Huovintie oli keskiajalla Hämeen Härkätien ohella Suomen tärkeimpiä maanteitä

VARSINAIS-SUOMI / KOSKI TL – Huovi tarkoitti Ruotsin vallan aikana ratsain liikkuvaa sotilasta. He olivat tärkeitä valtion lähettejä, jotka liikkuivat valtakunnan sisällä käyttäen sen aikaisia teitä ja majataloja. Kuninkaan määräyksestä talonpoikien velvollisuuksiin kuului huovien majoittaminen ja ruokkiminen.

Kansan nimittämä historiallinen Huovintie kulki Satakunnasta Kokemäenjoen suulta Köyliöjärven seuduille ja täältä edelleen Turun läänin Koskelle. Huovintie oli keskiajalla Hämeen Härkätien ohella Suomen vanhimpia ja tärkeimpiä maanteitä. Molempia käytettiin hallintotehtävien ohella myös erä- ja kaupparetkillä.

Huovintien alkuperäinen lähtöpaikka oli Nakkilan ja Harjavallan rajalla sijaitseva Lammaistenkoski. Myöhemmin lähtöpaikka siirtyi lähemmäksi merta Ulvilan kirkolle. Reitti jatkui jääkauden aikana syntynyttä harjua seuraten Köyliöön ja sieltä edelleen Säkylänharjun ja Virttaankankaan kautta Koskelle, jossa se yhtyi Turusta tulevaan Hämeen Härkätiehen. Köyliössä Huovintien linjaukseen liittyy Pyhän Henrikin tie -niminen pyhiinvaellusreitti.

Satakunnassa Huovintie kulki asutuksen keskellä jokivartta seuraten. Iso osa tiestä sijoittui kuitenkin harvaanasuttuun, mutta helppokulkuiseen harjumaastoon. Vielä 1600-luvulla posti kulki Turusta Pohjanmaalle Huovintietä pitkin. Turun suunnasta tiestä on käytetty Varkaantie -nimitystä. 1600-luvun lopulla valmistui länsirannikkoa myötäilevä Pohjanlahden rantatie, jolle myös postiliikenne siirtyi. Tämän seurauksena Huovintien merkitys vähentyi. Se muuttui vähitellen paikallistieksi.

Iso osa historiallisesta Huovintiestä on jo kadonnut asutuksen, teollisuuden ja uusien teiden rakentamisen alle. Köyliössä vajaan kymmenen kilometrin osuus on otettu Tielaitoksen museotieksi. Historiallinen pätkä löytyy Järvenpään kylän ja Yttilän koulun välistä (tienumero 2131). Oripään ja Koski TL:n välisellä osuudella voi edelleen ajaa alkuperäistä hiekkatietä.

HUOVINTIE

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Hyhkon kotimuseon ainutlaatuisuus perustuu alkuperäisyyteen

LUE MYÖS: Ojalan kotimuseo on täynnä entisaikojen aarteita

LUE MYÖS: Kuvanveistäjä Yrjö Liipolan muisto elää vahvasti Turun läänin Koskella

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.