Slovakia sijaitsee Euroopan sydämessä

Euroopan nuorin valtio, Slovakia on suomalaisille yhä pala melko tuntematonta Eurooppaa. Slovakkien alue oli pitkään piilossa rautaesiripun takana. Vuoden 1993 itsenäistymisen jälkeen maa on länsimaistunut nopeasti. Euroopan unionin ovetkin ovat avautuneet.

Silti Slovakiasta löytyy vielä turistin kaipaamaa alkuperäisyyttä. Kanat juoksevat vapaina, paimenet ovat kedoilla ja hevonen kärryineen on yleinen näky syrjäkylillä.

Slovakian pääkaupunki, Bratislava on jo 1990-luvulta lähtien kasvattanut suosiotaan. Kaupunki sijaitsee aivan Itävallan rajan tuntumassa. Wieniin on matkaa vain runsaat 60 kilometriä. Itävalta-Unkarin keisarivallan aikana rajamuodollisuuksia ei ollut. Tšekkoslovakian aikana ennen toista maailmansotaa yhteydet Bratislavan ja Wienin välillä olivat myös mutkattomat. Kylmän sodan alettua Bratislava jäi yli 50 vuodeksi muun Euroopan kehityksen ulkopuolelle. Tšekkoslovakian aikana Tonavan rannan kaupungin kohtalona oli jäädä Prahan varjoon.

Nyt suomalaisturistikin alkaa olla tuttu näky Bratislavan vanhankaupungin tunnelmallisilla kujilla. Monet kotimaiset matkanjärjestäjät ovat jo useamman vuoden ajan tarjonneet Bratislavaan kaupunkilomia. Muu Slovakia on sen sijaan jäänyt toistaiseksi tuntemattomammaksi. Slovakialla olisi paljon tarjottavaa kokeneellekin turistille.

Lyhyet etäisyydet, postikorttimaiset maisemat ja vanhat idylliset kaupungit sekä edullinen hintataso takaavat onnistuneen loman. Lumiset Tatran rinteet tarjoavat tasokkaat laskettelumahdollisuudet talvisin. Lihaksia voi rentouttaa Slovakian lukuisissa kylpylöissä.

Bratislava on museoiden kaupunki

Bratislavan symboli on korkean kukkulan laelle rakennettu linna, joka eli suuruuden aikansa Maria Teresian aikana. Linnan alueelta avautuu hieno näkymä alas kaupungin nupukivisille kaduille. Vaikka kaupungin alkuperäinen muuri on kadonnut, on paljon vanhaa säilytetty. Monet koristeelliset aatelisten palatsit ja porvareitten talot on kunnostettu entiseen loistoonsa. Useat rakennukset kätkevät sisäänsä mielenkiintoisia museoita.

Himoshoppailijan ja kulttuurinälkäisen paratiisi

Bratislavasta on tullut suosittu ostospaikka. Kaupungin tavaratalojen valikoimat ovat laajat. Isojen liikkeiden aukioloajat ovat riittävät vaativallekin ostajalle, sillä kaupungin keskustassa olevan Tescon tavaratalo on auki viikon jokaisena päivänä. Jos tämäkään ei riitä, voi suunnata ostosmatkansa kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Tescon hypermarkettiin. Se on auki joka päivä 24 tuntia vuorokaudessa!

Kulttuurin saralla tarjolla on kaikkea: klassista musiikkia, balettia, oopperaa, jazzia, teatteria. Vaikka ulkomaalaiselle myydään usein kalliimpia lippuja, ovat Bratislavan taidenautinnot silti edullisia. Kulttuuritarjonta on myös laadultaan tasokasta. Sellaiset musiikin suurmiehet kuten Mozart, Beethoven, Haydn ja Lizt pitivät aikoinaan konserttejaan kaupungissa.

Suuntana Slovakian sisäosat

Kannattaa ehdottomasti lähteä kiertämään Bratislavan ulkopuolelle, kauemmaksi sisämaahan. Vaivattomimmin se käy omalla tai vuokra-autolla, mutta julkisilla kulkuvälineillä, junalla ja linja-autolla se onnistuu myös.

Yöpyminenkään ei tuota suurta ongelmaa, sillä majapaikkoja on runsaasti. Vaatimattoman, mutta siistin yösijan saa edullisesti. Varsin edustavan maalaishotellin huoneenkin saa yhä kohtuuhintaan. Majapaikaksi voi myös valita kylpylän, joista osa on suomalaisittainkin luksusluokkaa. Edulliseen hintaan sisältyy usein muun muassa kylpy hotellin termaalialtaissa.

Kirjakaupoista on saatavana hyviä opaskirjoja ja karttoja. Niihin kannattaa tutustua, sillä poikkeaminen päätieltä tarjoaa usein kiinnostavia kohteita. Hyvät kartat ovat välttämättömiä, sillä tienviitoitus ei syrjäkylillä ole aina riittävä.

Slovakian maisemat vaihtelevat jokilaaksoista kukkulaisiin maisemiin. Välillä tie kulkee vehmaiden viininviljelysalueiden läpi ja toisinaan karuissa vuoristomaisemissa. Kannattaa suunnata matka aina Itä-Slovakiaan asti, sillä se on matkailijan kannalta kaikkien kiinnostavinta. Alueella on useita hyvin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja ja linnoja sekä talvisin hyviä laskettelukeskuksia. Mukaan kannattaa ottaa myös tyhjä vesipullo, jonka voi tilaisuuden tullen täyttää paikallisella kivennäispitoisella terveysvedellä.

Pieštany

Kyseessä on Slovakian kuuluisin terveyskylpyläkaupunki, jonka parantavat rikkilähteet olivat tunnettuja reumapotilaiden hoidossa jo Rooman vallan ajalla. Kylpylävieraille on tarjolla useita eri tasoisia vaihtoehtoja. Kaupungin symboli on mies, joka katkoo kainalosauvansa.

Trenčin

Kaupunki on peräisin jo Rooman vallan ajalta. Kaupunki on kehittynyt korkealla kukkulalla sijaitsevan linnan alapuolelle. Kaupungin vanha keskusta on hyvin säilynyt.

Bojnice

Tämä on Slovakian suosituin ja kaunein linnakohde. Se kuului aikoinaan unkarilaisille aatelisherroille. Romanttisen näköinen linna on peruskorjattu vaivoja säästämättä.

Čičmany

Paikka edustaa slovakkialaista vuoristokylän puuarkkitehtuuria. Etnografisen kylän rakennukset on maalattu erikoisella tavalla.

Vlkolinec

Vuoristokylä kuuluu Unescon suojelukseen. Se sijaitsee kauniissa maisemissa vuoren rinteellä. Kylän asukkaat vaalivat vanhoja perinteitä.

Ylä-Tatra

Vuoristo muodostaa rajan Slovakian ja Puolan välillä. Korkeimmat huiput yltävät yli 2500 metrin korkeuteen. Alueella on useita laskettelukeskuksia ja idyllisiä vuoristokyliä. Myös kesäisin voi hissien avulla nousta yli 2000 metriin.

Spišký hrad

Kohde on Euroopan suurin keskiaikainen linna. Se sijaitsee korkean kukkulan laella ja on vaikuttava näky jo kaukaa.

Dobšinán jääluola

Kyseessä on ehkä Slovakian erikoisin nähtävyys. Maassa on lukuisia yleisölle avoinna olevia tippukiviluolia, mutta Dobsinán jääluola on eräs maailman kauneimmista jääluolista. Se on auki vain kesäkuukausina, sillä jää muodostuu talvella. Luola on Unescon suojelukohde.

Banská Bystrica

Tämä on kaunis hyvin säilynyt keskiaikainen kaupunki, jossa vaalitaan vanhoja perinteitä. Kaupunki rikastui 1400-1500 -luvuilla hopea- ja kuparikaivoksien avulla. Kaupunkilaiset ovat ylpeitä myös vuoden 1944 kansannousustaan natseja vastaan.

Levoča

Ehdottomasti eräs parhaimmin säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja Slovakiassa. Kaupungin suorakulmaisen torin ympärillä kohoaa yhä goottilaisia ja renessanssityylisiä rakennuksia. Levočan ylpeys on Jaakobin kirkon maailman suurin puinen alttari, jolla on korkeutta 16 m.

Kremnica

Kaupunki on tunnettu kultalöydöistään. Sen kukoistusaikana 1300-1400 -luvuilla paikkakunnan kultatukaatit tunnettiin kaikkialla maailmassa. Kremnican goottilaistalot ja kaupunginmuuri ovat hyvin säilyneet.

Banská Štiavnica

Paikka oli 1400-1500-luvuilla tärkeä kaivoskaupunki. Nykyisin alueen perinteiseen kaivostoimintaan voi tutustua erikoismuseossa. Koko kaupunki komeine barokkirakennuksineen on Unescon suojeluksessa

Vähemmistöongelmia

Liikkuessaan Slovakian itäosissa ja ajaessaan syrjäkylien läpi matkailija kiinnittää pakostakin huomionsa romaniväestön runsauteen. Heidän todellista lukumääräänsä ei tiedetä, mutta heitä arvioidaan olevan satojatuhansia. Heikommin kehittyneillä alueilla lähes kaikki heistä ovat työttöminä.

Elantoa pyritään saamaan kerjäämällä tai myymällä metsän marjoja sekä sieniä ohikulkijoille teiden varsilla. Vähemmistöongelmat ovatkin olleet Slovakian Euroopan unionin jäsenyysneuvotteluissa näkyvästi esillä.

FAKTAT

Asukasluku: 5,4 miljoonaa.

Pinta-ala: 49 035 km

Itsenäistymisvuosi: 1993.

Valtiomuoto: Tasavalta.

Rahayksikkö: Euro.

Aikaero Suomee: -1.

Pääkaupunki: Bratislava, as. 450 000.

Muut kaupungit: Košice as. 200 000m, Prešov as. 100 000.

Pääkieli: Slovakki.

Muut kielet: Unkari, romani, tšekki.

Uskonto: Katolilaisia 67 %, protestantteja 9 %, ortodokseja 5 %.

Nettilinkki  www.slovakia.travel

www.visitbratislava.com

Čičmany.
Bojnice.

Dobšinán jääluola.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU