Solliden – kuninkaallinen lomanviettopaikka

Ruotsin kuninkaallisen perheen kelpaa viettää kesää Öölannin aurinkoisen saaren ”Kultarannassaan”, Sollidenissa.

Palatsin ympärillä oleva puistoalue on avoinna myös uteliaalle yleisölle. Se ei kuitenkaan kuningasta häiritse, sillä hänen ollessaan paikalla, alue suljetaan ulkopuolisilta.

Italialaistyylinen palatsi rakennettiin sata vuotta sitten nykyisen kuninkaan isoäidin, kuningatar Viktorian aloitteesta. Palatsin arkkitehti oli Torben Grut, joka suunnitteli myös Tukholman olympiastadionin. Kun vuonna 1950 kuningas Kustaa V kuoli, peri Kaarle Kustaa palatsin puistoineen.

Kaarle Kustaan ja Silvian silmäterä on upeassa kunnossa. Rikkaruohot kitketään päivittäin. Sievien kukkaistutusten lomassa on kipsi- ja pronssipatsaita, varjoisia polkuja ja penkkejä levähtämistä varten. Puiston portin pielessä on paviljonki, jonka sisällä on kuningasperheestä kertova näyttely. Samassa yhteydessä myydään myös pääsylippuja puiston puolelle. Opaskartan avulla voi jokainen kulkea puiston käytäviä omaan tahtiinsa.

Puisto on jaettu erityyppisiin osiin. Aivan palatsin sivustalla on italialaistyylinen puisto sypressipuineen ja antiikkikaivoineen. Englantilaisen puiston kautta päästään hollantilaiseen puistoon, jonka Alankomaiden kuningatar Wilhelmina lahjoitti vuonna 1926. Sadat perennat ja ruusut kukkivat ruotsalaisen kuvanveistäjä J. N. Byströmin patsaiden ympärillä. Ruotsin parlamentti lahjoitti kuninkaalle hänen 40-vuotispäivänään viehättävän vesiputouksen koristamaan palatsin takapihaa.

Puistokierroksen jälkeen voi poiketa kahville tai jäätelölle pihamaalla sijaitsevaan murattien peittämään mökkiin, joka oli aikoinaan erään torpparin ja hänen seitsenlapsisen perheen koti.

Solliden sijaitsee 25 kilometriä pohjoiseen Öölannin sillalta, Borgholmin pikkukaupungin eteläpuolella. Se on avoinna kesäkuukausien aikana.

www.sollidensslott.se

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU