Skärimuseossa pääosassa on paikkakunnan pirtukuningas

VARSINAIS-SUOMI / KORPPOO – Korppoon uusin nähtävyys on Skärimuseo. Se sijaitsee Verkanin rannassa ravintola Buffalon vieressä. Skärimuseossa esitellään saaristoelämän arkea ja elämäntyyliä. Kalastus ja kalastusvälineet ovat pääosassa. Lyhytelokuvan opastamana kerrotaan, miten perinteisellä nuotalla, pyydetään.

Skärimuseon mielenkiintoisinta antia lienee paikallisen pirtukuninkaan Hjalmar Mäkelän käyttämä pirtureki. Nähtävänä on muitakin kieltolain aikaisia salakuljetusvälineitä. Mäkelä oli tunnettu korppoolainen liikemies 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Hän omisti Korppoon ensimmäisen urheiluauton ja linja-auton, vaikkei Korppoossa ollut siihen aikaan edes kunnon maanteitä. Urheilumiehenä ja pyöräilyn Suomen mestarina Mäkelä rakensi itselleen oman velodromin kotitalonsa edustalle.

Pimeistä liiketoimistaan huolimatta Mäkelä ei koskaan jäänyt kiinni pirtun salakuljetuksesta. Pirtu ostettiin ulkomaalaisista aluksista ja tuotiin maihin veneillä, jotka olivat nopeampia kuin tullin veneet

Korppoon keskustassa on Hjalmarin mukaan nimetty ravintola. Pitäjän suurin rakennus on Mäkelän rakentama. Varakasta pirtukuningasta pidettiin mukavana miehenä. Hän antoi joululahjoja köyhille. Mäkelän aikakaudella 1930-luvulla Korppoossa oli yli kaksi tuhatta asukasta, nyt alle tuhat vakituista.  Kesällä mökkiläisten ansiosta väkiluku moninkertaistuu.

Korppoon saaren etelärannalla sijaitsee Korpoströmin saaristokeskus. Se tarjoaa majoitusta, ruokaa ja kokouspalveluja. Vierailijat voivat täällä tutustua saaristotietouteen. Esillä oleva näyttely kertoo saariston erityispiirteistä ja elämästä. Keskuksessa on järjestetty myös taidenäyttelyitä.

SKÄRIMUSEO

Osoite: Verkan, Korppoo (Parainen).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Korppoon kotiseutumuseo pihapiireineen on hyvin hoidettu

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.