Kuvanveistäjä Yrjö Liipolan muisto elää vahvasti Turun läänin Koskella

VARSINAIS-SUOMI / KOSKI TL – Kansainvälinen. Eurooppalainen. Kosmopoliitti. Unkarilainen. Suomalainen. Kuvanveistäjä Yrjö Liipolaa (1881 – 1971) voidaan kuvata monin eri sanoin. Koskelaisten mielestä oman kylän poika oli ennen kaikkea koskelainen. Kunnan merkittävin nähtävyys on kuvanveistäjälle omistettu taidemuseo.

Taiteellisesti lahjakas Liipola pääsi jo nuorena opiskelemaan Turun Taideyhdistyksen piirustuskouluun, josta hän valmistui vuonna 1900. Taideopinnot jatkuivat Firenzessä, Roomassa, Berliinissä ja Pariisissa.

Venäjän vallan lopulla Liipola joutui vaikeuksiin, sillä hän osallistui tsaarin vastaiseen toimintaan. Hän pakeni ulkomaille. Unkarista tuli Liipolalle uusi koti lähes 30 vuoden ajaksi.

Unkarista Liipola ei löytänyt pelkästään vaimoaan, vaan hän alkoi myös saada mainetta lahjakkaana taiteilijana. Budapestin seurapiireissä sujuvasti liikkunut Liipola tuli erityisen tunnetuksi, kun keisari Franz Josef osti hänen veistoksensa. Lisäksi Unkarin valtio lunasti Liipolan mainetta saaneen Vaaniskelija-veistoksen. Vielä nykyäänkin moni unkarilainen pitää Yrjö Liipolaa unkarilaisena taiteilijana.

Liipolat muuttivat Suomeen vuonna 1934 ja asettuivat Kauniaisiin. Tähän aikaan hän oli eräs Suomen tunnetummista kuvanveistäjistä. Liipolan veistoksia ja julkisuuden henkilöiden muotokuvia on runsaasti eri puolilla Suomea. Hänet tunnetaan myös monista hautausmaiden veistoksistaan.

Elämänsä viimeiset vuodet Yrjö Liipola vietti Koskella. Vuonna 1956 hän lahjoitti taidekokoelmansa synnyinkunnalle. Nyt yli 200 Liipolan teosta on esillä arkkitehti Eero Ponkalan suunnittelemassa funkkistyylisessä taidemuseossa. Nähtävänä on myös Liipoloiden kodin huonekaluja.

YRJÖ LIIPOLAN TAIDEMUSEO

Osoite: Hämeentie 45, Koski TL.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.