaja, toimiva tuulimylly ja päärakennus Hirvelän paksusta hirrestä tehty pirtti. Siinä asuttiin vielä 1950-luvulla. Yksikään rakennus ei siis ole alkuperäisellä paikallaan, vaan ne on tuotu tänne eri puolilta Luopioista. Museonalueen omistus siirtyi paikalliselta kotiseutuyhdistykseltä, Kukkia-Seuralta, ensin Luopioisten kunnalle ja kuntaliitosten jälkeen Pälkäneen kunnalle.

Mikkelimäen päärakennuksen pärekattoisen Hirvelän torpan vanhin osa oli alun perin savutupa. Pakari ja eteinen on rakennettu myöhemmin. Rakennuksen kalustus on osin alkuperäistä, osa on saatu lahjoituksina. Esimerkiksi pirtin sänky on ollut alun perin Hirvelän perheen käytössä.

Hirvelän perheeseen liittyy traaginen tarina, sillä monilapsisen perheen lähes kaikki jäsenet kuolivat punatautiin 1900-luvun alussa. Vain isä ja yksi tytär jäivät henkiin. Henkiin jääneen tyttären jälkeläiset ovat olleet Hirvelän pirtin viimeiset asukkaat.

MIKKELINMÄEN TORPPARIMUSEOALUE

Osoite: Leikkuuhuoneentie, Luopioinen (Pälkäne).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.