Turun Kupittaanpuiston Summan taistelun muistomerkki, Turun Ylösnousemuskappelin hiekkareliefit, Paimion Raivaajapatsas, Laitilan Piispa Eerik Sorolainen, Rauman Fransiskaanipatsas ja Jussi Vikaisen (1907-1992) viimeinen suurtyö Vehmaan Työn patsas ovat tuotteliaan kuvanveistäjän tunnetuimpia julkisia teoksia.
Vikainen muistetaan myös lukuisista sankaripatsaistaan. Lounais-Suomessa on parikymmentä Vikaisen suunnittelemaa teosta vuosilta 1949-1956. Niitä pidetään varsin onnistuneina, olihan Vikainen itsekin sodan käynyt mies.
Monipuolinen taiteilija suunnitteli myös viisikymmentä mitalia sekä monia pienoisveistoksia ja reliefejä. Monissa Vikaisen suunnittelemissa töissä on käytetty kotikunnan Vehmaan punaista graniittia.
Ehkä vähemmän tunnettua on, että Johan (Jussi) Vikainen oli kotoisin juuri Vehmaalta. Vikainen lähti nuorena opiskelemaan Turun Taideyhdistyksen piirustuskouluun. Hän sai oppia muun muassa kuvanveistäjiltä Yrjö Liipolalta ja Aarre Aaltoselta. Jälkimmäinen oli kuvanveistäjä Wäinö Aaltosen serkku.
Vikainen teki opintomatkoja Firenzeen, Tukholmaan, Pariisiin ja Roomaan. 1930-luvun lopulla Vikainen palasi takaisin Vehmaalle, jossa hän jatkoi työntekoa vielä vuosikymmenien ajan. Vuonna 1940 Vikainen muutti perheineen Rajakallion uuteen ateljeetaloon. Jussi kuoli vuonna 1992. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1966 ja professorin arvon vuonna 1980.
Vikaisen perikunta on lahjoittanut Vehmaan kunnalle yli viisikymmentä kipsiveistosta.
Summan taistelun muistomerkki pystytettiin Turun Kupittaanpuistoon talvisodan taistelujen muistoksi vuonna 1965.
Vikaisen veistoksesta kuvastuvat sekä tykistön pommituksesta aiheutuneet tuhot että se, kuinka pommitukset eivät onnistuneet aiheuttamaan täydellistä tuhoa: pommien tuottamien syvien ruhjeiden vierellä olevat graniittipylväät seisovat koskemattomina. (Turun museokeskus)
Summa sijaitsi Suomen ja Neuvostoliiton silloisen rajan lähellä Karjalan kannaksella. Summan taistelu oli eräs talvisodan merkittävimmistä taisteluista. Suomalaisten tärkein tavoite oli estää Neuvostoliiton joukkojen eteneminen Viipuriin. Taisteluihin oli varauduttu, sillä alueelle oli rakennettu Summan kylän läheisyyteen useita bunkkereita, juoksuhautoja ja panssarivaunuesteitä.
Neuvostojoukot hyökkäsivät useista eri suunnista, mutta suomalaiset pitivät sitkeästi puolensa. Lopulta venäläiset vetäytyivät. Suomalaissotilaat onnistuivat torjumaan hyökkäyksen ja estämään neuvostojoukkojen etenemisen Viipuriin. Summan taistelu oli suomalaisille eräs talvisodan tärkeimmistä voitoista.
SUMMAN TAISTELUN MUISTOMERKKI
Osoite: Itäinen pitkäkatu 22, Kupittaanpuisto, Turku.