Jeremian luolat on vaikuttava luonnonmuodostuma

VARSINAIS-SUOMI / KUSTAVI – Ensin Kustavin keskustan läpi Kustavintietä (seututie 192) kohti Vartsalan lossilaituria, muutama sata metriä ennen merta on tien vasemmalla puolella parkkipaikka. Tien toiselta puolelta opaskyltti johdattaa polulle, joka vie Jeremian luolille. Kävelymatkaa kertyy alle puolikilometriä.

Paikka on saanut niemensä tarinasta, jonka mukaan Jeremias-niminen mies olisi piileskellyt täällä venäläisiä Isonvihan aikana. Suuren Pohjan sodan johdosta (1700-1721) Suomi oli osaksi venäläisten miehittämä. Sen aikaisten sodankäyntitapojen mukaan venäläiset sotilaat ryöstivät valloitettujen alueiden asukkailta kaiken, minkä vain saivat käsiinsä. Monet pakenivat metsiin rakentamiinsa piilopirtteihin.

Kyseessä on vaikuttava luonnonmuodostuma. Vuosituhansien aikana eroosio on kauniisti pyöristänyt rapakivigraniittista maastoa. Lähellä merenrantaa nousee lähes pystysuoraan kalliojyrkänteitä. Niiden väliin jää kapeita railoja ja luolamaisia käytäviä. Kallioseinämä on kymmeniä metrejä korkea ja satoja metrejä pitkä muodostuma.

Osa luolista on ahtaita onkaloita, osassa mahtuu seisomaan. Yhdestä tilavammasta luolasta avautuu näkymä merelle. Luolia ei ole erikseen merkittyä. Niiden löytämiseksi laajalta alueelta pitää nähdä hieman vaivaa.

Maasto on osin helppokulkuista, mutta silti pitää olla varovainen. Opaskyltti valistaa kulkemisen tapahtuvan omalla vastuulla. Äkkijyrkänteitä ei ole mitenkään suojattu, ei edes erikseen merkitty. Kohde on vaativallekin luontomatkailijalle elämys. Jalkaan on syytä laittaa kunnon jalkineet. Luolissa ryömimiseen kannattaa varautua myös asianmukaisella vaatetuksella. Sateella sammaloituneet kalliopinnat ovat liukkaita. Varoitukset ovat paikallaan.

JEREMIAN LUOLAT

Osoite: Kustavin keskustasta Kustavintietä kohti Vartsalan lossirantaa. Seuraa opasteita.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kustavin Saaristolaismuseo on omistettu kirjailijalla Volter Kilvelle

LUE MYÖS: Suuri Postitie on historiallinen maantie, joka kulkee Tukholmasta Ahvenanmaan kautta Suomeen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.