Kustavin Saaristolaismuseo on omistettu kirjailijalla Volter Kilvelle

VARSINAIS-SUOMI / KUSTAVI – Ensin ajetaan Kustavin keskustan läpi Varstalan lossirantaan. Lossit kulkevat aikataulun mukaisesti muutaman kerran tunnissa. Kustavin Saaristolaismuseo sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Etelä-Vartsalan kylässä. Museon kokoelmat on sijoitettu 1800-luvulta peräisin olevan Stuutilan tilan päärakennukseen.

Saaristolaismuseossa voi tutustua kustavilaisten arkeen, kalastukseen ja paikalliseen merenkulkuun. Päärakennuksen vieressä on myllyvuori. Sen päällä oli aikoinaan useita tuulimyllyjä. Nyt samalle paikalle pystytetään maistonki eli juhannussalko. Kustavi on eräs harvoista suomenkielisistä paikoista, missä juhannussalkoperinne on säilynyt.

Vene on ollut kustavilaisille tärkein kulkuväline. Tieverkosto ja lossiyhteydet kehittyivät myöhemmin. Museoalueella voi tutustua saariston alkuperäisiin veneisiin. Niillä hoidettiin jokapäiväisiä kuljetuksia. Sunnuntaisin käytiin veneellä Kivimaan kirkossa. Kustavista on lähdetty aikoinaan paljon Amerikkaan. Museoon sijoitettu Ida Rautasen matka-arkku on kustavilainen Amerikan-muisto. Hän kävi kolmasti Amerikan puolella, mutta palasi lopulta takaisin kotiseudulleen.

Eräs museon huoneista on omistettu kustavilaiselle kirjailijalla Volter Kilvelle. Hänen lapsensa ovat lahjoittaneet isänsä jäämistöä. Kilven pääteoksena pidetään vuonna 1933 julkaistua romaania Alastalon salissa. Se kertoo kuudesta tunnista, joiden aikana kustavilaiset miehet neuvottelevat Alastalon Herman Mattsonin parkkilaivan rahoituksesta. Kilvelle tyypilliseen tapaan kirjassa kerrotaan verkkaisesti, miten Härkäniemen isäntä pohtii pitkään sopivan piipun valintaa. Siihen tarvitaan kirjasta kymmeniä sivuja.

Salin nurkassa on piippuhylly muistuttamassa Härkäniemen isännän perusteellisesta piipunvalinnasta. Museon tuvassa esitellään kustavilaisten talonpoikien tarve-esineitä. Nähtävänä on muun muassa kahviprännäreitä ja käsin taottuja kahvipannuja.

SAARISTOLAISMUSEO

Osoite: Vartsalantie 208, Kustavi.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Jeremian luolat on vaikuttava luonnonmuodostuma

LUE MYÖS: Suuri Postitie on historiallinen maantie, joka kulkee Tukholmasta Ahvenanmaan kautta Suomeen

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.