Suuri Postitie on historiallinen maantie, joka kulkee Tukholmasta Ahvenanmaan kautta Suomeen

VARSINAIS-SUOMI / KUSTAVI – Mantereelta Ahvenanmaalle pääsee omalla autolla niin sanottua Pohjoista reittiä. Se kulkee Kustavista Brändön kautta Kumlingeen ja sieltä Maarianhaminaan. Jos kulkee reitin kesäsesongin aikana, täytyy valmistelut tehdä ajoissa, sillä saarten majoituskapasiteetti ja yhteysaluksien vuorojen määrä on rajallinen. Laiva-aikataulut on sovitettu hyvin yhteen. Valmistaudu kuitenkin perusteelliseen selvitystyöhön, sillä aikataulut ovat vaikeaselkoisia.

Samaa reittiä on kuljettu jo vuosisatojen ajan, niin matkustajat kuin postikin. Suuri Postitie on historiallinen maantie, joka kulkee Tukholmasta Ahvenanmaan kautta Suomeen. Mantereen puolella postitie kulkee Kustavin Etelä-Vartsalan kylän satamasta kohti Taivassaloa ja edelleen Vehmaan, Mynämäen, Maskun ja Raision kautta Turkuun.

Reitin varrelle osuu useita keskiaikaisia kirkkoja. Turusta jatkettiin Uudellemaalle ja edelleen Viipuriin ja Narvaan. Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa matkusti tietä pitkin kesällä 1557 kulkien Taivassalon kautta. Tie oli myös vilkkaassa sotilaallisessa käytössä.

Reittiä käytettiin jo keskiajalla. Viralliseksi postitieksi se tuli 1600-luvulla Ruotsin suurvallan aikana. Suuri Postitie ja Suomen postilaitos perustettiin kuningatar Kristiinan aloitteesta vuonna 1638. Postin kuljetuksesta huolehtivat aluksi talonpojat jalan tai ratsain kulkien. Vesialueet ylitettiin veneillä. Matka Tukholmasta Turkuun kesti noin viikon. Moni postinjakaja sai surmansa myrskyissä tai jäihin uponneena.

Postinkuljetus siirrettiin kestikievarien tehtäväksi vuonna 1845. Postitalot säilyivät meripostinkuljetuksessa vuoteen 1910 saakka, jolloin Suomen ja Ruotsin välillä alkoi säännöllinen laivaliikenne. Kustavin Etelä-Vartsalan saaristolaismuseossa kerrotaan Postitien historiasta.

Osa Postien linjauksesta on säilynyt. Se on merkitty maastoon puisin pylväin. Parhaiten Postitie on säilynyt Kustavissa, Taivassalossa ja Vehmaalla. Osuudet Museovirasto on luokitellut valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi.

SUURI POSTITIE

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Jeremian luolat on vaikuttava luonnonmuodostuma

LUE MYÖS: Kustavin Saaristolaismuseo on omistettu kirjailijalla Volter Kilvelle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.